İhsan Aydın
İhsan Aydın

Festivali halkın ayağına taşıma

Köşe Yazısını Dinle

6360 Sayısı Bütünşehir Yasası’nın gerektirdiği bir durum bu aslında. Yasa, büyükşehir belediye başkanlarına, kentin nimetlerini il sınırlarının en ücra noktasında yaşayan hemşerilerine kadar ulaştırmayı emrediyor.

Bugün belki hepsi yapılamıyor ama Bütünşehir Yasası’nın kapsamındaki herkes mahalle statüsünde olduğu için bunların tümünden yararlanma haklarına sahipler.

Dün sabah Altınceylan’da 62. Uluslararası Bursa Festivali ve 36. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın tanıtımı toplantısını izledik.

Detayına çok girmeyeceğiz. Haber sayfalarımızda festivalin ve halk dansları yarışmasının içeriği mevcut.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Başkanı Metin Atış, Kültür Daire Başkanı Şafak Baba Pala ve BKSTV Genel Sekreteri Fehim Ferik  habercilerin karşısına geçtiler. Program ve içeriği Başkan Bozbey ile BKSTV Başkanı Atış açıkladılar.

Bozbey’in bize göre kendisiyle yaşıt olduğunu belirttiği festival için iki vaadi önemliydi.

Biri, festivali Bursa’nın 17 ilçesine birden götürmek. Bu yıl ilk adım atılmış. 6 ilçede tıpkı Kültürpark Açık Hava’da olduğu gibi konserler gerçekleşecek. Yıldırım, Osmangazi, Kestel, Nilüfer, Mustafakemalpaşa ve İznik’te sanatçılar halkın ayağına gidecek. Gelecek yıl bu ilçelerin sayısı daha da artırılacak.

Halk Dansları Yarışması için Bursa’ya gelen yabancı ekipler zaten uzunca süredir ilçeler de gösteri yapıyor.

Diğeri, her kesime hitap edecek bir program hazırlamak. Yani, festivalde herkes kendinden bir şeyler bulacak. Bundan, festival programlarının salt bir ideolojik yaklaşımla yapılmayacağını anlıyoruz.

Böyle olur mu?

Zaman gösterecek.

Başkan Bozbey, Bursalı sanatçıları öne çıkaracak ve onların Bursalılar tarafından bilinip, tanıtılması için çalışma yapacaklarını da duyurdu.

Vefa da önemli.

Bozbey, festivalin bugünlere ulaşmasını sağlayan tüm belediye başkanlarımıza ve Bursa Devlet Bölge Senfoni Orkestrası’nı kuran eski başkan Erdem Saker ile Uludağ Üniversitesi rektörlerinden Prof. Dr. Ayhan Kızıl’ı da unutmadı. Hem onlara hem de festivale destek veren sponsorlara şükranlarını sundu.

BKSTV Başkanı Atış’ın verdiği bilgiye göre de;

Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda bu yıl konser için 120 kiralama olmuş. Buradan elde gedilen gelirle de festivale Büyükşehir’in mali katkısı yüzde 90’lardan yüzde 40’lara kadar düşürülmüş.

Yani, büyük ölçüde hem sponsorlar hem de Açık Hava kira gelirleriyle bu sene 28 etkinlik programı hazırlanmış. 22 ülkeden folklor ekipleri de Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması için getiriliyor.

Sponsorlar ise yine geçen yılki aynı firmalar. Festivale yeni yönetim yeni sponsorlar eklenmeli.

19 Mayıs’ı stadyumda  kutlamayı hayal ediyor

Gençlik yıllarımızda katılır ve izlerdik. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramları Bursa Atatürk Stadyumu’nda gerçekleştirilirdi.

Dünkü toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey, geçmişteki gibi hayalinin Bursa’da, 19 Mayıs’ı yeniden stadyumda kutlamak olduğunu söyledi.

Bozbey bu konuyu Vali Mahmut Demirtaş ile de konuştuğunu açıkladı. Bozbey, Vali Bey’in kendisine, törenlerin statlarda yapılamayacağına ilişkin bir karardan bahsettiğini söyledi. Bunu aşma yönünde girişimleri olacağını, eylül başından itibaren de Bursa’daki okullarla bu konuyu ele alacaklarını ifade etti.

Bozbey’in milli bayramlar için hassasiyetini bilenlerdeniz.

Bursa’ya bu amaçla 19 Mayıs’lardaki eski heyecanlı günlere döndürmeyi hedefliyor.

Elektrik zammı yaz ayını daha da ısıtır

Hükümet, cari açığı ve enflasyonu azaltıcı adımlar atarken dün EPDK sürpriz bir şekilde elektriğe yüzde 38 oranında zam yaptığını açıkladı.

Yeni vergi paketlerinin konuşulmaya başlandığı şu dönemde  temel ihtiyaç kalemlerine gelen zamlar ise bu yaz ayını daha da ısıtacağa benziyor.

Herkesin klimaya yüklendiği bir dönemde gelen yüzde 40’a yakın orandaki zamla elektik faturalarının daha da artacağı anlaşılıyor.

Hükümetin seçim öncesi ertelediği zamların sıraya alındığının da bir işareti bu.

Elektriği önümüzdeki aylarda doğalgaz zammı da izleyecektir.

Vatandaş daha da zorlanacak. Bütçelerine ilave yük gelecek. Emekli, memur ve çalışanlara önümüzdeki ay verilecek zam, bu yolla ceplerine girmeden geri alınacak.

Bursa’da şimdilerde Büyükşehir’in BESAŞ ekmeğine yaptığı zam tartışılıyor ama merkezi hükümete bağlı kuruluşların zamları da arka arkaya gelecek görünüyor. Buna rağmen Başkan Mustafa Bozbey piyasadaki ekmek kilogram fiyatı 50 lira iken, kendilerinin 30 liradan sattıklarını yineledi.

BESAŞ zammını eleştiren siyasilerin, elektriğe yapılan zam için de söyleyecekleri bir şeyler olduğunu düşünüyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X