İhsan Aydın
İhsan Aydın

Özel Bursa’da belediyelere ve başkanlarına sahip çıktı

Köşe Yazısını Dinle

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, 47 yıl sonra Bursa’da belediyeleri yeniden kazanan başkanlara sahip çıktı.

CHP lideri bugün ile birlikte 3 gündür Bursa’da.

Bursa programına Mustafakemalpaşa Belediyesi ziyaretiyle başladı. Dün Bursa’da Büyükşehir, Osmangazi, Nilüfer ve Mudanya belediyelerini ziyaret etti. Bugün ise Merinos Parkı içindeki Büyükşehir Belediyesi’nin ilk Semt Lokantası’nı hizmete açacak. Özel, Gemlik ve Harmancık belediyelerini de ziyaret edecek.

31 Mart yerel seçimleri sonrası CHP’nin Büyükşehir ile birlikte 6 ilçe belediyesini birden kazandığı, yıllar sonra Bursa’da büyük bir çıkış yakaladığı biliniyor.

Özel’in Bursa ziyareti de bu manada hem belediye başkanlarına moral ve destek hem de Bursalılara teşekkür niteliğindeydi. Örgütten büyük ilgi gördü.

Belediyelerin SGK prim borcu ve emeklilere verilmeyen zam  tartışması üzerinden AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yüklendi. Prim borçları yüzünden kaynaktan kesme tehdidiyle belediye başkanlarının iş yapamaz hale getirilmek istendiğini ileri sürdü.

CHP Lideri Özel Bursa’daki belediye başkanlarına övgü yağdırdı. Bir bakıma onları sahiplendi, arka çıktı. CHP’li belediyelerin sosyal hizmetlerine ve halkın yaşamını kolaylaştıran projelerine vurgu yaptı.

Şüphe yok ki, Özel’in Bursa ziyareti belediye başkanlarını da motive etti.

Son Büyükşehir Belediye Meclisi oturumunda parti grubunun aksine, Bursaspor’a gelir getirici plan tadilatı dosyası için farklı hareket eden Başkan Mustafa Bozbey de bu ziyaretle, değişikliğe karşı çıkan başkanlar ve örgütüyle bir araya gelmiş oldu.

Özel’in Bursa ziyareti, meslektaşı, parlamentodan arkadaşı Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın için de farklı bir anlam taşıyordu.

Ziraa, Aydın’ın 31 Mart sonrası kazandığı Osmangazi’de sergilediği performanstan Özel’in de son derece memnun olduğu biliniyordu. Geçen hafta partisinin TBMM Grup toplantısında da bunu açık açık vurgulamıştı. Yeni açılan Halk Lokantası ve Genç Kafe ziyaretiyle de Aydın’a desteğini göstermiş oldu.

Hasılı, 31 Mart sonrası yüklü bir programla Özel de Bursa’da moral buldu. Hükümetten CHP’li belediyelere gelebilecek tüm salvolara karşı arkalarında duracağının işaretini verdi.

 

Borçlar ödenmezse birikir başka sorunlar patlak verir

CHP Lideri Özgür Özel Bursa’da açıklamalarıyla hükümetin belediyelerden SGK prim borcu tahsilatlarını kaynaktan kesme açıklamasını, ‘mali darbe’ diye tanımladı.

Gerçekten mali darbe mi?

Bugün parti ayrıt etmeksizin, kamu borçlarına karşı son derece duyarsız davranan yerel yöneticilerin varlığı bir gerçek.

Popülizm kokan projeler nedeniyle kamuya ait vergi, SGK primi vb. gibi ödeme yükümlülüklerini erteliyorlar. Bu da belediyelerin devlete olan borçlarının birikmesine yol açıyor. Biriken borç ödenmedikçe de üstüne işleyen faizle birlikte kar topu gibi yuvarlanarak büyüyor.

Hükümet, belediylelerin SGK’ya prim borçlarının 99 milyar lira dolayında olduğunu açıkladı. Bunların yüzde 67’sinin CHP’li belediyeler olduğu duyuruludu.

Ödemeyi yapmayıp, erteleyip, alacaklı istendiğinde de buna, ‘mali darbe’ demek de doğru bir yaklaşım değil.

SGK ve belediyeler bu konuda uzlaştırılmalı.

Yapılandırma sağlanmalı. Yapılandırmaya riayet etmeyenlerin borcu kaynaktan koparılmalı.

Bursa’da tercih heyecanı

Dün bir dostumuzun çocuğunun üniversite tercihleri için Bursa’nın ilk vakıf üniversitesi olan Mudanya Üniversitesi’ne gittik.

Gördüğümüz manzaradan son derece hoşnut kaldık. İki yılda öğrenci sayısı bini bulmuş. Yeni kayıtlarla bu sayının ikiye katlanması hedefleniyor. İlk iki senede iki yıllık bölümleri bitirenlerin büyük bölümü işe yerleşmiş.

Bursalılar, Mudanya Üniversitesi’nin tercih günlerinde çocuklarının yerleşebileceği bölümlere ilişkin bilgi alıyorlar.

Önlerinde geniş bir seçenek var. Üniversitenin hocaları çocukları ve aileleri tek tek bilgilendiriyor.

Tercih yapacak her öğrenciye kafadan yüzde 50 burs tanımlı. Buna peşin ödemede ve ilk üç tercihe yazmada yüzde 10’arlık indirimler de eklendiğinde çocuklarınızı kendi şehrinizde uygun koşullarda okutma fırsatı yakalamış oluyorsunuz.

Doğrusu, Bursa’da böylesi bir üniversitemizin olması büyük bir şans.

Öteden beri yazıp çiziyoruz.

Bursa’dan birden fazla üniversite kurulmalı diye. Buna karşı çıkan ve kendisinden başka gölgesine bile faydası dokunmamış kimi çok bilmişlerle mail yoluyla zaman zaman kapışıyoruz.

Çok şükür ki, şehrimizde önce Bursa Teknik Üniversitesi ardından Mudanya Üniversitesi açıldı.

Devamı da gelmeli, nitelikleri daha da artırılmalı.

Bursalılar çocuklarını İstanbul’da veya diğer kentlerdeki vakıf üniversiteleri yerine buralarda da okutabilmeli. Fakülteler ve bölümleri çoğalmalı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X