İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bürokratik hafıza tümüyle sıfırlandı

Köşe Yazısını Dinle

Bunu göreve gelen her belediye başkanı yapıyor. İstisnalar kaideyi bozmaz.

Aynı partiden görevi devralanlar da eski başkanla çalışmış isimleri iş başına geldiklerinde görevden uzaklaştırabiliyor. Hatta, Bursa’ya atanan valilerimiz de komple yardımcılarını ve il müdürlerini değiştirerek kentin bürokratik hafızasını sıfırlayabiliyor.

Bir siyaset kurumu olan belediyelerde değişimin olmayacağını düşünmek mümkün mü?

31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 5 ay geçti. Bursa’yı 47 yıl sonra kazanan CHP’de de göreve gelir gelmez belediyelerde büyük bir bürokratik değişim başlatıldı.

Bugün itibarıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde değişmeyen üst düzey bürokrat kalmadı. Şehrin geçmişteki hizmetlerinde imzası olan onlarca bürokrat artık kıyıya, kenara köşeye atıldı. Onların farklı bir dönemde yeniden işbaşına getirilmeleri de zor. Muhtemel bir başkan değişiminde bu döngü yine devam edecektir.

Büyükşehir’de en son Ulaşım Daire Başkanı Rüştü Şanlı görevden uzaklaştırıldı. Şanlı, seçimin ardından 5 ay boyunca koltuğunu koruyabilmiş ender eski bürokratlardandı.

Önceki gün, büyüğümüz Ahmet Emin Yılmaz gelişmeyi Bursa’ya duyurmuştu. Bursa için son derece önem arz eden ve şehrin öncelikli sorunuyla ilintili bu dairenin başına da Adana’dan, akademisyen bir isim olan Doç. Dr. Murat Kütükçü getirildi. Doç. Dr. Kütükçü’nün, kentin başlıca problemlerinden biri olan ulaşım sorununa nasıl bir neşter vuracağı, hangi projeleri, hangi finans kaynaklarıyla hayata geçireceğini doğrusu biz de merak etmiyor değiliz?

Örneğin;

Ulaşım Dairesi’nin başına getirilen akademik kökenli bürokrat Kütükçü Büyükşehir Belediye Başkan Mustafa Bozbey’in seçim öncesi 55 kilometrelik metro vaadinin kalan 4,5 yıllık sürede kaç kilometresini hizmete açtırabilecek? Bunun için gerekli kaynağı nereden, nasıl ve hangi koşullarda bulacak?

Zamanla göreceğiz.

Büyükşehir’de şube müdürlükleri düzeyindeki değişim de büyük ölçüde tamamlanmışa benziyor. Kalanların değişimi de eli kulağındadır.

Bağlı kuruluş BUSKİ’de ise Genel Müdür hariç, müdür yardımcılarının, daire başkanlıklarının neredeyse tümü değiştirildi. İştiraklerdeki değişim ise ilk aylarda hızlıca tamamlandı. Oralarda da yönetimsel anlamda eskilerden kimse bırakılmadı desek yeridir.

Bunu eleştirmek için yazmıyoruz.

Her başkan geldiğinde kendi kadrolarını oluşturuyor. Her seçim sonrası bunları çok gördük. Önemli olan, değişimin Bursa’ya ve onları atayan başkan ve siyasilere neler katacağıdır.

Değişim sırf siyasal nedenlerle mi yapılmış yoksa gerçekten liyakata göre mi gerçekleşmiştir?

5 yılın sonunda şüphe yok ki, başarı ve başarısızlıkta onların katkısı büyük olacaktır.

 

Trafik kurallarına uyun tatilde tuzağa düşmeyin

Yıllık iznimizin bir bölümünü Antalya’nın Kaş ilçesinde geçirdik. Gerçekten kafa dinlemek, iş stresinden uzaklaşmak, ülkemizin bu değerli turizm merkezini daha yakından tanımak için kendimize ve ailemize bir iyilik yaptık.

Bambaşka coğrafyaları görme, deniz kültürünü tanıma ve ülkemizin bu bölgesinin turizmle nasıl kalkındığını keşfetme imkânı bulduk.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkemizin bu yıl turizm hedefini 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir olarak revize etti. Sadece Antalya ilimizin buna yapacağı katkıyı küçümsememek gerekiyor. Antalya Havalimanı’na yurtdışından dakikalar içinde arka arkaya uçaklar inip kalkıyor. Ülke olarak hizmet sektörünün kaymağını topluyoruz. Turist sayısı her geçen yıl artıyor. İspanya’nın istemediği o turistlere de Türkiye olarak talibiz.

Antalya ve diğer turizm bölgelerimizle bu rakamların rahat yakalanacağına inanıyoruz.

Antalya’da yerli turist sayısında müthiş bir artış var. Her ne kadar konaklama, yeme içme fiyatları yüksek olsa da bu bölgeyi tercih eden Bursalıların geçtiği yol güzergâhlarında da sıkı bir elektronik trafik takibi yapılıyor.

Antalya yolu boyunca çokça Bursa plakalı araç gözümüze ilişti. Bunların çoğu yerleşim merkezlerinin içinde geçiyor.

Trafik kurallarına uyanların ve hız sınırlarını aşmayanların sorun yaşayacaklarını sanmıyoruz ama yol üzerinde çokça elektronik göz sizi izliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tespit ettiği kural ihlalleri anında plakanız aracılığıyla fotoğraflanıp, işleme alınıyor. Elektronik bildirimle cezanız da e-devlet aracılığıyla telefonunuza düşüyor.

Yol boyu geçilen meskun mahallerde hız limiti 30’lara kadar düşürülmüş.

Örneğin; biz de hız sınır aşımından Keçiborlu etabında ceza yedik. Diğer meskun mahallerden geçişlerde de tuzağa düşebilirsiniz. Buralardan adeta sürücüler üzerinden Hazine’ye bir kaynak aktarım merkezi kurulmuş. Hız sınırını aşanlara amiyane tabirle anında para cezaları yapıştırılıyor.

Siz siz olun, sadece bu etapta değil, ülkemizin her yanındaki yollarda trafik kurallarına riayet edin.

Bu arada, ihlal ettiğimiz hız sınırı yüzünden eve dönüşte bin 500 liralık para cezamızı sorumlu bir yurttaş olarak ilgili vergi dairesine ödedik.

Kurallar hepimizin can ve mal güvenliği için konuluyor.

Onlara uymak durumundayız.

 

100 kilometreden fazla sahilimiz var ama turizme kazandırılamıyor

Geçimi turizme endeksli yörelerimizde şunu gördük.

Onların sahilleri kadar bizde de turizm geliri elde edilebilecek kıyılarımız var.

Mudanya, Gemlik, Karacabey, Orhangazi ve İznik gibi ilçelerimiz bu iş için yaratılmışlar.

Keza, Türkiye’nin en büyük kayak merkezlerinden birine, Uludağ’a sahibiz.

Antalya, Muğla kadar olmasa da deniz suyu kalitesi ve sahilleriyle Bursa’nın da turizm pastasından pay alması gerektiğine inanıyoruz.

Ama alamıyoruz.

Bursa olarak bu soruya yanıt bulmalıyız.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                

 

 

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X