İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bulgar medyasının Bursa`ya seçim ilgisi

Komşu Bulgaristan`da 3 gün sonra yapılacak erken genel seçimler için gözler Türkiye`den gelecek oylara çevrilmiş durumda.
Bulgaristan`da ırkçı, marjinal partilerin kışkırtmasıyla Türkiye`den çifte vatandaş statüsündeki soydaşların vereceği oyları azaltma çabaları da sürüyor.
Bu kapsamda Sansürsüz Bulgaristan Partisi Lideri Barekov`un Kaptan Anderova Sınır Kapısı`nda şov yaptığı haberleri geliyor.
Barekov`un partisinin adı Sansürsüz Bulgaristan.
Fakat medya kökenli Barekov`un, kendi ülkesinin Türk soylu vatandaşlarına seçim öncesi sansür uygulama girişimi de ayrı bir çelişki.
Bulgaristan seçimlerinde Türkiye`de en fazla sandık kurulacak kent Bursa.
42 sandığın bulunduğu kentimizde oy kullanacak seçmenler bu açıdan Bulgar medyasının da ilgisini çekiyor.
Dün, Bulgar devlet televizyonu BNT ile özel BTV kanalının birer ekip Bursa`ya geldi.
Bursa`da bugün BAL-GÖÇ Genel Başkanı Doç. Dr.Yüksel Özkan ile görüşecek olan televizyoncular kentteki seçmen soydaşların ve göçmen STK`larının nabzını tutacaklar.
Seçim öncesi Doç. Dr. Özkan`ın dün sabah 07.45`de Bulgaristan ulusal radyosu Horizont`a telefon bağlantısıyla bir röportaj verdi.
Dün konuştuğumuz Özkan, röportajda  radyo aracılığıyla Bulgaristan`daki ırkçılara gerekli mesajları iletti.
Özkan röportajında, Türkiye`den gidecek otobüsleri sınırda engelleme girişimlerine dönük soruya yanıt verirken, Türkiye`de400 bin Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı bulunduğunu, bunların 150 bininin oy kullanma hakkı olduğunun altını çizdi.
Özkan bu konuda Sofya Merkez Seçim Kurulu`nun talimatlarına göre vatandaşlarını bilgilendirdiklerini, Bulgaristan Cumhuriyeti temsilciliklerine, yani Türkiye`deki konsolosluklara lojistik destek sağlanması konusunda yardımcı olduklarını altını çizdi.
Doç. Dr. Özkan röportajında, Bursa`da 40 bin civarında bir oy potansiyeli bulunduğunu hatırlattı. 
Seçimlerin Kurban Bayramı`na denk gelmesi nedeniyle, vatandaşların bir kısmının Bulgaristan’daki akrabalarının yanına giderek bayram tatilini orada geçireceklerini hatırlatan Özkan, “Ancak, Bulgaristan basınından izlemekteyiz ki, bazı aşırı milliyetçi kesimlerin Bulgaristan hududunu kapatarak, girişleri engelleme çabası içinde olacakları beyan edilmektedir. İnsanların oy kullanmaları bir demokratik hak olup, Bulgaristan demokrasisine katkı sağlayacaktır. Kaldı ki, bu çabalar boşunadır. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nde de oylarını kullanabileceklerdir.”
Türkiye’den yüzlerce otobüsün her sezon Bulgaristan’ın turistik bölgelerine hareket ettiğine de değinen Başkan Özkan şöyle devam etti:
“Sadece bu kış sezonunda Bursa`da bulunan Bulgaristan konsolosluğu tarafından yaklaşık 4 bin 500 vize verildiğini biliyoruz. Bu Bursa`dan 100 otobüs demektir. Bu durumun, küçük siyasi çıkarları olan bir grupla alakalı olduğunu düşünüyorum. İnsanların anayasal haklarının engellenmesini bir suç olduğuna inanıyoruz.”
Bal-Göç Başkanı, sınır kapatma girişimlerine karşı Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile geçici hükümeti de provakatif eylemlere karşı önlem almaya davet etti. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X