Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine şunun şırasında 9 ay kaldı. Erkene çekilirse bu kadar bile süre yok.
Fakat hem genelde hem de yerelde siyaset hareketlenmeye başladı.
Geçtiğimiz hafta İYİ Parti Orhaneli ilçesine adeta çıkarma yaptı. İYİ Parti bir bakıma anamuhalefet partisi gibi çalışıyor.
Grup Başkanı Prof. Dr.İsmail Tatlıoğlu ile İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve teşkilat mensupları Orhaneli’de adeta gövde gösterisi yaptılar. Ev sahibi Orhaneli İlçe Başkanı Mümtaz Aslan da o buluşma için iyi hazırlık yapmış.
Prof. Tatlıoğlu bu ilçenin yetiştirdiği bir akademisyen ve parlamenter. Kendisi Orhaneli‘de sevilip saygı görüyor.
İYİ Parti‘nin tepe yöneticilerinden. Kendi ilçesinde mitinge dönüşen buluşma ve sonrasında 50‘den fazla kırsal mahalleyi ziyaretten ve gördüğü ilgiden eminiz en çok o mutlu olmuştur.
Orhaneli her manada fırsat eşitsizliği yaşayan Dağ ilçelerinin en büyüğü. Bu ilçenin bağrından 3 yeni ilçe daha çıktı ama gelişmişlik düzeyinde Bursa‘nın diğer ilçeleriyle makasları çok açık.
İYİ Parti de bunun farkında.
Orhaneli buluşması bir bakıma iktidar partisine de gözdağı niteliğindeydi.
İYİ Parti’nin Orhaneli İlçe Başkanı Mümtaz Aslan ve yönetiminde tanıdık isimler var.
Haziran seçimlerinde buradan iktidara bir sürpriz yapmak istiyorlar.
AK Parti‘ye hemen her seçimde güçlü destek çıkan Orhaneli merkez ve kırsal yerleşimlerinden sıkı çalışmalar yapıyorlar.
Ekonomik sıkıntılar, akaryakıt, gıda, döviz, enerji vb. gibi kalemlerde durudurlamayan yükselişler vatandaşın en çok konuştuğu sorunlar.
Haftasonu memlekete giderken çaylarını içip konuştuğumuz dostlar, ‘Orhaneli ve diğer Dağ ilçelerinde İYİ Parti sürpriz yaparsa kimse şaşırmasın’ diyorlar.
Orhaneli‘nin ve diğer bölge ilçelerinin onlarca yıldır çözülemeyen yol ve tünel gibi ulaşım projeleri 21 yıllık AK Parti iktidarına rağmen bitirilebilmiş değil. Belki de olası bir iktidar değişimde de kısa sürede bitecek görünmüyor.
Güçlü ve tek başına hükümetlere rağmen AK Parti‘nin bölgede bize göre de en büyük handikapı bu.
Seçimler yaklaştıkça İYİ Parti bunu daha çok kullanmaya başlayacaktır. Zira, gelişememişlik, işsizlik, tarım ve hayvancılık politikalarındaki tutarsızlıklar bölge nüfusunu kente göçünü hızlandırdı. Kente göçenlerde de artık eskisi gibi AK Parti‘ye eğilimin azaldığı dillendiriliyor.
İYİ Parti‘nin Orhaneli‘den çıkaracağı yüksek oy oranı bu ilçede yerel seçimlerde de değişimin habercisi olabileceği vurgulanıyor.
İYİ Parti de AK Parti de saha da ama bakalım o çalışmaların sandıktaki galibi kim olacak?
Ormanda piknik ve giriş yasakları kalktı
Türkiye önceki yıllarda, ağırlıklı sahil illerimizde meydana gelen orman yangınlarıyla sarsılmıştı. Yangın söndürmede yetersiz kalan hükümet, sonrasında bakan değişimi de yapmıştı.
Akdeniz ve Ege‘deki o yangınlardan devlet acı bir tecrübe edindi. Bu yıl araç gereç ve personel donanımını artırdı. Sıcakların zirve yaptığı dönemde ormana giriş ve piknik yasağı getirdi.
O yasak eylül başı itibariyle de kalktı.
Vatandaş da büyük ölçüde kurallara riayet etti. Çok şükür, münferit küçük yangınlar dışında büyük ormanların kaybedildiği o olaylar olmadı.
Buna rağmen yurttaş olarak yinede de tedbirli olmalıyız. Yasak kalktı diye ormanda ateş yakmamaya özen göstermeliyiz. Yeşil dokumuzu korumak için hepimize düşen sorumluluklar var.
Gelecek için emanet aldığımız ormanlarımızı, yok edip kaybetmeden, yeni nesillere bırakma sorumluluğumuz var.
Uzmanlar uyarıyor ama maske unutuldu
Türkiye pandamide 100 bin dolayında insanını kaybetti.
Milyonlarca insan Covid-19 illetine yakalandı. Pandemi dünyada ve ülkemizde halen bitmiş değil. Uzmanlar yeni varyantla gücü kırılan virüsün halen öldürücü özelliğini koruduğunu ve tedbirli olmak gerektiği konusunda uyarılarını sürdürüyorlar.
Kronik rahatsızlıkları olanlar ve 65 yaşüstü insanlarımızın kapalı alanlarda maske takmaya devam etmelerini istiyorlar.
Fakat, kent merkezi ve kırsalda artık maske gündemden düşmüş gibi. Maske takana rastlamak zor. Hatta, sağlık kuruluşlarında zorunluluk sürse de buralarda bile maske takmayanlar göze çarpıyor.
Yaklaşan kışla birlikte vakalarda yeniden bir tırmanış olur mu?
Üstüne okullar da açılacak, toplu alanlardaki insan sirkülasyonu çoğalacak.
Endişe etmek gerek.
Vakalarda yeni bir tırmanış olmaması için bireysel tedbirlerin önemi ortada.
Kişisel hijyen bunların en önemlisi. Kapalı ortamlarda dikkatli olmak şart.