Bursa’nın selatin camileri arasına girecek Görükle Kampüsü içindeki Uludağ Üniversitesi Camisi’nde tamamlanan kaba inşaatından ardından artık kubbelerin kurşun kaplama aşamasına geçildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın takip ve ilgisiyle yapımı süren dev caminin inşaasında büyük bir yol alınmış.
Tamamı hayırsever katkısıyla yapılan Bursa Uludağ Üniversitesi Camisi’nde eksik kısımların tamamlanması için Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği de hummalı bir bağış toplama çalışması yürütüyor.
Dernek yöneticileri, mübarek üç aylara girdiğimiz şu günlerde daha çok hayırsever katkısını bekledikleri camiyi yıl sonunda Bursalıların ve günde 100 bin dolayında insanın girip çıktığı üniversitenin hizmete açmayı hedefliyorlar.
Sadece cami olarak değil, kültür merkezi olarak da kullanılacak çok fonksiyonlu yapının alt katlarında üniversite öğrencilerinin ve Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gelen hasta yakınlarının da faydalanabileceği sosyal birimler de yer alıyor.
Projede, sayıları 10 bine yaklaşan ve her geçen gün artan yabancı öğrencilerin kendi dinlerinde ibadetlerini yapabilecekler bölümler de bulunuyor. Cami altında, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nden sonra bin 500 kişilik en büyük ikinci kongre ve konferans salonu bulunuyor.
41 metre kubbe yüksekliğine sahip cami bu irtifasıyla Bursa’nın her yerinden görülebilecek. 6 bin 400 metrekare kapalı, toplam 10 bin metrekare alan üzerine inşa edilen camide aynı anda 20 bin kişi namaz kılabilecek.
Görükle Kampüsü içinde Bursa’nın 4 minareli bir cami yapılmasını bizzat 2015 yılındaki Bursa mitinginde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan istemişti.
28 Şubat sürecinde mevcut 3 bin kişilik eski caminin kubbesi garip bir yapı türü ile saklanmıştı. Şimdi, kubbesi neden ve kimden saklanmışsa, o caminin yerine şehrin her yerinden görülebilecek yeni 4 minareli dev bir selatin camii inşaa ediliyor.
Bittiğinde üniversite kampüsleri içinde de bu büyüklükte ve kapasitede ilk cami olarak yerini alacak.
2015 yılında caminin temellerini atan dönemin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “Kampüse kubbesi ve minaresi ile İslami bir nişan bırakacağız” ifadesini kullanmıştı.
Görüyoruz ki, gelen son fotoğraflardan o nişanın tamamlanmasına az kalmış. Caminin yapımında o vakit Büyükşehir Belediyesi’ni de büyük katkıları olmuştu.
Yapımına yakın ilgi ve destek sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, tümüyle bittiğinde dev caminin açılışın da katılması bekleniyor.
Kozağacı sakinleri yazılı belge istiyor
Günlerdir bu sütunlardan Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Bursa’nın Keles ilçesine bağlı, kirazı ve cevizi ile meşhur Kozağacı Vadisi’nde açtığı kömür çıkarma ve işletme ihalesini ve yöreden gösterilen tepkileri kaleme alıyoruz.
O ihalenin önceki gece, siyasilerin devreye girmesiyle iptal edildiği açıklanmıştı. Ancak, bölge insanı, sözlü olarak yapılan iptal açıklamasına ikna olmuş değiller.
Devletten yazılı belge ve güvence istiyorlar.
Bölgede kömür ocağı açılmasına karşı çıkan Kozağacı sakinleri, sosyal medya hesaplarından, “Haber içimizi rahatlattı, istediğimiz zaten iptal olmasıydı ama devletin dili yazıdır. Resmi açıklama ibraz edilene kadar süreç devam ediyor. Haberin resmiyete kavuşmasını diliyor, emeği geçenlere şimdiden teşekkür ediyoruz” diyorlar.
Yani, devlet yetkililerinden, TKİ’den, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan konunun tümüyle gündemden kaldırıldığına dair resmi bir açıklama ve belge bekliyorlar.
Siyasiler, “Bize güvenmiyor, inanmıyor musunuz” diye bu duruma bozulabilirler ama, biz de üçüncü kez o ocağın açılması denendiği için güvence talebinin son derece normal olduğunu düşünüyoruz.
Emirsultan’daki otoparkın aboneliği çok mu artırıldı?
Aslında belediyelerin her semte otopark yapması yasal bir zorunluluk. Fakat, buna hiç bir belediyemiz riayet etmiyor. Caddeüstü otoparkları da olmasa vay şehrimizin haline. Envanterdeki az sayıdaki otopark da, her geçen gün şehrimizde sahiplilik oranı artan araçlarımıza yetersiz kalıyor.
Dün, Emirsultan’daki oturan, ismi bizde saklı bir okurumuz telefondan aradı. Bölgede Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanlarından merhum Hikmet Şahin döneminde meydan projesiyle birlikte inşaa edilen 200 araçlık yeraltı otoparkının artırılan abonelik ücretlerinden yakındı.
Okurumuz, “Emirsultan otoparkına aracımızı bırakıyorduk. Yeni yönetim işbaşı yapar yapmaz aylık otopark abonelik ücretini 550 liradan bin 350 liraya, en son da yılbaşıyla birlikte bin 950 liraya yükseltti. Bu kadar da olmaz. Bizler emekli insanlarız. Zammın gözden geçirilmesini ve geri çekilmesini istiyoruz” dedi.
BURULAŞ’ın otopark ücretleri politikasında İstanbul’u örnek almasını biz de doğru bulmuyoruz.
Kaldı ki, toplanan bu ücretler yeni otopark yatırımları için kullanılmıyor.