İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bulgaristan’da üç Türk Bölge Valisi

Köşe Yazısını Dinle

Komşu Bulgaristan’da önceki haftalarda gerçekleşen Parlamento seçimlerinin ardından ülkenin üç önemli kentine Türk kökenli valiler atandı.

Kırcaali Haber Gazetesi’nin haberine göre,  Eğridere (Ardino) eski belediye başkanlarından Resmi Murat, Türk nüfusun en yoğun yaşadığı Kırcaali Bölge Valiliği’ne getirildi.

Hak ve Özgürlükler Hareketi Haskova İl Başkanı Mehmet Ataman Haskova Bölge Valiliği’ne, Gürsel Hasanov ise Tırgovişte Bölge Valiliği’ne atandılar.

Filibe Valisi’ni de değiştiren Bulgaristan hükümeti, buraya ise Hıristina Yançeva’yı görevlendirdi.

Parlamento ve yerel siyaset tecrübesi de olan Türk kökenli valilerin başarılı olmalarını diliyoruz.

Bulgaristan’daki genel seçimde Türk nüfus,  Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne verdikleri destekle Parlamento’ya 42 vekil birden gönderdiler. Türkiye’deki soydaşlar da  Bulgaristan seçimleri için oy kullanmışlardı.

Komşuda kilit parti konumuna yükselen HÖH’ün bu son başarısının Bulgaristan Parlamentosu’nda Türk nüfusun sorunlarının çözümüne büyük katkısı olacaktır.

Yine Türk kökenli valililerin de, içlerinden çıktıkları toplumu devlet kademelerinde temsil etme ve problemlerini gidermede  büyük bir sorumluluk üstlenmiş durumdalar.

62 yıllık kültür sanat çınarı Bursa Festivali

Bursa’nın yarım asırdan fazladır ayakta tutuğu bir kültür sanat ekinliği olan  Uluslararası Bursa Festivali bu yıl 62. kez kapılarını sanatseverlere açıyor.

  1. Uluslararası Bursa Festivali’nin programı bugün kamuoyuna açıklanacak. Kimler, hangi sanatçılar Bursalılarla buluşacak, bugün öğreneceğiz.

Aynı zamanda Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın programı da  Bursalılara duyurulacak.

Festivalin eğer bir değişiklik yok ise bu yıl da geçen sene olduğu gibi 7 Temmuz’da Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması ile başlayacağını biliyoruz.

Pandemi nedeniyle bir yıl yapılamayan festivalimizin, Türkiye’nin yarım asrı devirmiş uluslararası bir kültür sanat organizasyonu olarak dünyada da çok tanınıp, bilindiğini hatırlatmakta yarar var.

Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nın  62. Festivali de başarıyla gerçekleştireceğine inanıyoruz. Hazırlıkların bu yönde olduğunu biliyoruz.

Sıcak yaz akşamlarında ülkemizin birbirinden değerli sanatçılarını ağırlayacak olan Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nun da yine dolu dolu sanat gecelerine ev sahipliği yapacağını umuyoruz.

Umarız sorunsuz, sıkıntısız bir organizasyon olur.

Çataltepe mağdurları BESOB’a yürüyecek

Bursa’nın büyük hayallere temelleri atılan esnaf projelerinden biri Ketsel Çataltepe’deki Sanayi Sitesi’dir. Temelini bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı, TOKİ’nin yapımını üstlendiği o proje gelinen noktada TOKİ’nin çekilmesiyle, BESOB’un kurup, tapularını teslim ettiği kooperatif tarafından da yıllardır bir türlü bitirilemiyor.

Bir bakıma, kooperatif çözüm olsun, projeyi tamamlasın diye kurulmuşken, projeyi kördüğüme çevirdi. Kooperatife üye olmayan hak sahibi esnaf ise proje dışına atılmaya kalkıldı.

Burada yaşanan talihsizlikler esnafı çileden çıkarmış görünüyor.

Yerel seçimler sonrası tarafları yeniden bir araya getirme, sorunu çözme çabalarının da belli ki, şimdilik bir sonuca gitmediği anlaşılıyor.

Bu nedenle Çataltepe mağdurlarının kurduğu STK olan ÇATSANDER öncülüğünde bugün bir yürüyüş planlanmış.

Ankara Yolu üzerindeki Sarı Cami’de cuma namazını kılacak mağdur esnaf buradan Gökdere’deki BESOB binasına yürüyeceklerini duyurdular.

Yürüyüş bir çözüm olur mu bilmiyoruz ama, umudu tükenen, dışlanan ve proje dışına itilen esnafın canına tak etmiş demek ki.

“Mağduruz, Yetti. BESOB’a Yürüyoruz” çağrısıyla kooperatifin projeden dışlamaya çalıştığı mağdur esnaf seslerini duyurabilmek için BESOB’a kadar yürüyüp, burada yetkililerden çözüm isteyecekler, kendi önerilerini sıralayacaklar.

Bize göre çözüm en kısa zamanda kooperatifin lağv edilerek, projeyi yeniden TOKİ’nin üstlenmesidir.

Ancak TOKİ’nin ağzı yanmışa benziyor.

Şu ekonomik tablo ve tasarruf tedbirleriyle Ankara’nın şimdilik buraya tekrar el atacağına da ihtimal vermiyoruz.

Ödenmeyen taksitler yüzünden projeden çekilen TOKİ bir daha Bursa’ya zor döner. Çözümü yine BESOB üretmeli. Kendisi bu işi üstlenmeli.

Başlayıp yarım kalan ama altyapısı büyük ölçüde tamamlanmış diğer etapları uzun vadede tamamlamalı.

Kanımızca, kooperatife kalırsa, ne mağduriyet ne de o proje biter.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X