İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

İlçeler emsal artışına muhalefet mi ediyor?

Çarpık ve kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu kentlerin en büyük sorunlarından biri kentsel dönüşüm.

Devletin bu işe öncülük etmesi, yerel yönetimlerin de ön açıcı ve kolaylaştırıcı olması gerekiyor.

Sorunu ortadan kaldırmak amacıyla büyük umutlar bağlanan bir yasa çıkarıldı.

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na önemli yetki ve sorumluluklar yükledi.

Bursa‘da Büyükşehir Belediye Meclisi de vatandaşı dönüşüme özendirmek için teşvik nitelikli bir radikal karar onayladı.

Önceki gün, Bursa’nın iki aktif meslek odası olarak bilinen İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube eski başkanı Necati Şahin ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şube eski başkanı Füsun Uyanık ile konuştuk.

İki başkan, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı 0,50 emsal artış kararının ilçe belediyelerinde uygulanmadığından bahsettiler.

Şahin bu duruma dikkat çekerken, vatandaşların Büyükşehir Belediye Meclis kararı ve bilboordlardaki ilanlardan hareketle gittikleri ilçe belediyelerinden ‘ret’ yanıtı aldıklarını aktardı.

Dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında bir eşgüdüm olmadığını kaydeden deneyimli eski oda başkanı Şahin, Bursa’da henüz bunun sağlanamadığını söylüyor.

Büyükşehir’in kararına ilişkin bir tek uygulamanın şimdiye dek Bursa’da hayata geçmediğini de ileri süren Şahin’e göre, ilçeler ve bakanlığın bu konuda ortak hareket etmesi gerekiyor.

Şahin, Aksi halde, meclis kararının uygulama şansı olmaz” diyor.

 

‘Yetki bakanlıkta’…

 

Şehir Plancıları Odası eski Şube Başkanı Uyanık da bir başka iddiayı ortaya atıyor.

Yasanın kentsel dönüşüm yetkisini sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiğini belirten Uyanık, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dönüşüm için vatandaşın parseline ilave imar hakkı tanıyan 0,50 emsal kararının, ‘yasal olmadığını’ ileri sürüyor.

Uyanık, belediye meclisinin yasanın üstünde hukuken böyle bir karar alamayacağını söylüyor.

Kararın Bursa’daki TMMOB‘a bağlı akademik odalar tarafından ‘plan yapım tekniklerine aykırılık’, ‘hukuksuzluk’ ve ‘yetki aşımı’ gerekçesiyle yargıya taşındığını da anlatan Uyanık, mahkemenin muhtemelen Büyükşehir Belediye Meclis kararının iptal edebileceğini iddia ediyor.

Şahin ve Uyanık hem tecrübelerine dayanarak hem de gözlemlerini aktarıyorlar.

Bursa bu konuda en çok sıkıntı yaşayan kent.

Yargı kararıyla Büyükşehir’in emsal teşvik uygulaması iptal olursa, kentin dayanıksız yapı stokunu yenilemek güçleşecektir.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde karar görüşmelerinin yapıldığı oturumda bu duruma muhalefet eden ilçe belediye başkanlarını hatırlıyoruz.

Merkezdeki üç büyük ilçede uygulama şansı bulunmayan emsal artış kararının diğer ilçelerde hayata geçirilmesi de düşük bir olasılık gibi duruyor.

Hele, yargı iptal ve yürütmeyi durdurma verirse teşvik girişimi uygulama şansı bulamadan kadük kalabilir.

İki eski oda başkanının kent adına bu konudaki iyi niyetli uyarılarının yabana atılmaması gerektiğini düşünüyoruz.

 

BOİ’de 4. kez iptal isteği

 

Büyükşehir Belediyesi’nin, hukuki sorunlar nedeniyle bir türlü yeni sahibine teslim edemediği Acemler’deki eski Belediye Otobüs İşletmesi arazisinin satışının durdurulması için 4. kez yargıya başvurulduğunu öğrendik.

Sahadaki atölyelerin yıkılmasının ardından teslimi yapamayan Büyükşehir Belediyesi, yeni bir idari dava ile karşı karşıya.

İzmir Yolu’na cephe dev araziyi Bursalı Gökçen Grubu satın almıştı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X