Yaz aylarında BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar’ın yönetimiyle birlikte Bursa’nın 17 ilçesini gezdiğini, belediye başkanlarını ziyaret ettiğini, ardından da Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile bir araya geldiğini hatırlıyoruz.
O ziyaretlerin sonunda, Bursa’nın gündemindeki 1/100.000 Ölçekli 2050 Çevre Düzeni Planı’na ilişkin ortaya önemli bir rapor çıkmış.
Aslında BUSİAD bu çalışmaya 2 yıldır katkı veriyor. ‘Yaşanabilir bir kent için plan şart’ mottosuyla hazırlanan o rapor dün bize, elektronik postamıza da gönderildi.
BUSİAD, Bursa’nın 2050 vizyonu hazırlanırken, ilin 6 bölgeye ayrılmasını önemsiyor. İlçeleri 6 bölgede toplanması ve buna göre bir planlama yapılması isteniyor. Bursa’nın tüm ilçelerinin sanayi, tarım ve turizm hedefleriyle gelişmesine vurgu yapılıyor.
BUSİAD, bir kentin yaşanabilir olması için dünü ve bugününün bilinmesi ve bu bilgilere dayanarak geleceğinin de tüm paydaşların asgari oluruyla planlanmasına dikkat çekiyor.
1961’de Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinin temelini atan Bursa’nın diğer illere de pilot il olması gerektiği hatırlatılıyor. Süreci dolan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na dikkat çekilen raporda, Bursa’nın yıllardır plansız bir şekilde büyüdüğü ama gelişmediği vurgulanıyor.
Dağ ilçeleri boşaldı kentin merkez nüfusu ise çoğaldı
Raporda çarpıcı bir gerçeğe de dikkat çekiliyor. Bursa’da 3 ıslah sanayi bölgesi ile birlikte halen 20 organize sanayi bölgesinin varlığına işaret ediliyor. Bunların ilçelere dağılımına bakıldığında da ilin 9 ilçesinde organize sanayi bölgesi bulunmadığı hatırlatılıyor.
Dağ ilçelerinin nüfusu 1990’a göre yüzde 48’lere varan oranlarda azalırken, kentin merkezindeki Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’in nüfuslarının ise 2 ila 8 kata varan oranlarda arttığı işaret ediliyor.
Raporda, “Özellikle Dağ ilçelerindeki nüfus kaybı ise onarılması güç bir noktaya doğru gidiyor. Artık boşalan köyler değil, boşalan ilçeler ortaya çıkıyor” deniyor.
Bursa’nın patron örgütünün bu tespiti bizce son derece önemli. İlin güneyindeki köylerinden sonra, ilçelerinin de hızla boşaldığına dikkat çekilmesi, bu kentin sanayicilerinin, siyasilerinin ve idarecilerinin üzerinde durmaları gereken en önemli konularından biri olmalı.
BUSİAD o raporda ne yapılması gerektiğini de belirlemiş.
Tekil sanayi tesislerine geçilmesi, Nilüfer’de yeni sanayi bölgelerinin kurulumunun önlenmesi, tarım ve çiftçiliğini özendirilmesi, desteklenmesi, kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması, termal turizm ve yeşil Bursa vurgusu, inanç turizmi, tematik festivaller, Uludağ’ın her mevsim kullanılması, planın tüm paydaşların görüş ve oluruyla hazırlanması, tarımda teknolojik gelişmelerden faydalanılması.
BUSİAD raporunun sonunda, 2050 vizyonuna katkı konulacağı hatırlatılıyor ve şu satırlara da yer veriliyor;
“Sonuç olarak Bursa’nın planlanması, Bursa’mızın topyekûn kalkınmasını sağlayacak şekilde, tüm ilçelerin birlikte düşünülüp ele alınarak, sosyo-ekonomik dengesizliği de giderecek şekilde politikalara geliştirilerek tüm ilçelerin orantılı gelişimi üzerkine kurgulanmalıdır.”
Buğra Başkan’ı ve ekibini kutluyoruz.
Bursa’nın 2050 vizyonu üzerinden siyasilerin ve idarecilerin üzerinde çok durmadıkları acı bir gerçeğe dikkat çekmişler.
Orantısız gelişim, Bursa’nın Dağ bölgesini hızla kente akıtırken, bunun da beraberinde şehirleşme sorunlarına yol açtığı gerçeğini unutmamak gerek.
Boşalan köylerin ve ilçelerin niçin şehre aktığı gerçeği üzerinde de durulmalı.
Umarız bu rapor herkesi düşündürür ve şapkaların öne konmasını sağlar. İlçeler arası gelişmişlik farkı kapatılamazsa, kentimiz çok daha acı sonuçlarla karşılaşılabilir.
ARTKAF’ta kongre heyecanı
Bursa’da faaliyet gösteren 51 Artvin derneğinin üyesi olduğu Artvin Kafkas Dernekleri Federasyonu önümüzdeki 24 Kasım’da kongreye gidiyor. Federasyon Başkanı Murat Aydın’ın görevi bırakmaya hazırlandığı kongrede iki adayın yarışacağını öğrendik.
Özgür Gümüş ve ve Nazım Kara’nın ARTKAF’ta başkanlığa talip olduklarını görüyoruz.
Adaylardan Gümüş’ün oluşturduğu genç ve deneyimlilerden karma ekiple yarışa hazırlandığını öğrendik.
Kazanmaları durumunda, şimdilik hepsini açıklamadıkları önemli projeleri bulunduğu belirtiliyor. Gümüş’ün en büyük projelerinden birisi, olası bir depremde kullanılmak üzere Bursa’da büyük bir çadır kent arazisi temin etmek. Bir de, camiaya Artvin Kültür Evi projesini kazandırmak. Bursa’da siyaset, ticaret ve bürokraside etkin olan camialarını toparlamak için de başkan adayı Gümüş’ün iddialı olduğu konuşuluyor.
Pazar günü dernek merkezinde yapılacak ARTKAF kongresinde, derneklerin kendi genel kurullarında belirlediği 271 delege oy kullanacak. Kongreye Bursa’daki Artvin camiasının, STK’larının ve siyasetçilerin yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.