Evet biz de, halk yararı gözetilerek yapıldığını düşündük ama hatalı bir şehir uygulaması idi.
Gelişmiş hiç bir kentte ücretsiz otopark uygulaması göremezsiniz. Bu aynı zamanda, modern kentleşmenin ruhuna da aykırı bir durumdur. Aracı olan her yurttaşa, kentin en işlek caddelerinde ücretsiz otopark yapılabilir mi?
Özele ve kamuya ait otoparkların saat ücretleri ise bizzat belediyelerimizin kontrolünde, uygun tarife ile belirlenmeli.
Ücretsiz olması denendi ve bunun hem Bursalıların hem de otoparkların olduğu cadde üzerlerinde işyerleri bulunan esnafın yararına olmadığı görüldü.
Malumunuz, 31 Mart’ta Büyükşehir Belediyesi yönetimi el değiştirince, işbaşına getirilen CHP’li Başkan Mustafa Bozbey’in ilk icraatlarından biri cadde üstü otoparklarını ücretsiz hale dönüştürmek oldu.
Bozbey koltuğa oturur oturmaz da, çok geçmeden seçim öncesi Bursalılara vaat ettiği o uygulamayı başlattı.
Fakat, bir süre sonra görüldü ki, iyi niyetle ücretsiz hale getirilen cadde üstü otoparkları kısa süreli değil, uzun süreli parklanmaların yapıldığı ve gün boyu birden çok şeridin işgal edilerek kentiçi trafiğin de olumsuz etkilendiği uygulama haline geldi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in cadde kenarlarını otopark olarak ücretsiz kullandırma düşüncesi bir bakıma halkımız tarafından suistimal edildi.
Tepkiler artınca, uygulamadan geri dönüş kararı alındı. Hatalı adımdan geri dönüş de bir erdemdir.
Bunu kaşımak, kimlere ne sağlar?
Geri dönüş kararının AK Parti kanadınca yadırganması, siyaseten malzeme haline getirilmesi de bu şehre bir şey katmaz. Şehrin menfaatine olacağı düşünülen karardan geri adım atılmasını da büyütmemek gerek. İşbaşındaki Başkan halen bu konuda eleştiriliyor ve yadırganıyorsa da, geri dönüş kararının vatandaşı memnun edeceği aşikârdır.
Başkan Bozbey, daha Nilüfer belediye başkanı iken bu uygulamayı eleştiren ve hatta Büyükşehir Belediyesi’nin o dönemki otopark şirketi BURBAK’ı dava eden yerel yöneticiydi.
Büyükşehir’e geldiğinde de, cadde üstü otoparklarının ücretsiz hale dönüştürülmesinin deneme yanılma yoluyla, doğru olmadığını bu son kararla kabul etmiş oldu. Aslında uyarılar yapıldı ama bir kere halka da söz verilmişti.
Kentimiz için de orta yol bulundu.
Kısa süreli parklanmalar dışındaki uzun kalınacak otoparklar için artık ücret alınacak. Bunun kentimizin takımı Bursaspor’a gelir olarak aktarılma düşüncesini de destekliyoruz.
Herkesin görüşüne saygımız var ama biz olaya böyle bakıyoruz.
Çevre ve Şehircilik’e ilk ziyaret İMO’dan
Kısa süre önce Bursa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevine Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir getirilmişti.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca gerçekleştirilen o atama sonrası akademik meslek odalarından kendisine ilk ziyaret İnşaat Mühendisleri Odası’ndan geldi. İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem yönetimiyle birlikte Eldemir’i makamında ziyaret etti, yeni görevinde başarı diledi.
Erdem, yeni Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Eldemir’i, bugün BAOB’ta gerçekleşecek Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’na da davet etti.
Akademik meslek odalarımızın ve kamu kurumlarının karşılıklı işbirliklerinden kazançlı çıkan Bursa olacaktır. Şehrin sorunlarının tespiti ve çözümünde ortak hareket ve karşılıklı diyalog ilimizin yararınadır. Eldemir’in bu konuda Bursa’nın en büyük meslek odalarından İMO’nun yöneticileriyle bir araya gelmesini olumlu bulduğumuzu ifade etmek isteriz.
Şehrimizin planlı gelişiminde ve kontrollü büyümesinde bu iki kurumun katkıları son derece önem arz ediyor.
Büyükşehir serbest piyasadan elektrik enerjisi satın alacak
Yapılan yasal düzenlemelerle kamu kurumları artık elektrik enerjilerini açtıkları ihalelerle EPDK’dan lisanslı dağıtım şirketlerinden temin edebiliyorlar.
Bunun için ihaleye çıkarak ihtiyaçları olan enerjiyi daha uygun rakamlara elde edebiliyorlar.
Bursa Büyükşehir Belediyesi de bu amaçla önümüzdeki 18 Aralık’ta serbest piyasadan 12 ay boyunca ihtiyacı olan 22 milyon kWs elektrik enerjisi alımı için ihaleye çıktı. Buna kentimizdeki özel dağıtım şirketlerinin yanı sıra Türkiye genelinde faaliyet gösteren şirketler de katılabiliyorlar.
Büyükşehir Belediyesi’nin su depoları çıkışlarına kurduğu hidroelektrik santralleri, bina ve istasyon çatılarına monte ettiği güneş enerji santrallerinden de ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor ama bunların yeterli olmayacağı malum.
12 binin üzerinde çalışanı ve 17 ilçeye hizmet götürme sorumluluğuyla onlarca hizmet binasına ve tesise sahip Büyükşehir Belediyesi, açtığı ihaleyle bir yıllık elektrik enerjisini düşük rakamlara temin etmeyi hedefliyor.