Hep Avrupa’dan duyardık. Ülkelerindeki yabancıları kendi kültürlerine adapte edebilmek için bakanlıklar bile kurdular.
Almanya’da, ülkedeki yaşayan yabancıların Alman kültürüne entegrasyonu için kabinede bir uyum bakanlığı dahi bulunuyor.
Türkiye 5 milyon dolayındaki sığınmacıyı ülkesinde misafir ediyor ama bu amaçla kurulu bir uyum bakanlığımız yok.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, aralarında pilot il olarak Bursa’nın da bulunduğu kimi kentlerde Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla sığınmacılara, ‘Sosyal uyum ve yaşam eğitimi’ veriyor.
İlk eğitimler İstanbul’da, devamında da Bursa’da beş merkezde başlandı.
Osmangazi, Yıldırım, İnegöl, Karacabey ve Orhangazi ilçelerindeki eğitimler Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla sağlanıyor. Eğitimler zamanla diğer ilçelere de yayılacak.
Bursa merkezdeki eğitimler Osmangazi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından verilmeye başlandı.
Aralarında Suriyelilerin de bulunduğu 200 bini aşkın yabancı uyruklu misafire ve sığınmacılara uzmanlar tarafından Bursa’nın yemek kültürü, tarihi, kültürel mirası, yöresel yemekleri, türküleri ve giysileri anlatılacak.
Sığınmacılar kentin tarihi mekânlarına da götürülerek buralar hakkında kendilerine detaylı bilgi aktarılıyor.
12’şerli gruplar halinde başlayan eğitimler 8 saatte tamamlanacak.
Suriyelilere ve diğer yabancılara, ‘Bursa’nın ufak tefek taşları’ başta olmak üzere meşhur türkülerinin de öğretildiğini öğrendik.
İçişleri Bakanlığı, İl Göç İdaresi organizasyonuyla Bursa’daki yabancı sığınmacı ve misafirlerin tümüne eğitim vermeyi planlıyor.
Zaman zaman sığınmacıların yaşadığı semtlerde yerli halkla çeşitli gerekçelerle sorunlar yaşanabiliyor.
Uyum eğitimlerin kentimiz için faydalı olacağına inanıyoruz.
BUSKİ, kırsalın sulama tesisi ihalelerine başladı
Yeni yıl bütçesinin devreye girmesiyle birlikte kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler projelendirdikleri işlerin yapım ihalelerine de çıkmaya başladı.
Kentin altyapısı için dış kaynaklı krediler kullanan BUSKİ Genel Müdürlüğü, kırsal mahallelerin sulama tesisi inşaatlarının ihalelerine de bir bir çıkıyor.
İrili ufaklı sulama tesisleri projelerinin yapımını 2021 bütçesine koyan kurum böylece eldeki proje stokunu da eritmiş olacak.
Devam eden projeleri tamamlamaya öncelik veren BUSKİ, bir yandan da yenilerini ihalesini gerçekleştiriyor.
Kurumun Bursa merkez ve 17 ilçedeki altyapı şebeklerinin yenilenmesinin yanı sıra bazı ilçelerde henüz bulunmayan arıtma tesisleri projelerinin yapımı da sürüyor.
Sizin anlayacağınız BUSKİ, 2021’in ilk ayında projeler için kesenin ağzını açtı.
Yıl boyu programa alınan ve ödeneği ayrılmış projeler için arka arkaya ihaleler gerçekleştirecek.
Onların arasında 80’li yıllarda Toprak Su tarafından yapılan Harmancık’a bağlı Karaca Mahallesi’ndeki sulama göletine derivasyon tüneli eklenmesi ihalesi de var.
Yeni başkan teşkilatla üst üste toplantılar yapıyor
Bursa’da iktidar partisindeki il başkanı değişimi öyle görünüyor ki, teşkilatı hareketlendirmiş.
AK Parti’nin yeni İl Başkanı Davut Gürkan, 1 Şubat’taki olağan kongre öncesi teşkilatla toplantılara ağırlık vermeye başladı.
İlçe başkanları, ilçe belediye başkanları, milletvekilleriyle toplanan Gürkan’ın, bir yandan Bursa’nın devam eden projelerini masaya yatırırken diğer yandan da kongre öncesi teşkilatla istişareler yaptığını görüyoruz.
Gürkan dün de BURFAŞ’nın Dobruca Sosyal Tesisleri’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve partisinin Bursa milletvekilleriyle bir araya geldi.
Önceki dönem bakanlarından Hakan Çavuşoğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala’nın da hazır bulunduğu toplantıda dışa karşı birlik görüntüsü de sergileniyor.
Başkan Gürkan toplantıya ilişkin paylaştığı fotoğraftın altına, “Kadim şehrimiz Bursamız için yapacağımız çalışmaları değerlendirdik” notunu düştü.