Hükümetin SGK prim ve vergi alacakları yüzünden kaynaktan kesinti yöntemiyle kıskaca aldığı CHP’li belediyeler, ekonomik çıkış için yeniden gayrimenkul satışlarına sarılmaya başladı.
Bursa’nın CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de önümüzdeki aylarda 1.6 milyar liralık gayrimenkul satacaklarını açıkladı.
Başkan Bozbey’in İstanbul’da gazetecilerle buluşmasında yaptığı o açıklamaları, dün Ekonomi Gazetesi yazarı Vahap Munyar’ın köşesinden okuduk.
Başkan ilk etapta, Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’ne ait gayrimenkulleri ihaleyle satışa çıkaracaklarını ve satın alacaklara da ödemeyi yaptıktan sonra tapuları teslim edeceklerini bildirmiş.
Bu da gösteriyor ki, çok yakında Büyükşehir Belediyesi’nin ihale ilanlarında Bursa’da dev menkul satışı için düğmeye basılacak. Sonrasında da devamı gelecek. Emlak İstimlak Daire Başkanlığı’nın bu konuda çalışma yürüttüğünü öğrendik.
Peki, o gayrimenkuller nerelerde?
Büyükşehir Belediyesi’nden onu da öğrendik.
Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi ilçesindeki Yunuseli, Geçit ile Nilüfer’de Odunluk gibi semtlerdeki değişik büyüklüklerdeki toplam 5 parselini ilk etapta ihaleyle satışa çıkarıp, buradan en az 1,6 milyar lira gelir hedefliyor.
Yap satçılar için büyük ölçekli toprak parçası bulmak artık Bursa’da da güçleşti. Hele hele, kent merkezlerinde böylesi arsalara ulaşmak zor.
Büyükşehir Belediyesi’nin envanterindeki bu arazileri satarak mali sıkıntıyı kısmen aşmanın derdinde olduğunu görüyoruz.
O halde, ihaleye çıkacak arsalar hemen satılır mı? Kent merkezinde olduğu için isteklisinin çok olacağını ve satılacağını düşünüyoruz.
Başkan, eski yönetimden, göreve geldiklerin de 900 milyon dolarlık, yani 30.6 milyar liralık bir borç yükü devraldıklarının da altını çizmiş.
Bozbey, İstanbullu gazetecilerle buluşmada, kentte Bursaspor için yaptırılan yeni stadyuma Büyükşehir Belediyesi’nin 170 milyon dolar (5,7 milyar lira) kaynak harcandığına da dikkat çekmiş. Başka illerde devletin yaptığı o işe Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’nin soyunduğunu hatırlatmış.
Bozbey, şehrin vergi gelirlerinde aldığı paylar sorulunca da, ülkenin 4. büyük kenti olmasına rağmen, vergi gelirleri payları dağılımında 30 büyük kent içinde Bursa’nın 12. sırada göründüğünü, bunun da Bursa’da üretim ve ihracat yapan şirketlerin merkezlerinin İstanbul’da olmasından kaynakladığına dikkat çekmiş.
Başkan, adeta İstanbullu meslektaşlarımıza içini dökmüş.
Geçmiş dönem borçları, vergi payları ve stadyuma yapılan harcamalara ilişkin düşüncelerini aktarmış.
Borç kıskacının ve kaynaktan kesintilerin yeni dönem bütçesini de önemli oranda etkileyeceğini söyleyebiliriz.
Mülk satışının kaynak temininde palyatif bir çözüm olduğunu düşünüyoruz.
Belediyelere daha çok kalıcı gelir şart.
Başkanların gözü emlak ve çevre temizlik vergilerinde
Belediyelerimizin en büyük gelir kalemlerinden biri emlak ve çevre temizlik vergisinden elde ettikleri rakamdır.
Yasa gereği, mayıs ve kasım ayı sonlarında yılda iki kez tahsil edilen vergilerin ikinci taksidinin son ödeme günü önümüzdeki pazartesi.
Pazartesi tahsilat bürolarında yığılmaları önlemek için ilçe belediyelerimiz bu haftasonu da ödeme merkezlerini açık tutacaklarını duyurdular.
Hiç şüphe yok ki, emlak vergilerinden, çevre temizlik ile yeniden tahsiline başlanması beklenen evsel katık atık vergilerinden belediyelerimiz bütçelerine önemli oranda bir kaynak öngörüyorlar.
Örneğin; sadece Osmangazi Belediyesi 2025 yılında gelirlerinin yüzde 19’luk kısmını bina, arazi, arsa vergisi ile elektrik ve havagazı vergisinden toplamayı öngörüyor.
Keza, ana gelirlerinin yüzde 73’ü İller Bankası payları, çevre temizlik vergisi ve kaçak inşaat cezalarından temin edilecek olan Osmangazi’de, emlak rayiçlerinin yüksekliği nedeniyle bütçenin beşte biri de emlak vergisi gelirinden sağlanacak.
Bu kaleme önem veren Osmangazi Belediyesi, vatandaşın süre dolmadan, vergi ödemelerini kolay yapabilmeleri için merkez binadaki tahsilat bürosu ile birlikte değişik semtlerdeki hizmet noktalarında da haftasonu iki gün ödeme yapılabileceğini duyurdu.
Osmangazi ve diğer ilçe belediyelerimiz cep telefonlarındaki dijital uygulamalarla da vergi tahsilatı yapıyorlar.
Artvin Hopa maçında seyirci rekoru gelir mi?
30 bin kombine bilet satmış Bursaspor’un evindeki maçları tıklım tıklım tribünlere karşı kapalı gişe oynaması bütün Türkiye’nin dilinde.
Yarın kendi sahasında Artvin Hopa Spor ile karşılaşacak olan Bursaspor’un biletleri bugün gişelerden satışa çıkıyor.
Seyirci bakalım bu kez de 40 bin barajının üstüne çıkacak mı?
Hava koşulları soğuk geçiyor ama seyirci Bursaspor’u bu kez de yalnız bırakmayacaktır.
Bursaspor yarın evindeki bu maçı da yine kapalı gişe oynayabilir. Sabahın erken saatlerinde gişe önlerinde yine kuyruklar oluşacaktır.