İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

77 liraya bir yıl toplu taşıma dolandırıcılığı

Dolandırıcılığı meslek edinmişler vatandaşı kandırmakta sınır tanımıyorlar.

En son Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ’ın toplu taşıma kartları üzerinden kendilerine kazanç kapısı aralamışlar.

Sosyal medyaya sponsorlu reklamlar girerek, güya BURULAŞ’ın ödülüymüş gibi, vatandaşa 77 liraya BURSAKART dağıtarak bir yıllık toplu taşıma hizmetinden faydalanacakları duyurulmuş.

BURULAŞ durumu fark etmiş ve hemen bir resmi açıklamayla vatandaşı bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı uyarmış.

Sözde BURULAŞ’ın 25. kuruluş yıldönümü ilanıyla vatandaşı kandırmak isteyenler burada da yakayı ele vermişler.

Biz de o ilanlarda fark ettik. BURULAŞ’ın Bursakart hizmetleri başlayalı 25 değil 22 yıl oldu.

Bu durumu biz de BURULAŞ Genel Müdürü Fahrettin Beşli’ye ve Genel Müdür Yardımcısı Remzi Çınar’a sorduk.

Onlar da bu dolandırıcılık girişimini fark ettiklerinde hemen bir açıklamayla vatandaşları uyardıklarını söylediler.

Sosyal medyada bu ilana inanıp, anketi doldurarak kart bilgileri üzerinden posta ücreti aktaranlara geçmiş olsun. Resmen dolandırılmışlar. Bu yolla haksız kazanç elde edenlerin Emniyet birimlerine bildirilmeleri istenmiş.

Şirket kendisi de bu girişime karşı hukuki işlem başlatmış.

BURULAŞ Yönetimi, 31 Mart seçimleri sonrası biriken vergi ve SGK borçlarını eritmek, var olan sorunları çözmek ve Bursalılara kesintisiz ulaşım hizmeti sunmak için olağanüstü bir gayret gösteriyor. Şirket, kenti ve sistemi bilen iki deneyimli isim tarafından yeniden ayağa kaldırılmaya çalışılıyor.

Bunlar devam ederken, kısa yoldan köşeyi dönmek isteyen üçkağıtçılar, dolandırıcılar da vatandaşı kandırmanın derdine düşmüşler.

Yurttaş olarak bizler de, sosyal medyada önümüze çıkarılan sözde avantajlı, ucuz ve cazip gibi gösterilen her şeye kanmamamız gerekiyor. Aksi halde, o dolandırıcıların değirmenine su taşımış oluruz.

Hiç bir hizmet, bedelinin çok altında ilelebet sürdürülemez. 77 liralık kart kargo ücreti ile 500 kişiyi bir yıl toplu taşıma hizmetinden faydalandırma vaadinde bulunanların bizi değil, kendilerini düşündükleri ortada.

Peki, bütün bunlar yapanın yanına kâr mı kalacak?

Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün Siber Suçlar Birimi bu işin peşine düşüp o uyanıkları enselemeli ve yargıya teslim etmeli.

Yargıçlarımız da, vatandaşı dolandıranları ifadelerini alıp salmamalı. Halkı kandıranların vatandaşlık hakları, onları bu işten vazgeçitecek kadar süre ellerinden alınmalı.

Topladıkları haksız kazanç ücretleri de misliyle kendilerinden geri alınmalı, varlıklarına el konulmalı.

 

Alacağı 2 taksitte tahsil etmek biraz ağır kaçmış

Borç yapan belediye başkanları çalışmış, hizmet etmiş olarak bilinirler. Ancak bütçeyi rantabl kullanmayanlar da yok değil.

Hükümet, Türkiye genelindeki belediyeleri geçtiğimiz aylarda son kez uyarmış, vergi ve SGK primlerini ödemeleri için çağrı yapmıştı. Ödemeyenlerin borçlarının da kaynaktan kesme yoluyla tahsil edeceğini duyurmuştu.

O borçlu belediyeler arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleriyle ilçe belediyelerimizin de olduğu biliniyor.

Bunların bir kısmı son uyarıyı dikkate alıp yapılandırmaya gitti. Borçlarını yapılandırmayanların ise İller Bankası’ndan ödenen vergi gelirleri paylarından kesintiler başlamış.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, önceki dönemden kalma 800 küsur milyon liralık vergi borçlarının ilk taksidi olan 485 milyon liranın hükümet tarafından kesildiğini açıklamış.

Bu çok ağır bir kesinti olmuş.

Bursa gibi sınırlı geliri olan kentler için vergi borcunun tahsili daha uzun vadeye yayılabilirdi.

Bunun olumsuz yansımalarından şehrimiz ve hemşerilerimiz etkilenecektir.

 

Şehitlerin okul ve mezarları başında anılmasını istiyorlar

Dün sabah yolumuz Mihraplı’daki Şehitler Parkı’na düştü. Önceki dönem Büyükşehir Belediyesi yönetimince Bursa’daki şehit dernekleri için yeniden düzenlenen parkta üç ayrı STK’mızın ortak kullandıkları çalışma ofisleri, konferans salonları ve sosyal tesisleri yer alıyor.

Harp Malulu Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği’nin Bursa Şube Başkanı Haşim Sivri, Başkan Yardımcısı Yılmaz Taşdemir ve Yönetim Kurulu üyeleriyle konuştuk.

1915 yılında kurulan derneğin Bursa Şubesi olağan kongreleri sonrası 170 ayrı etkinliğe imza atmış.

Başkan Sivri, Türkiye’de 1915 yılında kurulmuş tek STK olan derneklerinin harp malulu, gazi, şehit, dul ve yetimleri için faaliyet gösterdiğini, Bursa ve ilçelerinde 750 dolayındaki şehit yakını ile üyelerine hizmet verdiklerini anlattı.

Başkan Sivri, dernek olarak iki beklentilerinden de bahsetti.

Biri, bugün Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü için toprağa düşmüş aziz şehitlerimizin adlarını taşıdıkları okullarda her ölüm yıldönümlerinde ve mezarları başında törenle anılmalarını istiyorlar.

Diğeri de, Bursa’daki Pınarbaşı ve Hamitler şehitliklerine ilimizdeki tüm öğrencilerin en az bir kez ziyarete götürülmelerini talep etti.

Bu ülke için vücutlarını siper etmiş, şehit düşmüşlerin yakınlarının, gazi olmuşlarımızın bu talepleri karşılıksız kalmamalı.

 

 

 

 

 

 

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X