İhsan Aydın
İhsan Aydın

Doğancı’da su seviyesi hızla azalmaya başladı

Köşe Yazısını Dinle

Önceki kışlarda olduğu gibi mevsim kurak geçmedi. Barajlarımız tümüyle doldu. Ancak mevsim koşullarının üstündeki ısınma barajlardaki tüketimi artırdı. Aynı şekilde, buharlaşmanın da etkisiyle Doğancı’daki su seviyesinin birden yüzde 70’in altına kadar indiği görüldü.

Hafta sonu fark ettik. Doğancı Selahattin Saygı Barajı’ndaki su hacmi neredeyse alım haznesine kadar inmiş. BUSKİ verileri, halen rezervi yüzde 70’lerde gösterse de tüketimin artmasıyla boşalma da hızlanmış.

Bursa’da bu sene bir su sıkıntısı beklenmiyor ama bunun tasarrufla anlam kazanacağı çağrısı yapılmıştı.

Doğancı’yı besleyen Nilüfer Barajı’ndaki doluluk seviyesi de içimizi rahatlatan düzeyde. Halen yüzde 97’lerde görünüyor. Doğancı’daki su seviyesi azaldıkça buradan su salınımı başlayacak. Orası da azalacak.

Tehlike yok diye tedbiri elden bırakmamalıyız.

Neyse ki, Çınarcık Barajı’ndan kente gelecek su için çalışmalar sürüyor. Birden fazla müteahhitle isale hatları, depolar ve arıtma tesisi için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Çınarcık devreye alınana kadar elimizdeki iki barajın su rezervini kontrollü kullanmakta fayda var. Arıtılmış suyla bahçe sulama, araç yıkama vb.gibi savurganlıktan kaçınmalıyız.

Çınarcık’taki çalışmaların 1-2 yıl daha sürmesi bekleniyor.

Büyüklerimiz kentin geleceğini düşünerek iyi ki, bu yatırımları yapmışlar.

Artan nüfusun ihtiyaçlarını uzun vadeli karşılayacak yeni yatırımları da vakit kaybetmeksizin hayata geçirmeliyiz.

Şehrimizin doğu kesiminde Gölbaşı göletinden  seddesi yükseltilerek alınacak su için de çalışmalar hızlandırılmalı.

DSİ 1. Bölge Müdürülüğü ve BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün bu konuda işbirliği içinde oldukları biliniyor.

Artan nüfusa göre su yatırımlarında da hazırlık yapılıyor.

 

Dağ’da Bozbey ilgisi 

Göreve gelen her belediye başkanının farklı yoğurt yiyiş biçimlerine tanık olduk. Yıllardır belediyeleri ve belediye başkanlarını takip ediyoruz. Bireysel isteklerden bıkıp muhtarlara randevu bile vermeyenlerden tutun da kendisini ve belediyesini ulaşılmaz kılanlar da yok değildi. Makam katlarına elektronik kartlarla girilen, binbir güvenlik tedbiri alınmış başkanlar da gördü bu kent. Ama şimdi hiç biri oralarda değiller.

Halktan kopmamak gerek. Sadece seçim dönemi halkın arasına da inilmemeli.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından stratejik planlama için Bursa’nın 17 ilçesini birden dolaşan, belediye başkanlarını ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey şimdi de ‘Başkan Burada’ uygulamasıyla ilçelere, vatandaşın ayağına 15 günde makam otobüsüyle gitme ve sorun dinleme uygulaması başlattı.

İlk ilçe de Dağ’daki Büyükorhan oldu. Görüntülerden, halkla samimi bir buluşma olduğu anlaşılıyor. Elbette Başkan ile görüşenlerin sorunlarının tümü çözülemeyecektir. Fakat, sorunlarını dinlemek için ayaklarına gelmiş bir Büyükşehir Belediye Başkanı ile 1-2 dakikalığına da olsa konuşma, görüşme fırsatı yakalamak insanları mutlu edecektir. Bu durumdan muhtarlar da hoşnut. Onlar da mahallelerinin sorunlarını ilk ağızdan ilgililere aktarma fırsatı buluyorlar. Hatta, ilettikleri problemler için ilgili birimden anında dönüş yapıldığı da konuşuluyor.

Başkan bunu Nilüfer’de uyguladı. Şimdi Bursa genelinde deniyor.

Geri bildirmeleri, çıktıları da kamuoyu ile paylaşılmalı.

Bu da farklı bir halkla ilişkiler yöntemi.

 

BURULAŞ’ta yüzler gülüyor 

Kentin taşıma yükü onların omuzunda. Lastik tekerlekli toplu taşıma araçlarından raylı sistemlere ve deniz otobüslerine kadar Bursa’nın ulaşım sistemini çalıştıran BURULAŞ’ın, personelini motive edici faaliyetlere de başladığını görüyoruz.

31 Mart sonrası yaşanan değişimin ardından işbaşına gelen BURULAŞ’ın tecrübeli yeni Genel Müdürü Fahrettin Beşli yüzlerce şirket çalışanını aile pikniğinde buluşturmuş.

Fotoğraflardan anlaşılıyor ki, yüzler gülüyor. Çalışanlar ve aileleri değer verilmenin doyasıya keyfini çıkarmışlar. Bunun iş barışına ve verimliliğine de olumlu yansımaları olacaktır. Buraya harcanan paranın daha fazlası iş verimliliğiyle geri dönecektir.

Kutluyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X