İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Belediyeler ile SGK uzlaşmalı

Köşe Yazısını Dinle

Belediyelerimizin ve başkanlarımızın kaynaklarını doğru proje ve mecralarda kullanması son derece önem arz ediyor. Nitekim, popülist yaklaşımlarla yanlış yerlere harcanan paralar nedeniyle düzenli yapılması gereken ödemeler yapılamıyor.

Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, CHP’li Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Mersin Büyükşehir belediyeleri ile Şişli Belediyesi’nin SGK’ya olan toplamda 11.7 milyar liralık prim borcu için hesaplarına bloke koyup, haciz işlemi başlattı. Aslında bunun sinyalleri çok önceden verilmişti. Hükümet borçlu belediyelere ödeme veya uzlaşma çağrısı yapmıştı.

Şimdi görülüyor ki, o çağrı karşılık bulmamış ve uzlaşılamamış. Uzlaşmak isteyenlerin teklifleri de SGK tarafından kabul görmemiş.

Belediye hesaplarına bloke konması da doğru bir yöntem değil. Bu bir bakıma, batakçı belediye başkanlarına kızıp halkı da cezalandırmaktır.

Bu girişim, o yerleşimlerde hizmetin aksamasına, çalışan ücretlerinin ödenmemesine, yüklenicilere yapılacak istihkak ödemelerinin sarkmasına yol açacaktır.

Belediye başkanları yasanın kendilerine emrettiği görevleri yerine getirirken devlet alacaklarını nedense hep sona bırakıyorlar.

Dolayısıyla, üst üste biriken bu rakamlar öyle bir an geliyor ki, ödenemez boyuta yükseliyor.

Başkanların borca rağmen kaynaklarını har vurup harman savurması, borç varken sanatçılara yüksek meblağlı konserler düzenlettirmesi, festival, şenlik vb. gibi alanlara analiz etmesi de gösteriyor ki, CHP’li belediyeler devletle çatışma sürecine girmiş.

Bütün bunlara gerek kalmamalıydı.

Hükümet de alacak tahsilinde sadece CHP’li belediyeleri kapsama almamalı. Aralarında devlete borcu olan AK Partili, MHP’li ve diğer belediyeler varsa aynı işlemi buralarda da yapmalı.

Bir de, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a borcunu ödemeyenlere dönük, ‘Belediyeleri silkeleyin’ talimatının ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Sıkıysa gel de silkele’ tarzı restini de doğru bulmuyoruz.

Hükümet 6 CHP’li belediyeyi bu kararla silkelemiştir. Devlet ile sürtüşülmez, ancak uzlaşılır.

Hükümet de haciz ve hesaplara bloke koymak yerine, çoklu taksitle, belediyelerin hizmetlerini ve ödeme dengesini bozmayacak şekilde, kaynaktan kesme yöntemini kullanabilirdi.

Nitekim, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçmişe dönük prim ve vergi borçları için bu yönteme başvurulmuştu.

Kentimizin adının hacizli ve blokeli belediyeler arasında geçmemesi sevindirici.

 

İstasyon sponsorluğu önerisine farklı bakış

Geçenlerde bu sütunlardan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Bursaray’ın istasyon isimlerinin Bursaspor’a gelir oluşturma adına MHP Grubu’nun verdiği ve diğer grupların da desteklediği önerisini kaleme almıştık.

O yazımız üzerine, BURULAŞ’ın eski genel müdürlerinden Levent Fidansoy’dan farklı bir bakış iletisi geldi.

Fidansoy, istasyon isimlerinin değiştirilmesinin adres tarifinde sıkıntılara yol açabileceğini, ayrıca BURULAŞ’ın anons sisteminde de sorun doğuracağını bildirdi.

Fidansoy, yazımızda bizim önerdiğimiz vagon isimlerinin Bursaspor’a gelir amaçlı tahsisine ise şöyle bir karşılık getirmiş:

“Yurtdışında o şehrin veya önemli insanlarının isimleri vagonlara veriliyor. Ancak, ülkemizde değerli görülen kişinin birden farklı duruma gelmesi veya önem sırasının değerlendirilmesinin veya kişilere göre değişmesi bizi bu düşünceden vazgeçirmişti.”

Demek ki, vagonlara isim verilmesi dünyada kullanılan bir yöntem.

Bu da Bursaspor’a gelir amaçlı değerlendirilebilir.

 

Kuyular olmasa ne yapardık?

Kurak geçen bir yaz mevsiminin ardından kış sezonuna girdik ama barajlarımızda suyumuz kalmadı. İyi ki, ovada açılmış su kuyularımız var.

Onlar da olmasa, 3 milyon nüfuslu Bursa’nın su ihtiyacı nereden karşılanırdı?

Yağışlı günler geldi ama barajlarımız halen istenilen seviyede değil. Daha geçenlerde kentin 30 günlük su rezervi kaldığı açıklanmıştı. Hatta, BUSKİ Genel Müdürlüğü de suyu tasarruflu kullanma konusunda abonelere çağrı üstüne çağrılar yapmıştı.

Öyle anlaşılıyor ki, Çınarcık Barajı’nın kent şebekesine katılana dek susuz kalma tedirginliğini Bursa olarak yaşamaya devam edeceğiz. Dış finansla yapımı süren ve birden çok yüklenicinin   üstlendiği Çınarcık Barajı’nın isale hatları, depoları ve arıtması inşallah kısa zamanda tamamlanır.

Bursa artık hemen her sene benzer sıkıntıyı yaşamaz.

BUSKİ’nin verilerine göre; Doğancı ve Nilüfer’deki toplam doluluk oranı yüzde 11’lerde. Suyumuz adeta sıfırlanmış gibi.

Uludağ’a kar yağmaya başladı. Belki barajlar bu vesileyle daha hızlı dolar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X