İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Eldemir zeytin dikerek başladı

Köşe Yazısını Dinle

Geçtiğimiz günlerde bu sütunlardan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü kulislerinin çalkalandığını, buraya halen Bursa’da görev yapan bir bürokratın atanacağını aktarmıştık.

O atama geçtiğimiz haftanın son günü gerçekleşti.

Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir yeni Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’müz oldu.

Eldemir dün sabah da Vali Erol Ayyıldız’dan göreve başlama yazısını aldıktan sonra, kurumdaki görevine fidan dikerek başladı.

Görevi Mehmet Ersan Aytaç’tan teslim alan Eldemir, evlerinde bir dostu tarafından verilen ve saksıda baktıkları zeytin fidanını kurum bahçesine eski müdür ile birlikte dikerek işe başlamış oldu.

Dün kurumdaki ilk gününde dostumuz Eldemir’i arayıp tebrik ettik, başarı diledik.

Eldemir, “Kurumda yapacağımız hizmetlerin zeytin ağacı gibi uzun ömürlü olması niyazıyla. Emanet aldığımız fidanı yeni yerinde büyük bir ağaç olarak teslim etmek nasip olsun” dedi.

Bursa’yı tanıyan, bilen bir isim olarak Eldemir’in başarılı dönem geçireceğine inanıyoruz. Korumacı kimliğiyle, Bursa’nın tarihi kültürel mirasının gelecek kuşaklara taşınmasında izleri olan Eldemir’in, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü olarak da Bursa’ya önemli katkıları dokunacaktır.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, Bursa Tarihi Çarşıbaşı Meydan Projesi’nde ve Hanlar Bölgesi’ndeki çalışmalarıyla tanıdığı Eldemir’i bakanlığında görmek istediğini biliyorduk. Bakanlıklar arası o geçiş tamamlanmış, kısmet bugüneymiş.

Bursa’nın çevre ve şehircilik anlamında çok büyük sorunları var.

Özellikle, deprem kuşağındaki kentimizin çürük yapı stokunun yenilenmesi konusunda bakanlığa ve kendisine büyük sorumluluklar düşüyor.

Ankara’da da sorun çözen, yokuş yapmayan, çalışkan bir bakan bulunuyor. İkili uyum sayesinde kentimiz bu manada avantaj elde etmiştir. İstanbul’da riskli yapıların dönüşümü için, ‘yarısı sizden yarısı bizden’ uygulamasanın Bursa’da da vakit geçirilmeksizin başlatılması, daha çok TOKİ konutunun Bursa genelindeki riskli alanlarda inşaa edilmesi gerektiğini düşünenlerdeniz.

Elbette şehrini havasını, suyunu, toprağını zehirleyen, derelerimizi, akarsularımızı kirleten, tarım topraklarımızı yok eden, çevreye duyarsızlık gösterenlere dönük de yeni Müdür Eldemir’den radikal adımlar bekleniyor.

En önemlisi de, Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlıkları süren 2050 vizyonlu Bursa 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın tamamlanıp, bakanlık onayına sunulmasında da kendisine büyük iş düşecek.

 

BUSKİ bir GES daha kuracak

Enerji maliyetlerinin yükseldiği dönemde özel sektör ve kamu kurumları kendi sarfiyatlarını üretmek için arayışa giriştiler. Bursa’da özel firmaların yanı sıra kamu kurumları da çatılarına güneş enerji santralleri kurmaya başladı.

Bunu Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ uygulamıştı. Sonrasında, Bursa’daki Milli Eğitim müdürlüklerine bağlı okul çatılarının üzerlerine de GES’ler kuruldu.

BUSKİ depo çatılarına, arıtma tesisi üstlerine kurduğu GES’ler ve depo şebeke çıkışlarına monte edilen HES’ler ile enerji maliyetlerinin küçümsenmeyecek bir rakamını bu yolla temin ediyor.

Keza, yine Büyükşehir Belediyesi iştiraki BURULAŞ’ın Bursaray istasyon çatıları üzerine kurmaya başladığı GES’lerden de önemli ölçüde enerji gelir elde ediliyor. Büyükşehir’in Merinos AKKM çatısına da GES kurulduğunu hatırlıyoruz.

BUSKİ şimdi de bir deposunun üstüne daha GES kurmak için yola çıktı.

Osmangazi ilçemize bağlı Emek Mahallesi’nde BUSKİ’ye ait D16 Su Deposu üstüne 500 kwe lisansız fotovoltaik elektrik enerji üretim (GES) santrali yapım işini ihaleye çıkardı. 28 Kasım’daki ihaleyle işi üstlenecek firma belirlenecek. GES’in yer tesliminden itibaren 240 günde tamamlanıp, kuruma teslim edilmesi isteniyor.

 

Kayapa istemedi Muratlı sakinleri kabul edecek mi?

Önceki hafta, Osmangazi Belediye Meclisi’nde Başkan Erkan Aydın, muhalefet meclis üyelerinin Hamitler Yenikent Katı Atık Depolama Sahası’nın ne zaman kapatılacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, önemli açıklamada bulundu.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle yaptıkları görüşmede, Karacabey ilçesine bağlı Muratlı Mahallesi’nde yapılması düşünülen yeni çöp deponi alanın yerini de açıklamış oldu.

Malumunuz, Kayapa’da Büyükşehir’in önceki yönetimince ihale aşamasına getirilen o proje 31 Mart seçimleri sonrası işbaşına gelen yeni Başkan Mustafa Bozbey tarafından iptal edilmişti.

Aydın, Batı Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Karacabey ilçemize bağlı Muratlı Mahallesi’nde kurulmasına ilişkin ÇED sürecinin başladığını ve kurum görüşlerinin alındığı, Hamitler’deki  çöplüğün ise park ve rekreasyon alanına dönüştürüleceğini açıkladı.

Acaba Muratlı sakinleri bu işe ne diyorlar?

Kayapa sakinlerinin itirazını kabul eden ve projeyi durduran Büyükşehir Belediyesi, acaba Muratlılılar ile uzlaştı mı?

Burada da bir yargı süreci başlar mı? Başlarsa, bu durum kentte yeni bir katı atık bertaraf sorununa dönüşmez mi?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X