İnsanlığın yeniden, hayati tehlike olmayan, risksiz eski günlere dönmesi epeyce bir zaman alacak gibi görünüyor.
Çin’den bütün dünyaya yayılan Covid-19 virüsünün bugün yeni mutasyonları konuşuluyor. İngiltere’den tüm dünyaya yayılma riski bulunan virüs mutasyonu için ülkemiz de yeni tedbirler almaya başladı. İngiltere ve kimi Avrupa ülkeleriyle uçuşlar durduruldu.
Virüsten kurtuluşun tek yolunun alacağımız, uyacağımız tedbirler kadar aşı olduğu da artık büyük bir umut haline dönüştü.
Sevindiricidir ki, insanlığı bu illetten nispeten koruyacak aşıyı Almanya’da yaşayan Türk bilim insanları buldu.
Dün televizyonda izledik.
Biontek firmasının ortaklarından Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye için yeteri kadar ayışı depoladıklarını açıkladı.
Ülkemiz bir yandan Çin diğer yandan Almanya’dan gelecek ve içeride de Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği yerli aşıya hazırlık yapıyor.
Umarız her şey planlandığı gibi yürür.
Türkiye’nin sağlık ordusu, bu aşıyı kısa sürede tüm yurttaşlarımızı kapsayacak şekilde yapacak donanıma sahiptir.
Aşı konusunda yayılmak istenen ters algıya rağmen, yurttaşlarımızın bilim insanlarına güvenmeye devam edeceklerini ve onların çağrılarına kayıtsız kalmayacaklarını düşünüyoruz.
Bilime ve bilim insanlarına güvenmekten başka çaremiz yok.
Kırsaldaki gençlerimize iş sahaları açacak eğitim
Uludağ Üniversitesi’nce hazırlanan, BEBKA tarafından fonlanan, ‘Bursa’nın Dağ Köylerinde Doğa Sporları ve Turizm Odaklı Kırsal Kalkınma Uygulamaları’ kapsamında ücretsiz olarak verilecek tur rehberliği, pansiyonculuk ve kooperatifçilik eğitimleri 21-29 Aralık tarihlerinde ZOOM üzerinde yapılacak.
Bursa’nın kırsalında yaşayan gençlerimize yeni iş sahaları açacak programı Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı BEBKA destekliyor. Eğitimler ise Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından verilecek.
İşsiz gençlerimizi geleceğin parlak iş kolu olan kırsal turizme kazandıracak eğitimleri almalarını öneriyoruz.
Aynı zamanda bir turizm kenti olan Bursa’da eğitimlerden faydalanan ve sertifika alanların iş bulmakta zorlanmayacaklarını düşünüyoruz.
Gençlerimiz için kaçırılmayacak bir fırsat.
Bursa’nın ilçelerinde sayıları her geçen gün artan kırsal turizm tesislerinin, bu eğitimleri almış yetişmiş beyinlere de ihtiyacı olacaktır.
Dağ köylerine tablet götürdüler
Pandemi eğitim düzenimizi de alt üst etti. Çocuklarımız yüz yüze eğitime hasret kaldı. Ancak bu durum hepimizi yeni arayışlara itti. Milli Eğitim Bakanlığı sorunu uzaktan eğitim metoduyla çözmeye çalışıyor.
Fakat herkes bundan faylanacak teknolojik donatıya sahip değil.
Bursa’nın en büyük STK’larından Dağ-Der kardeş bir dernekle el ele verip dağ köylerindeki çocuklara tablet ulaştırıyor.
Bülteni Dağ-Der’in Eğitim Komisyonu Başkanı Ömer Yılmaz gönderdi,
Dağ-Der ve 1 Çocuk 1000 Umut Derneği işbirliğiyle Büyükorhan ilçesinin 24 köyündeki 84 çocuğa tablet ulaştırılmış.
Dağ-Der Genel Başkanı Yaşar Türk ve diğer yöneticiler, 1 Çocuk 1000 Umut Derneği gönüllüsü Gamze Can da bu güzel etkinlik için köylere gitmişler.
Dağ-Der’in üniversite öğrencileri için burs verdiğini biliyoruz. Şimdi pandemi döneminde buna kardeş derneğin katkılarıyla ilk ve ortaöğretim öğrencilerine tablet desteğini de eklemiş.
Katkı koyanları kutlamak istiyoruz.
Eğitime yapılan her desteğin, geri kalmış bu yörenin ve ülkemizin kalkınmasına katkısı olacaktır.