Bu sütunların takipçileri biliyor. Bursalı olarak bizim duruşumuz, görüşümüz net.
Cemal Nadir Caddesi üzerinde yıkılan 55 yıllık eski Merkez Bankası binası, gerideki 600 yıllık ecdat eserlerini perdeliyordu. Yanındaki bütün binaları yıkıp, onu ‘tescilli’ diye korumak bize göre anlamsız bir çaba.
Bu binanın mimarı kim olursa olsun, hangi ödülü alırsa alsın, geride yüz yıllardır ayakta duran ecdat eserlerinden ve onları yapanlardan daha değerli olamaz.
Çürük diye yıkılan ama Cumhuriyet dönemi eseri olduğu gerekçesiyle o malum beton kütle için Bursa’daki sol çevreler Büyükşehir Belediyesi’ne, rekonstrüksiyon kararı bulunduğunu ve yerine aynen yenisinin yapılmasını dayatıyorlar.
Israr edenlerin başını Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Çarşıbaşı Jürisi Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ile aynı jüride görev yapan ÇEKÜL Başkanı Mimar Mithat Kırayoğlu çekiyor.
İkili dün gazetemizden Mustafa Özdal’a verdikleri röportajda, “Hanlar Bölgesi’nde Merkez Bankası olmazsa olmaz” demişler.
Bize göre; amaç hanları ortaya çıkarmak ve ecdadın eserlerine sahip çıkmak ise, (ki yarışma bu nedenle düzenlendi) Merkez Bankası olmasa da olur.
Bunun için yapılacak tek bir iş var.
Sol cenahın elindeki o kozu almak, 60 yıllık binanın tescilini kaldırmak.
Peki, Anıtlar Kurulu tescili kaldırır mı?
Çarşıbaşı Jürisi’nde olduğu gibi burayı da kendi mahallenizden olmayanlarla doldurursanız tabii ki, kaldırmaz.
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir iktidara yakın bir isim ama onun da Merkez Bankası binasının yıkımına şerh düştüğü konuşuluyor. Bunu da Jüri Başkanı Prof. Dostoğlu’ndan öğrendik.
Önceki gün Prof. Dostoğlu ile konuşurken, kendisinin de doğma büyüme Bursalı olduğunu belirtti ve isminin bu işlerle ilgili hedef gösterilmesinden rahatsız olduğunu, jüriye bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından davet ediliğini söyledi.
Kimseyi hedef göstermiyoruz. Bursa’nın tarihinin ortaya çıkarılması konusunda başlatılan güzel bir çalışmada, jüriyle sadece Merkez Bankası’nın korunması konusunda aynı düşünmediğimizi vurguluyoruz.
Prof. Dostoğlu, Merkez Bankası binasını yerine aynen yapmanın yasal bir ‘zorunluluk’ olduğunu söylüyor.
Peki, ‘tescil kaldırılamaz mı’ sorumuza ise, peşinen, ‘Hayır kimse o tescili kaldıramaz’ yanıtını veriyor. Demek ki, Kurul’dan ve çıkacak kararlardan bu kadar eminler.
Ayrıca, ‘yarışma öncesi ihsası reyde bulunup, Büyükşehir Belediyesi’ni Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Üst Kurul’a şikayet ettikten sonra jüriden çekilmeniz gerekmez miydi’ sorumuza ise net bir yanıt veremiyor.
Yarışmada, az da olsa, merkez bankasını yok sayan eserlerin niye dereceye giremediğini de izah edemiyor.
Mimarlar Odası Başkanı Şimşek de Merkez Bankası’nı yerine aynen yapmamanın suç olacağına işaret ediyor.
Görüldüğü gibi, Merkez Bankası rekonstrüksiyonu ve Çarşıbaşı Proje Yarışması daha çok su götüreceğe benziyor.
Gürkan kurmaylarını belirledi
AK Parti’nin bundan sonraki seçimler için önemli bir hedefi var.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünde, 2023’e ülkeyi kalkınmış ve sorunlarını çözmüş bir ülke olarak hazırlamak.
Bu amaçla kadrolarını yeniliyor.
Önceki hafta kongre ile seçilmişliği onaylanan Davut Gürkan, AK Parti Bursa’nın kurmay kadrosunu da şekillendirdi. İzleyemedik ama yönetimdeki arkadaşlarını da dün Bursa kamuoyuna tanıttı.
Gürkan’ın yönetiminde siyaseten tecrübeli çokça tanıdık var. Yürütme Kurulu üyeleri Gürkan’ın yükünü alacak isimler. Partiyi, 3 yıl sonraki yerel seçimlere ve sonrasındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlayacaklar.
Gürkan’ın kadın, genç, tecrübeli, ilk kez siyasete giren ve ildeki demografik yapıyı dikkate alan bir kadro ile Bursa’nın 17 ilçesini kucaklama vaadini önemsiyoruz.
Büyükşehir’den kiralık akaryakıt istasyonu arsası
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi ilçesine bağlı Alaşar Mahallesin’deki İstanbul Yolu’na cephe bir arsasını 10 yıl süreyle akaryakıt istasyonu yapılmak üzere kiralama ihalesine çıktı.
Yap-işlet devret modeliyle arsasının kiralayacak olan Büyükşehir Belediyesi buradan aylık 260 bin lira artı KDV bedeli üzerinde açık artırma ile talipli arıyor. İhale 16 Şubat’ta Bursa Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nde gerçekleştirilecek.
Büyükşehir, kiralamayla aylık en az çeyrek milyon liralık bir gelir hedeflerken, 10 yıl sonra da istasyonunun tümüyle sahibi olacak.
İhaleye katılabilmek için 936 bin liralık da geçici teminat yatırmak gerekiyor.
Değerli İhsan hocam, Bursa yı Bursa yapan ecdat yadigarı bu kıymetli eserlerle ilgili sahiplenici ve aydınlatıcı yazınız için bir Bursa lı olarak sizi tebrik ediyor, çabalarınızın devamını diliyorum.