İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: ihsanaydin@olaygazetesi.com.tr YAZARIN TÜM YAZILARI

Başkanların Dağ’a geri dönün çağrısı

Köşe Yazısını Dinle

Nüfusları hızla eriyen ve patron örgütü BUSİAD’ın son Bursa raporunda, ‘onarılması güç noktaya doğru gidiyorlar’ diye tanımladığı Dağ ilçelerinin belediye başkanlarından hemşehrilerine, ‘geri dönün’ çağrısı geldi.

Önceki akşam, bölgenin en büyük STK’sı DAĞDER’de kente kaçan nüfusu geri döndürme adına önemli bir toplantı gerçekleştirildi.

O toplantıya Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinin belediye başkanları ile DEKAV, DAĞDER ve köy dernekleri yöneticileri katıldılar.

İlk sözü DAĞDER Genel Başkanı İsmail Aydoğdu aldı. Aydoğdu, kentte yaşayıp, köyü ile bağını da koparmamışların değişken ikamet sisteminden yararlanmalarını istediklerini söyledi. Yaz döneminde nüfusu artan ilçelerin yükünü, kısıtlı bütçeli belediyelerin çektiğini, ama paranın da merkeze gittiğini vurguladı.

İkinci sözü alan Dağ Yöresi Eğitim Kalkınma ve Araştırma Vakfı (DEKAV) Başkanı Prof. Dr. Ali Kaya ise, “Köylerimizin, ilçelerimizin nüfusu hızla azalıyor. Üretim düştü, topraklar çoraklaştı. Azalan nüfus nedeniyle belediyelerimizin İller Bankası’ndan nüfus başı aldıkları paylar da azaldı. Bununla birlikte hizmetler azaldı, kamu hizmet birimleri de bir bir ortadan kaldırılıyor” dedi.

Prof. Dr. Kaya bu amaçla ‘yazlak’ olarak tanımlanan birinci adreslerin ilçelere tekrar alınmasını istediklerini vurguladı.

Kaya, bölgede yeni bir trend olduğunu, topraklarını satan hemşerilerinin aksine, kentten de bölgeden arazi toplayanların bulunduğuna işaret etti. Bunu, gelişmenin, gelecekte yaşam için huzurlu bölgenin buralar olacağına dönük bir işaret olarak gördüklerini kaydetti.

 

TURHAN: 8 KURUM KAPANDI

Büyükorhan’ın AK Partili Belediye Başkanı Kamil Turhan da, 1990’larda 30 bin nüfusa sahip Büyükorhan’da şu an 9 bin dolayında insan yaşadığını, ilçede 8 kamu kurumunun kapatıldığını, sırada defterdarlığın bulunduğuna dikkat çekti.

Turhan; “Amacımız nüfus artırmak değil, kurumlarımızı korumak. Adliyemizin yeniden açılması için girişimde bulunduk. Bizim ilçemizde de acayip bir toprak satışı var. Buna çanak tutan ayakçılar yöremize büyük zarar veriyor” dedi.

 

TAYIR: AKSİYON ALAMIYORUZ

AK Partili Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır da kamu kurumlarının nüfus azlığı nedeniyle kapanmasından muzdarip olduklarına değindi. Tayır, buna karşı aksiyon alamamaktan yakındı. Hafta sonu  bölgeye yoğun bir göç olduğunu, pazar akşamları da kente girişte Beşevler lambalarının şiştiğini anlatan Tayır şöyle devam etti;

“Ciddi anlamda köyümüz ve ilçelerimizle bağlarımızı kopardık. Ciddi manada ikamet sorunumuz var. Medeni ülkelerdeki şehirlerde uydu kentler var. Şehirde çalışanlar uydu kentlerde yaşarlar. Bizim buralar buna çok uygun. Bursa bir sanayi şehri. Sanayide çalışanlar buralarda barındırılabilir. Bizim ilçelerimize doğalgaz da geldi. Şehirde olan imkânlar bizlerde de var. Her gün 150 kişi Bursa’dan muayene olmak için Orhaneli Devlet Hastanesi’ne randevu alıyor” dedi.

