İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

BTÜ 12 bin öğrencisi ile adım adım zirveye

Köşe Yazısını Dinle

İlimizin ikinci devlet üniversitesi olarak eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren Bursa Teknik Üniversitesi kuruluşunun ardından 12 bin öğrenciye ulaştı.

Dün sabah Olay Medya yazar ve yöneticileriyle BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ve ekibinin konuğuyduk.

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık ile Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın da katıldığı o buluşmada, üniversitenin geldiği son nokta hakkında önemli bilgiler aldık.

Adı her ne kadar teknik üniversite olsa da BTÜ’nün sosyal bilimler, toplum bilimleri, uluslararası ilişkiler alanında da iddialı olduğuna bir kez daha şahit olduk.

Prof. Dr. Çağlar, “Sanayiyi güçlendiren sanayiden güç alan bir üniversite” olmak istediklerini ve bu amaçla sanayicilerle iç içe olduklarını vurguladı. Sorun Çözme Pazarlarını buna örnek gösterdi.

BTÜ Bursa ile de sınırlı kalmak istemiyor.

Bugün için 578 personel, bin 113’ü 91 farklı ülkeden olmak üzere 12 bin 133 öğrenci sayısına ulaşılmış. Rektör Çağlar, Balkanlar’da, Kuzey Makedonya’da bir fakülte açmayı planlıyor. Ayrıca, Balkan Araştırmaları Merkezi’ni de kuracaklarını söyledi.

Teknik üniversite olmalarına rağmen şehre dokunan projeler de yapmak istediklerini dile getiren Çağlar, bu amaçla Yıldırım Belediyesi işbirliğinde Alev Alatlı Kültür ve Sanat Merkezi’nde her cuma günü alanında uzman isimlerin konferanslarının gerçekleşeceğini de anlattı. Ayrıca, her yıl düzenlenen BTÜ konuşmaları da yarın Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısının katılımıyla başlıyor. Cuma günü ise akademik yıl açılış töreni var. Buraya da, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün konuşmacı olarak katılacak.

Çağlar BTÜ’yü dışa da açmak istediklerini vurguladı ve şunları söyledi:

“BTÜ’yü Paris’te, Berlin’de, Avrupa’da görünür kılmak istiyoruz. Üniversitemizin yurtdışından da bilinip tanınması için uğraşıyoruz. Bu amaçla Paris’te verimli bir toplantıya katıldık. Avrupa Üniversiteler Birliği’ne üyelik başvurumuzu yaptık. Robot teknolojileri konusunda öne çıkan Singapur, Çin, Japonya ve Güney Kore üniversiteleri ile temas kurduk. Uluslararası ilişkilere daha çok odaklanmak istiyoruz.”

BTÜ lisans öğrencileri kadar doktora öğrencilerine de önem veriyor. Oranı artırma konusunda da gayretleri var. TÜBİTAK’a sundukları AR-GE projeleri de bir önceki yıla göre 2.4 kat artmış. TEKNOFEST’te önemli dereceler alınmış. Erasmus ve KA171’de Türkiye ikincisi olunmuş. BTÜ’lü 7 akademisyen de alanında dünyanın en iyileri arasına girmiş.

 

Teknik Üniversiteler Birliği kuruldu BTÜ Vakfı sırada

Prof. Dr. Çağlar’ın verdiği başka bir bilgiye göre de; BTÜ’nün öncülük ettiği Türkiye Teknik Üniversiteler Birliği’nin kuruluşu tamamlanmış.

Birliğin resmi kuruluş açıklaması YÖK Başkanı’nın katılımıyla önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Birliğin dönem başkanlığını da İTÜ üstlenmiş.

Rektör Çağlar’ın sonraki hedefi ise Bursa Teknik Üniversitesi Vakfı’nın kurulması. Bu konuda da mesafe alınmış. Üniversite öğrencilerini kampüs içinde barındıracak bin 250 yataklı kız, bin yataklı erkek öğrenci yurdu inşaatlarının da sürdüğünü açıkladı. Yapay zeka dersinin zorunlu olduğu üniversitede, yaşayan kampüs hedefine ulaşmak için de çalışmaların yapıldığını görmek sevindirici.

BTÜ’nün bir hedefi daha var.

Rektör Hoca, içinde 100 firmanın yer alacağı 10 bin metrekare kapalı alanlı yeni bir teknopark çalışmalarının bulunduğunu da ekledi. Bunu da Bursa için önemsiyoruz. Sanayinin yoğun kümelendiği kentimiz için BTÜ’nün bunu benimsemesinin biz de altını çiziyoruz.

Bunun şehrimize faydaları yıllar sonra görülecektir.

 

Hatay’da verilen söz yerine geliyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, depremde tümüyle yıkılan Hatay Ulucami’yi yeniden ayağa kaldırma sözünün yerine getirilecek olmasına sevindik.

Belli ki, bürokratik vesayet nedeniyle savsaklanan proje için verilen sözü yerine getireceklerini bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey Hatay’da açıklamış.

Bozbey, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Hatay programına katılarak hem kürsüden hem de meslektaşlarımızın yayınları ve röportajlarında yinelemiş oldu.

Geçenlerde bu sütunlardan değinmiştik.

Bursa’nın sözünü yerine getirmeyen bir kent olarak anılması doğru olmazdı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi cephesinden, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamalar bakılırsa, işi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sürüncemeye bıraktığı ileri sürülmüştü.

Bursa’da ise Başkan Bozbey, Bilim Kurulu’nun ve Hatay Anıtlar Kurulu’nun henüz onaylamadığı projeler yüzünden işin uzadığını açıklamıştı.

Neyse ki, CHP lideri Özel’in Hatay Defne’deki programında iş netliğe kavuşmuş oldu.

Sonrasında Bozbey’in yaptığı açıklamalara da bakılırsa, 2026 Haziran’da camide ilk cuma namazı kılanacak.

Bunu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kürsüden Başkan Bozbey’e teyit ettirmesini de Hataylılara bir güvence olarak görüyoruz.
Keza, camiyi ayağa kaldıracak yüklenicinin, eski eserler konusunda uzmanlaşmış Bursalı tecrübeli bir şirket olması da Hatay için avantaj.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X