Peşinen belirtmeliyiz ki, Bursa‘nın göbeğinde çok değerli bir toprak parçası, kimi mülk sahiplerinin yıllardır süren kaprisleri ve daha fazla kazanç hırsları için bir on yıl daha belirsiz bırakılamaz.
Bu demek değildir ki, Belediye de mülk sahiplerini mağdur etsin.
Bu konuda Bursa’yı seven herkesin Büyükşehir Belediyemizin geliştirdiği projenin arkasında durması ve destek olması gerekiyor.
Dün bu sütunlardan, Tabakhaneler semtinde uygulanmak istenen termal kür merkezi projesi için başlatılan yıkımlara bölgede eski binası bulunan bazı mal sahiplerinin,‘enkaz bedelleri ödenmediği’ gerekeçesiyle tepki gösterdiğini aktarmıştık.
Eksik olmasın, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe aradı, konuya açıklık getirdi.
“Bizde kimsenin hakkı kaybolmaz” diyen Altepe,“Hepsinin metrekaresi, bedelleri belli, fotoğrafları var. Enkaz bedelleri ödenecek, karşılığını alacaklar” sözleriyle mülk sahiplerine güvence verdi.
Sıcaksu bölgesinin kentin en sıkıntılı alanlarından biri olduğuna dikkat çeken Altepe, “Burası için projeler geliştirdik, ama mülk sahipleriyle bir türlü anlaşılamadı. Bölgenin temizlenmesi için biz o alana girdik. Şimdiye kadar 45 milyon TL kamulaştırma bedeli ödedik. Bunlar 7-8 ayın içinde oldu. Alanın neredeyse dörtte biri belediyenin eline geçti” dedi.
Belediye’nin her gün kamulaştırma yaptığını, hatta Tolon fabrikası sahipleriyle de anlaştığını hatırlatan Altepe şöyle devam etti:
“Eski metruk yapılar kriminal açıdan tehlike arz ediyor. Güvenlik sıkıntısı var. Burada suç işleniyor. Çöp atılıyor. Kriminal başta olmak üzere gayri ahlaki yönden de sıkıntı var. Sıcaksu, Gaziakdemir, Alemdar ve Soğanlı’da yaşayanlar için büyük bir tehdit ve sıkıntı söz konusu.”
Binalarında suç işlenmesinden mülk sahiplerinin de rahatsız olmaları gerektiğini hatırlatan Altepe, “Bunlar kendi binalarında cürüm işlenmesinden ve suç mekanı olarak kullanılmasından rahatsız olmuyorlar mı? Biz orayı temizlemek ve kontrol altına almak için zabıta karakolu kurduk. Orası 10 yıldır bekliyor. 10 yıl önce anlaşsalardı, 10 yıldır kira alacaklardı” ifadelerini kullandı.
Kür merkezi projesini hayata geçirmek için vatandaşlara imarlı arsa bedeli üzerinden kamulaştırma bedeli teklif ettiklerini, ortalama metrekare değerinin bin 500 TL‘yi bulduğunu da dile getiren Altepe şöyle konuştu:
“Biz her gün orada para harcıyoruz, temizlik, çevre düzenlemesi yapıyoruz. Çöplerin kaldırılması için Osmangazi ve Büyükşehir olarak oradayız. Biz istiyoruz ki, Bursa’nın kalbinde kentsel dönüşüm olsun. Sıcaksu’dan Çevre Yolu’na kadar, oradaki semtler dönüşsün. Buldukları bir yatırımcı varsa getirsinler, onlara verelim, anlaşalım. Bu konuda herkes bize yardımcı olsun. Çöplük olarak kalınca malları değerleniyor mu?”
Görüldüğü gibi, Başkan mal sahiplerine güvence veriyor.
Bir de Bursa halkından destek istiyor.
Kentin ileride çok değerlenecek bir alanındaki çirkin görüntünün ortadan kaldırılması için çabalıyor.
Köstek olunmamalı.
Bu kent, sadece mülk sahiplerinin değil, hepimizin.