Bu sütunlardan zaman zaman kentimizin su rezervine ilişkin makaleler kaleme alıyoruz. Bu konuda son 10 yıldır, Bursa’da kış ayları da dahil olmak üzere Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki rezervin, kuraklığın da etkisiyle azaldığı görülüyor. Bu nedenle kentimizde su sıkıntısı endişesi de gündemden düşmüyor.
Ovadaki kuyularımız sayesinde kesinti olmuyor ama sık sık BUSKİ Genel Müdürlüğü’nden, Büyükşehir Belediyesi’nden tasarruf çağrıları yapılıyor. Üstelik bunlar, kış ayının ortasında bulunduğumuz bugünlerde bile tekrarlanıyor.
Bursa’nın 2060’lı yıllara kadar ihtiyacını karşılaması beklenen Çınarcık Barajı’ndan kente su taşınmasına ilişkin çalışmalara daha geçtiğimiz yıl başlanabildi. Onu da, DSİ’den bu görevi BUSKİ kendisi devralarak öne çekmiş oldu.
DSİ’ye kalsa, belki 2030’a kadar burası için yeni yatırım yapılması mümkün değildi.
BUSKİ, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan uzun vadeli ödeme koşullu 75 milyon Avro’luk kredi almıştı. Bu kredi ile de işin hızlı yapılabilmesi için isale hatları ve depolar için birden fazla yüklenici belirlenmişti.
Önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Çınarcık’tan su taşıyacak isale hatlarında önemli bir ilerleme sağlandığını, müştemilatlarının yapımının da hızlandığını açıkladı.
Bozbey, “Çınarcık Barajı tam kapasitesiyle devreye girdiğinde Bursa’nın mevcut günlük içme suyu kapasitesine, 300 bin metreküplük daha arıtılmış içme suyu rezervi sağlamış olacağız” demişti.
Çınarcık-Bursa arasındaki 68 kilometrelik devasa isale hatlarının tamamlanması ve 21 bin metreküplük 3 yeni deposunun inşaasının tamamlanmasıyla Çınarcık Barajı suyu belki gelecek yıl kent şebekesine verilmiş olacak.
Ancak o kaynak gelene dek Bursa’nın suyu tasarruflu kullanması gerekiyor. Şimdilerde ise barajlarımızdaki su rezervinin ortalama yüzde 23’ler civarında olduğu görülüyor.
Bursa’nın uzun yıllar su ihtiyacının karşılaması için planlanan çok amaçlı Çınarcık Barajı’ndan sonradan, plan dışı tahsis ile TEKNOSAB’a da su verilmişti. İçme ve kullanan, elektrik üretimi, ile sulama amacı dışında bu son tahsisin, Çınarcık Barajı’nın Bursa’ya yeterlilik süresini daha da kısalttığı biliniyor.
Çınarcık Barajı’nı, önceki dönem Büyükşehir Belediye başkanımız ile geçtiğimiz yıl su sıkıntısının yine had safhada olduğu bir dönemde görmüştük.
Gerçekten büyük bir hacme sahip ama bunun şehrin sadece içme ve kullanma suyu ihtiyacı için değil sanayi tesislerine de tahisiyle de kısa sürede Bursa’ya yetersiz kalacağı malum.
Bursa şimdiden yeni barajlar planlamaz ise, gelecek nesiller de bugünkü gibi, kuraklığın etkisiyle aynı endişeyi yaşayabilirler.
Sinandede’yi öne çıkaran bir STK
Yıldırım ilçemizin Sinandede Mahallesi Bursa’nın en köklü ve eski semtlerindendir. Buradan çok sayıda siyasetçi, bürokrat, akademisyen, iş insanı yetişmiştir. Bizim de ortaokul ve lise yıllarımızın bir kısmı bu semtte geçti.
Son dönem mahalleyi öne çıkaran bir STK’nın hızla büyüdüğünü görüyoruz. Başkanlığı’nın Emir Engin’in yaptığı Sinandede Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurulduğundan bu yana hemen her pazar, sabah namazı çıkışı önemli bir konuğu konuşmacı olarak ağırlıyor. Gönül Çorbası adıyla gerçekleşen bu etkinliğe şimdiye dek aralarından eski ve yeni belediye başkanları, milletvekilleri de konuşmacı olarak katıldılar.
Olay Medya’da ziyaretimize gelen Başkan Emir Engin ile dernek yöneticileri Abdülkadir Karlık ve Mehmet Sarıdal, programlara ilginin yoğun olduğunu ve bunu geliştirerek devam ettireceklerini belirttiler.
Kaldırım işgallerine itiraz
Şehirlerin tertip ve düzenini belediyelerimizin kolluk gücü olan zabıta birimi sağlıyor. Dün elektronik postamıza Osmangazi ilçemizden bir okurumuz kaldırım işgallerine ilişkin bir ileti göndermiş. Bu sadece Osmangazi’de değil tüm ilçelerimiz de büyük bir sıkıntı. Kamuya ait alanlar izinsiz işgal ediliyor.
Okurumuz, ağırlıklı olarak ilçenin ana arterleri başta olmak üzere buna ilaveten Emek civarındaki kaldırımların yürünemeyecek şekilde esnaf tarafından işgal edildiğini vurgulamış.
İsminin saklı kalmasını isteyen okurumuz iletisinde şunları eklemiş:
“Osmangazi ilçesindeki kimi dükkân AVM ve işyeri sahipleri, önündeki kaldırımları adeta satın almış gibi boydan boya kaplıyor, içeride ne varsa hepsini dışarı çıkarıyor. Aynı durumu Fomara’dan yukarı çıkarken sağ kaldırımdaki dükkânlarda da görüyoruz. Bunlar görüntü kirliliği de yaratıyorlar. Kaldırımlar kamunun ve yayalarındır, buraları dükkân sahiplerinin işgal etmesine izin verilmemesi gerekir” demiş.
Okurumuz son olarak, belediye yetkililerinin bu durumu fark etmelerini ve müdahale etmelerini de istemiş.
Biz de bu sütunlardan ilgililerine ve sorumlularına iletmiş olduk.