İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: ihsanaydin@olaygazetesi.com.tr YAZARIN TÜM YAZILARI

Aydın’ın heybesi dolu

Köşe Yazısını Dinle

31 Mart yerel seçimlerinde iş başına gelen belediye başkanlarımızın bir yıllık icraat değerlendirme toplantılarını izliyoruz. Haftasonu da Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın‘ın Kent Lokantası‘ndaki sunumunu takip ettik.

Başkan, gelir gelmez işe koyuldu. Temelller attı, açılışlar yaptı. Gençlikten kadına, çocuklardan dezavantajlı gruplara, sokak dostlarından tarihi kültürel mirasa, yaşlılardan yoksullara ve kültür sanata kadar dokunmadık kesim bırakmadı.

Bir milyona yaklaşan nüfusuyla Bursa‘nın merkezindeki Osmangazi‘yi CHP‘ye kazandıran Başkan Aydın bize göre dolu bir yıl geçirdi. Polemiklerden uzak kalarak hep işine baktı. Yendiği AK Partili rakibinden bir milyar liranın üstünde borç devralmasına rağmen enkaz edebiyatı yapmadı. Belediye binalarına dev borç pankartları asmadı.

Ağlanmadı, sadece projelerine onay vermeyen merkezi hükümete ve mülklerine çöken onun kurumlarına serzenişte bulundu.
Aydın bir yılda yapılanları kronolojik olarak sıralarken bile gazeteciler kendisini takipte yoruldu.

Kaçak yapılaşmaya karşı toleranssız tutumunu yineledi. Vatandaşı da mühendislik hizmetinden yoksun yapılar yapmama konusunda uyardı. Belediyesini dijital ortama taşıma konusundaki çalışmalara dikkat çekti. Hatta, kaçak yapıyla mücadelede bile bu teknolojiden faydalandıklarını vurguladı.

Diğer belediye başkanları gibi bürokrat ve personel kıyımı yapmadı. Çoğu eski yönetimin bürokratlarıyla çalışmayı sürdürdü. Kent dışından gelen üst yöneticiler konusunda ne kadar verim alınabildi, bunu muhakkak kendisi de değerlendiriyordur.
Belediyesine iki yeni iştirak kazandırdı. Gazi Tarım AŞ ve İmar İnşaat AŞ‘nin, iyi çalıştırılabildiğinde Osmangazi‘de gelecekte ses getirecek işler çıkaracağına inanıyoruz.

Var olan OKİ ile sosyal tesis işletmeciliğinde geçmişe göre tabana daha da yayıldı. Belli zümrenin yararlandığı tesisleri halkın geneline sundu. Kentte açılan ve iktidar partisinin de canını sıkan Bursa‘daki ilk Kent Lokantası‘nı da bu şirket bünyesinde faaliyete geçirdi. Sonrasında buna Soğukuyu‘da açtığı lokanta ve kafeyi de kattı. Soğanlı‘ya da kütüphane ve kafe açtı.

Açılan Genç Kafelerle gençlere buralarda ve yeni kütüphanelerde konforlu, ucuz ikramlı ürünlerle çalışma olanağı sundu.
Kim önerdi bilmiyoruz ama, mali disiplin için yaşlı ve dezavantajlı gruplara planlanmış BAREM‘in işletme maliyetleri yüksek diye özel sektöre kiralanması girişimi bize göre sosyal demokrat belediyecilik hedefleriyle örtüşmeyen yanlış bir hamleydi.
Nitekim, bu konuda muhalefetten de çok eleştiri alındı. Binanın prim borçlarına karşılık SGK‘ya devri sonuçlandığında bu hizmetin başka bir yapıda süreceğini duymak ise olumlu bir karardı.

 

Dönüşümleri tıkayan Bakanlık onaylamalı

Peki, kentsel dönüşüm niye start alamadı? Gerçi öncesinde de yoktu.
Başkan bunu her zaman dillendiriyor. Hazır dönüşüm bölgeleri için ne yazık ki, çalışmalarını takdir ettiğimiz ve kentimize önemli hizmetleri dokunan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘ndan onay alınamıyor.
Bakan Murat Kurum ve bürokratları eğer Bursa‘nın en büyük ilçesi Osmangazi‘nin CHP’li bir belediye olduğu için buna onay vermiyorlarsa, Bursa‘ya büyük haksızlık ediyorlar, vebal alıyorlar.
Allah korusun, yarın buralarda, bu nedenle can kaybı yaşanırsa sorumluluk onların olur.
Peki 2. yılda neler olacak?
Başkan onlara da değindi. 153 dönümlük alana dev bir hayvan barınağı hazırlığı daha var.
Keza, bizim de heyecan duyduğumuz İpekyolu Tarih AksıKolsuz Faik Fabrikası kültür sanat, konaklama, yeme içme, konferans salonlarıyla Bursa‘ya değer katacak bu projeye kazma vurulacak.
Onay alınabilirse, kentsel dönüşümlerle de ilçe şantiyeye döndürülecek.
Binalardan arındırılan Temiz Cadde ve Üftade Teras altı projesi de yaşama geçirilecek.
Aydın’ın bu dönemde hızlı çalışma temposuna ayak uyduramayan arkadaşlarıyla da yollarını ayıracağını düşünüyoruz.
İkinci yılda Başkan Aydın’ın daha çok iş çıkaracağına inanıyoruz.

 

Sınır değişikliğine itiraz var 
Osmangazi‘de Alemdar‘a bağlı bir bölgenin meclis kararıyla Soğanlı‘ya bağlanması itiraza yol açtı.
Önceki gün Alemdar Mahalle Muhtarı İlyas Tırmık aradı.
Sıcaksu altında, eski Tabakhaneler‘de yapımı bitme aşamasına gelen TOKİ konutlarının bulunduğu adanın kendi mahallesinden koparılarak Soğanlı‘ya bağlandığını, belediyenin bu konuda mahallesini bilgilendirmediğini aktardı.
Bunun üzerine belediyede İmar Komisyonu Başkanı Recep Çohan ve Belediye Başkanı Erkan Aydın ile görüştüğünü, kendisine Soğanlı Muhtarı ile anlaşmasının önerildiğini söyledi.
Muhtar Tırmık, “Alemdar masa başında alınmadı masa başında da verilemez” diyerek karara Osmangazi Kaymakamlığı aracılığıyla itiraz ettiğini bildirdi. İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi bir mahallenin sınırlarını genişletirken, yüzölçümü küçülen diğerine haber vermeden bu işi yapmışsa, o karar hukukun sakat hükmündedir. Hukuk Komisyonu’nun da bu konuda bir  raporu var mıdır?
Sınır değişiklikleri pratikte de zorunlu olmadıkça tercih edilmeyen bir durumdur.
Neden buna gerek duyulmuş biz de merak ettik.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X