İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

İMO 8 ayrı başlıkta Bursa’yı raporluyor

Köşe Yazısını Dinle

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi öteden beri bu kent için sözü geçen, dinlenen bir akademik meslek kuruluşu. Onların kenti yönetenlere söyleceği her söz, yapacağı her uyarı Bursa’nın yararına olacak işlerdir.

Dün sabah bu amaçla İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem habercilerin karşısına geçti.

Bursa için konu başlıkları belli olan ve periyotlarla gündeme getirecekleri kent sorunlarıyla, çözüm yollarına ilişkin çalışmadan bahsetti. Yanında Yönetim Kurulu üyesi arkadaşları da vardı. İMO’nun geçmişten bugüne kentin hafızası, vicdanı ve sesi olduğunun altını çizdi.

Erdem, kent sorunlarına değinirken, bunların bir plan dahilinde ele alınması gerektiğinden bahsetti. Bu amaçla, vizyon ve misyonlarına uyun olarak meslek disiplinlerini ilgilendiren konularda sorunlara bütüncül yaklamışla, tespit, teşhis ve sonrasında da çözüm yolları haritasını paylaşacaklarını vurguladı.

Başkan, İMO bünyesinde oluşturulan bilim kurulları vastasıyla 2050 planlı Bursa hedeflerini önceleyen bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Afetlere hazırlık, kentsel dönüşüm, kaçak yapılaşma, ulaşım ve altyapı, su kaynaklarının korunması, doğal, tarihi kültürel miras, koruma kullanma dengesi ve kent anayasası başlıklı 8 konu bilim kurullarınca raporlandıktan sonra her ay birini Bursa kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

Başkan Erdem, “Bursa’nın dar bir çevre tarafından dizayn edilmesine karşıyız, tüm gücümüzle karşı durmaya da devam edeceğiz” sözleriyle kentin yanlışlarına karşı İMO’nun cesur olacağının altını çizdi.

 

Büyükşehir’e envanter çağrısı

Bursa’nın afetlere karşı hazırlık hale getirilmesini isteyen Erdem, yüzde 65’i riskli yapı gözüken kent yapı stokunun envanterinin çıkarılmasını istedi. Bu amaçla Büyükşehir Belediyesi’ne bir kez daha çağrı yaptı.

İMO’nun 100 mühendisle, bir yılda Bursa’nın bütün yapı envanterini çıkarabilecek bilgi, birikim ve deneyime sahip olduğunun altını çizdi.

Ülke genelinde 7 milyon konutun dönüşmesi gerektiğini de hatırlatan Erdem, bu amaçla Bursa’da Büyükşehir Belediyesi ve İMO’nun bir protokolle işe koyulması gerektiğini ifade etti.

Kaçak yapılaşmayı ve mühendislik hizmeti almamış yapıları vatandaşlar için birer tabut olarak tanımlayan Erdem, ayrıca Bursa’nın kaçak konut kadar kaçak sanayileşme sorunu ile de karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kent anayasası ile birlikte acilen Bursa için sürdürülebilir bir ulaşım master planının da hazırlanması gerektiğini kaydeden İMO Bursa Şube Başkanı Erdem, Türkiye gibi Bursa’nın da her yıl su stresi yaşadığını, 2050 kent anayasasında su sorunun çözecek ve su kaynaklarını koruyacak bir çalışma yapılmasını istedi.

Bursa’yı hırpalanmış bir kent olarak da tanımlayan Erdem, şehirde koruma kullanma dengesinin kaybolduğunu, şehrin kalan tarihi mirasının envanterinin de çıkarılması gerektiğini hatırlattı.

Bursa’yı 81 il arasında en fazla hırpalanmış kent olarak adlandıran İMO Başkanı Erdem, 1998 yılında Bursa dinamikleriyle birlikte hazırlanan 2020 Çevre Düzen Planı’nın üzerinden 26 yıl geçtiğini ve bu planın da delik deşik edildiğini hatırlattı.

Erdem, Bursa’da dar bir çevrenin talepleriyle işlerin suyun akışına bırakıldığını ve sonuçlarının da ortada olduğuna işaret etti.

Erdem, İstanbul’un arka bahçesi olmayacak, dirençli, tarım, turizm ve sanayisi ile  koruma kullanma dengesinin de sağlandığı ve gelecek nesillerin teşekkür edeceği bir çevre düzeni plan yapılmasının da önemine işaret etti.

 

Nilüfer’in hormonlu ruhsatları hukuksuz

Konu Bursa olunca İMO Başkanı’na Nilüfer’de bugün büyük bir sorun haline dönüşen 600’ün üzerindeki hormonlu, yasadışı inşaa edilmiş binaların durumu da soruldu.

Başkan Erdem, bunların hepsinin ‘hukuksuz’ olduğunu ve çözmeye dönük Nilüfer Belediyesi’nce oluşturulmak istenen bilim kurulunda da İMO Bursa Şubesi olarak yer almayacaklarını açıkladı.

Bu girişimi bir af olarak tanımlayan Erdem, plan ve ruhsat hilaflı bölümlerin karşılığı kamuya alınacak olmasının da hukuksuzluğu ortadan kaldırmayacağını vurguladı.

Biz de İMO’nun bu çıkışını ve kararlılığını Bursa için bir güvence olarak görüyoruz. Hormonlu ve ruhsat hilaflı büyümelerin kamuya aktarılacak bir bedelle yasal hale getirilmesini beklemek bize göre de büyük bir hatadır ve kente yapılacak en büyük kötülüklerden biridir.

Önce buna göz yumanların sorguya alınmaları, sorumluların yargı karşısına çıkarılmaları ve hesap vermeleri gerekmez mi? Sorun çözülecekse de bu da kesinlikle hukuk içinde çözülmeli.

Nilüfer’de imar planlarına aykırı olarak fazla yapılmışları bir bedel karşılığı affedecek formüle İMO’nun yanaşmayacağı ortada.

İnşaat Mühendisleri Odası, Bursa’nın gelecek nesilleri adına kararlı bir tavır sergilemektedir.

Dünkü toplantıda, yapanın yanına kâr kalacak dayatmalara Oda olarak asla sıcak bakılmayacağı da açık açık dillendirildi.

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X