İhsan Aydın
İhsan Aydın

Çarşamba dönüşümü mülk sahiplerine de sorulacak mı?

Köşe Yazısını Dinle

Depremler ülkemizi gün geçmiyor ki, yoklamasın. Hemen her gün, her saat farklı bir ilde irili ufaklı yer sarsıntıları yaşanıyor. Depremi ölçen merkezler depremleri anlık paylaşıyor. Türkiye’nin fay hatları üzerindeki yerleşimleri adeta beşik gibi sallanıyor.

Ülkemizin ise yapı stoğu çok çürük. Çoğu mühendislik hizmeti almamış binalardan oluşan yapı stoğumuz 7 ve üstü depremlerde ağır kayıplara neden olabilir.

Bu yüzden, ülke olarak kentsel dönüşümü hızlandırmak, binalarımızı sağlamlaştırmaktan başka çaremiz yok.

Bursa’da 31 Mart yerel seçimlerinin ardından kimi ilçelerde kentsel dönüşüm işi adeta durdu desek yeridir. Belediyelerimiz bu konuda çok hızlı değiller. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde BURKENT aracılığıyla devam edenlerin de bir kısmının inceleme için durduğu veya iptal edildiği tahmin ediliyor.

Bir gerçek var ki, deprem hiç bir yerleşim için durmayacak.

Bu minvalde Bursa’nın aciliyet gerektiren dönüşüm bölgelerinden biri Altıparmak-Çarşamba semtleri. Buralar için Büyükşehir Belediyesi’nin önceki yönetimi akademik odalarla dönüşüm işbirliği yaptı. Yeni yönetim de o projeyi kaldığı yerden sürdüreceğini duyurdu.

Fakat, bölgede mülkü olanlar endişeli. Bu konuda kendi fikirlerinin sorulmadığını vurguluyorlar.

Okurumuz Gürcan Ümiktan, mülklerinin bulunduğu Çarşamba-Altıparmak’a millet bahçesi yapılacağını düşünüyor ve bu konuda kendi fikirlerinin sorulmadığından şikayetçi.

Ümiktan; “Burada oturan vatandaşlara, mülk sahiplerine hiç bir şey sorulmuyor. Buralarda ada bazlı 1-2 kat fazla verip eski binaları yenilemek gerek. Buraları yıkıp, bizlere de başka yer gösterirseler biz o binaları nasıl yapacağız” diye soruyor.

Okurumuz Ümitkan, Nilüfer ilçesinde kentsel dönüşüm adı altında mülk sahiplerine ve yüklenicelere daha fazla katlar verildiğini de hatırlattı, “Bize ve muhtarlıklara sormadan kendi başlarına kentsel dönüşüm projeleri hazırlamasınlar” diye de uyardı.

Dönüşümde yüksek mülk sahibi katılımını ve memnuniyetini sağlamak için uzlaşı önemli. Bunu Yıldırım Belediyesi çok iyi başarıyor. Yıldırım’daki kentsel dönüşümlerde Başkan Oktay Yılmaz’ın yüzde 90’ların üzerinde hak sahibi katılımı ve onayını aldığını biliyoruz.

Altıparmak ve Çarşamba’dan gelen bu serzeniş yabana atılmamalı.

Dönüşümde başarı isteniyorsa, yüksek hak sahibi onay ve katılımı şart. Yıldırım bu konuda örnek alınabilir.

Orada yüzde 100’e yaklaşan mutabakat nasıl sağlanmış?

 

Bursalı PTT sporcusu Niğde yarı maratonunu kazandı

Hem mesleğini hem de sporunu yapanların katıldıkları yarışlarda derece almaları daha bir anlamlıdır. İki işi birden yürütmek her babayiğidin harcı değildir. Bursa PTT çalışanlarından Ayşe Küçük çarşı bölgesinin posta dağıtıcılarından. Onu Tuzpazarı Muhtarlığı’na evrak bıraktığı anlarda tanımıştık. Gazeteci olduğumuzu duyunca maratoncu olduğundan bahsetti. Türkiye çapındaki maratonlarda dereceleri bulunduğunu söylemişti.

PTT’ci Ayşe Küçük haftasonu Nigde Belediyesi’nin, hemşerileri Şehit Ömer Halisdemir adına düzenlediği yarı maratonda birincilik kürsüsüne çıkmış. 10 kilometrelik koşuyu birinci tamamlayan Küçük’ün başarısı sporseverlerden büyük alkış toplamış. Birincilik kürsüsünde ilimizi ve kurumunu gururla temsil eden Küçük’ü biz de kutluyoruz.

İşi gereği yürümek zorunda olan PTT çalışanı Küçük’ün atletizm alanındaki çabaları desteklenmeli. Aynı zamanda anne de olan maratoncumuza bundan sonraki yarışlarında da başarı diliyoruz. Küçük, eylül ayında Kayseri’de düzenlenecek yarışlara da şimdiden hazırlık yapıyor.

 

Köy ağalığını 201 bin liraya aldı

Edirne’nin Kırkpınar Yağlı Pehvilan Güreşleri’ndeki ağalık uygulaması pek meşhurdur. Edirne ağası olmak isteyenler yüksek bedeller öderler. Bu uygulama bizim Bursa’daki kimi köy şenliklerimiz, güreşlerimiz ve hayır cemiyetlerinde de gerçekleştiriliyor.

Büyükorhan ilçemizin Yenice Mahallesi’nde haftasonu hayır cemiyeti vardı. Yenice Gençlik Derneği’nin 8.sini düzenlediği cemiyette ağalık açık artırmaya çıkarıldı. Bu kapsamda satışa çıkarılan mobilete 201 bin lira veren ve bu köy doğumlu olan İsmail Demir Yenice’nin yeni ağası ilan edilmiş.

Dernek Başkanı İsmail Yıldırım da Yenice’nin yeni ağasına teşekkür etmiş.

Gelecek yıl yapılacak DAĞDER seçimlerine de aday olduğu bilinen İsmail Demir kendi köyünün hayrında kesenin ağzını açmış. Bursa’da kuyumculuk yapan Demir’in Dağ bölgesine hizmet adına DAGDER Genel Başkanlığı’na soyunduğu konuşuluyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X