İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Eski sanatoryum artık iş dünyasının DAVOS’u

Köşe Yazısını Dinle

Dün sabah Uludağ Kirazlıyayla’da eski sanatoryum binasında önemli bir etkinlik vardı.

BTSO’nun davetlisi olarak sabahın ilk saatlerinde çıktığımız Kirazlıyayla’daki eski çöküntü sağlık tesisinin nasıl ayağa kaldırıldığına tanık olduk. Burası bir süre Bursa Uludağ Üniversitesi’nce de sosyal tesis ve otel olarak da işletilmişti.

BTSO tarafından iş insanları okulu olarak düzenlenen ve işletmeciliğini dünyaca ünlü marka Swis Otel’in yaptığı tesis Kirazlıyayla’ya ayrı bir hava katmış.

Anıtkabir’in mimarı Prof.Dr. Emin Onat ile cumhuriyetin ilk kadın mimarlarından Prof. Dr. Leman Tomsu’nun tasarladıkları ve 1949’da hizmete giren sanatoryum artık Uludağ’ın zirvesinde bambaşka bir amaçla kullanılacak.

Hem turizm hem Bursa ve Türk iş dünyası ile yakın çevre komşu ülkelerin iş insanlarının bulaşacağı, CEO’ların eğitim göreceği bir merkeze dönüşmüş.

Proje hakkında BSTO Başkanı İbrahim Burkay bilgilendirdi.

Göreve gelirken 16 makro proje vaadiyle yola çıktıklarını, bugün bunu 60’a tamamladıklarını hatırlattı. İş insanı okulunda 6 üniversite ile yaptıkları protokolle üst düzey eğitimler verileceğinin altını çizen Burkay, tesisin Uludağ turizmini de çok farklı noktalara götüreceğini ileri sürdü.

Burkay, buranın otel olarak kullanılması ve SİT alanına helikopter pisti yapıldığı yönündeki eleştirilere de yanıt verdi.

Helikopter pisti için araziye beton atılmadığını, bunu bizzat Orman Bölge Müdürlüğü’nün kendilerinden istediğini, buranın aynı zamanda orman yangın helikopterleri için de kullanılacağının altını çizdi.

Başkan Burkay, BBS’nin de Türkiye’nin iş insanlarının Davos’u olacağını da söyledi.

Burkay, Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi’ne ilişkin bilgi verirken de, önümüzdeki 50 yılda uzay ve havacılığın ilk 5’te yer alacağını vurguladıklarını hatırlattı, bu sayede bugün GUHEM’in 19 farklı ülkeden 70 astronotu Bursa’da bir araya getirdiğini kaydetti.

 

Bursa’da 35.Uzay Kaşifleri Kongresi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı 35. Uzay Kaşifleri Kongresi BTSO BBS’de başladı.

Kongrenin onur konuğu Bakan Kacır idi. Vali Mahmut Demirtaş, AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Varank, Mustafa Yavuz, Ahmet Kılıç ve Refik Özen ile İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan’ın da izlediği kongrede Bakan Kacır, Türkiye’nin milli uzay programından bahsetti. Bu alanda yapılanları ve yapılacakları dile getirdi. Kacır program için Bursa’da bulunan ve uzaya gönderilecek ilk iki Türk astronotu da tanıttı.

BTSO’nun davetlisi olarak dünyaca ünlü astronotların da katıldığı kongre 5 gün sürecek.

Kirazlıyayla’daki kongrenin açılışında BTSO Başkanı Burkay ile vekil Varank da bir konuşma yaptı.

BBS’nin şimdiden Kirazlıyayla’yı hareketlendirdiği görülüyor.

Özellikle kış aylarında buranın dolup taşacağını, kış turizmi için geleceklerin de ilk tercihlerinden biri olacağını düşünüyoruz.

 

BTSO’dan başkası altından kalkamaz

Sanatoryumun eski atıl halini biliyoruz. Gerçekten büyük bir yatırım gerek.

Zaten, buranın yeniden ayağa kaldırılması için eski valilerimizden İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu’nun Bursa’da görev yaparken BTSO’ya teklif götürdüğü biliniyor.

Sanatoryumun otel olarak kullanılacağına dair eleştirileri saygıyla karşılıyoruz ama program arasında ayaküstü BTSO Başkanı Burkay’a da söyledik. Burayı BTSO’dan başka kimse ayağa kaldıramazdı. Ya bir özel sektör kuruluşuna devredilecek ya da devlet yapacaktı.

Devletin şu ekonomik kriz ortamında buraya kaynak ayıramayacağı ortada. Üstelik, Sağlık Bakanlığı’nın artık sanatoryum olarak bir konsepti de yok.

BTSO el atmış ve ortaya muazzam bir tesis çıkmış.

Üstelik, orijinalliği korunarak, ilave bir tek yapı bile yapmadan, tek bir çam ağacı kesmeden metruk bina modern bir kongre salonu ve otele dönüşmüş. Ayrıca iş dünyasının tepe yöneticilerinin eğitim alacağı bir yer olmuş.

Çevrecilerin hassasiyetini anlıyoruz fakat, buranın metruk kalması daha mı iyi olurdu?

Hem Bursa’ya hem ülke ekonomisine kazandırılmış. Zaten yıllardır boş idi.

BTSO’nun burayı üyeleri kadar Bursa sosyal yaşamına katmış olmasını önemsiyoruz.

Bu muazzam tesisin sosyal sorumluluk gereği zaman zaman dezavantajlı insanlarımıza da kullandırılmasında yarar olacağını düşünüyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X