İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’daki Artvinli sayısı araştırılacak

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın kuruluş amacına uygun faaliyetler yürüten STK’larından biri de Artvin Vakfı’dır. Kentimizdeki varlıkları ve etkinlikleriyle bilinen Artvinlilerin önemli STK’larından olan vakıf önümüzdeki haftasonu olağan kongresini gerçekleştirecek. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki kongrede Vakıf Başkanı Doç. Dr. Adnan Demirci yeniden, yeni bir kadro ile aday olduğunu duyurdu.

Demirci dün sabah Defne Davet’te düzenlediği basın toplantısında vakfın çalışmalarını anlatırken, Bursa’daki hemşerilerinin sayısını muhtarlıklar aracılığıyla ilmi bir çalışma ile tespit edeceklerini söyledi.

Bursa’da nitelikli ve etkin bir nüfusları bulunduğuna dikkat çeken Demirci, ancak bunun seçim dönemlerinde rakamsal olarak, bilinçli biçimde düşük gösterilmeye çalışıldığını vurguladı.

Demirci, “Bursa’da Artvinliler çok sayıda ve nitelikli olarak yer işgal ediyorlar.

 

Bazı yanlış algılar var. Özellikle seçim dönemlerinde nüfus kayıtlarında bakarak Artvinlilerin 5. veya 6. sırada olduklarını söyleyenler var. Bursa’da Artvinliler olarak çok sayıda hemşerimizle hem kültürümüzü yaşatıyoruz hem Bursa’ya katma değer sunuyoruz” dedi.

Demirci şöyle devam etti:

“Artvinlilerin Bursa’ya göçü 1878 Osmanlı-Rus harbi ile başlıyor. 100 yıl aşkındır Artvinlilerin Bursa’ya göçü var. Hal böyle olunca da 100 yıl önce göç edenler, 50-60 yıl önce göç edenler Bursa nüfusuna geçmiş durumdalar. MERNİS’e baktığımızda Artvinliler daha az sayıda gözüküyor ama gerçek böyle değil.”

Genel seçimde milletvekili aday listesinde hemşerileri bulunmadığı için CHP’ye sitemli olduklarını, fakat yerel seçimde Bursa’da en garanti yer olan Nilüfer’e Şadi Özdemir’in aday gösterildiğini hatırlatan Demirci, ayrıca İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ile Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık’ın da hemşerileri olduğunu, Bursa siyasetinde daha fazla yer almak çabalarının bundan sonra da süreceğini kaydetti.

Demirci, “Biz siyasetin yön verdiği değil siyasete yön veren bir vakıfız” diye konuştu.

Artvin Vakfı olarak önceliklerinin üniversite öğrencilerine burs sağlamak olduğunu fakat, ihtiyaç sahiplerine de destek verdiklerini hatırlatan Demirci, geçen yıl müracaat eden 150 öğrenciye burs yatırdıklarını, yeni dönemde buna artarak devam edeceklerini anlattı. Başkan Demirci, ramazan ayında iftar yemeklerinin de süreceğini bildirdi.

 

Yeni dönem için aday listede yer alan isimler

Demirci ikinci dönemi için de yönetimini büyük ölçüde yeniliyor.  Kendisi aday olduğunda en geç isimken şimdi listesine daha gençleri almış durumda. Yönetimde yer alacak isimlerle birlikte dün basın mensuplarının karşısına çıkan Doç. Dr. Demirci, listesinde siyasi partilerden değişik isimlere de yer vermiş.

Demirci’nin yeni dönem için listesindeki isimler şunlar:

Adalet Yılmaz, Adem Turanlı, Ahmet Kılıç, Ali Taş, Ali Çağrı Demirel, Derya Özkul, Edip Ali Demirtaş, Enhar Güneş, Erten Kayan, Fatih Alagöz, İlyas Durgun, İsmail Şenol, Kamil Şatır, Kemal Cömert, Mine Rana Kahramanoğlu, Okan Torun, Osman Özdemir, Öznur Topçu, Yalçın Pekal.

Şu an başka bir adayın isminin geçmediği Artvin Vakfı seçimlerinin tek listeli olacağı görünüyor.

Önceki dönem çetin bir yarışın ardından bayrağı Osman Nuri Başaran’dan devralan Başkan Demirci, o vakit siyasete girecek dedikodularının aksine, halen de  başkaca bir gizli ajandası olmadığını açıkladı.

 

2025’in ‘Bursevi Yılı’ olması isteniyor

Bursa’nın manevi değerlerinden İsmail Hakkı Bursevi, şehrin merkezindeki dergahı, mezarı ve bugün binlerce hafızın yetişmesine vesile olduğu medresesi ile ünlü bir şahsiyet.

Yurdun dört bir yanına yetişmiş hafızlar gönderen, Türk siyaset ve bürokrasisinde de önemli isimlerin çıktığı İsmail Hakkı Kur’an Kursu’nun bulunduğu merkez şehrin sık ziyaret edilen manevi duraklarından biri.

Bu nedenle önümüzdeki yılın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Bursevi yılı ilan edilmesi isteniyor.

Bursa’da doğmadığı halde 300 yıldır Bursalı olarak bilinen İsmail Hakkı Bursevi hazretleri için Cumhurbaşkanlığının özel yıl ilan etmesi Bursa için de çok sayıda etkinliğin gerçekleşmesine neden olacaktır.

Bu vesileyle Bursa’da yıl boyu sürmesi beklenen programlara ülke çapından, yurtdışından bilim insanlarının da katılması öngörülüyor. Yurt çapından, Bursa’daki üniversitelerin, yerel yönetimlerin ve Valiliğin paydaşlığı ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ilan edilmesi istenen Bursevi Yılı için kentten bu yönde bir talep var.

Külliye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu isteğe kayıtsız kalmayacağına inanıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X