Tayır, çalışanların dışında emeklililerin muhakkak birinci ikametlerini köylerine ve ilçelerine almasını isteyerek, “Hepinizi köylerimize, ilçelerimize davet ediyoruz” diye konuştu.

 

DOĞRU: BİR GERÇEĞİN ADI KONSUN İSTİYORUZ

Dört Dağ ilçesinin ve insanın Bursa’nın asli unsuru ve sahibi olduğunu hatırlatan AK Partili Keles Belediye Başkanı Ali Doğru da, ancak hak ettikleri payı ve hizmeti alamamaktan yakındı. Doğru şu an 11 bin 300 gözüken nüfusun 8 ay boyunca, yaz aylarında 30 bine çıktığını, pazar günü yolların trafikten tıkandığını da vurguladı.

Başkan Doğru şöyle devam etti:

“Biz aslında 4 Dağ ilçesinin belediye başkanları olarak bir gerçeğin adının konmasını istiyoruz. Neden, Keles Belediyesi olarak 30 bin nüfusa göre pay alamayayım? Neden benim köylerimde de doğalgaz olmasın? Her gün beni bir tanıdık, bölgeden arazi almak için arıyor. Buranın kıymeti topraklarında yatıyor. Biz bayramlarda 50 bin nüfusa ulaştığımızı gördük. Hemşehrilerimizden topraklarına sahip çıkmalarını, 4 ilçenin belediye başkanı olarak 31 Aralık’a kadar da birinci ikametlerini köylerine aldırmalarını rica ediyoruz.”

 

ARIKAN: ŞEHİRDE DİKEY TABUTTA YAŞIYORSUNUZ

Jeoloji Mühendisi olan Harmancık’ın CHP’li Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan da nüfusları 1990’larda 13 bin 400’lerde iken, şimdi 6 bin 400’lere kadar gerilediğini, bölgede daha evvel 18 bin büyükbaş hayvan yetiştirilirken, bu sayının 750’lere kadar düştüğünü hatırlattı.

Köylere desteği ve geri dönüşü bir ‘beka sorunu’ olarak gören Arıkan, dünyada önümüzdeki yıllara gıda ve barınma sorununun damga vuracağını da ileri sürdü. Bunun için de köylere geri dönüp, üretimi artırmak gerektiğine işaret etti.

Başkan Arıkan, “Ben bir jeoloji mühendisiyim. Çok uzak olmayan depremin eşiğindeyiz. Kentteki binaların bir kısmı yığma tuğla ile yapılmış ve beton dökülmemiş yapılardan oluşuyor. Kentte sizler dikey tabutlarda yaşıyorsunuz. Dağ ve köyünüze dönmenize bir de bu pencereden bakmanızı rica ediyorum. Yaşanabilecek yerler bizim ilçelerimiz” dedi.

Arıkan üretim için kentten köye döneceklere BURULAŞ ile görüştüğünü, sabah akşam düzenli otobüs seferleri talep ettiğini, ilçeden 55 dakikada Bursa’ya ulaşılabileceğini de dile getirdi.

Yazlak projesinin yürütücüsü Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Öğretim Görevlisi İdris Kaydul da, kamunun ve STK’ların ortak bir hareket başlattıklarını, bundan kaymakamlıkların, nüfus müdürlüklerinin de haberi olduğunu, e- devletten veya bizzat nüfus müdürlüklerine giderek birinci ikameti köye aldırmanın önemine işaret etti.

Kaydul, “Bu projenin asıl amacı belediyelerimize gelir kapısı açmak değil” dedi.

Kent merkezinde sayıları yarım milyona yaklaşan bölge nüfusuna yapılan bu büyük çağrı, bakalım nasıl karşılık bulacak?

2 adet yorum var

2 adet yorum var

  1. Köylerde imar çalışması olmadığı için köy içinde ev yapacak yerler yok. köyün etrafında yeni arsa üretilmesini Belediye başkanından isteriz. Yoksa geriye dönenlerin ev yapacak arsası yok.

  2. Kimse gitmez. Başkanlar nerde oturuyor önce kendileri açiklasinlar.iş aş olmadan ne yapacaksın orda. Dünyada her zaman düz ve ulaşımı kolay yerler gelisir bu iki iki daha dört. Yapacak bir şey yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X