İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

12.Kalkınma Planı’nda Bursa için neler ayrıldı?

Köşe Yazısını Dinle

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı’nda kısa adı BEBKA olan, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın sorumluluk sahasındaki üç il için öngörülen proje ve yatırımları inceledik.

Bunlar içinde de dikkatimizi çeken Bursa yatırımlarına göz attık.

5 yıllık dönem için Bursa ile birlikte Eskişehir’de de tarımsal ve hayvansal atıklardan elektrik enerjisi ve gübre üretim amaçlı ilave biyogaz tesisleri öneriliyor.

Kestel Soğuksu’da kurulmak istenen sanayi bölgesi tartışmalarının yaşandığı Bursa için planda, ‘Dağınık biçimdeki KOBİ ölçeğindeki imalat sanayi işletmelerinin mevcut tesislerini kapatma taahhüdü şartıyla taşınacakları, sektörel altyapı, (enerji, arıtma, ulaşım vb.) ihtiyaçları gözetilerek ihtisas alt bölgelere ayrılacakları ve demiryolu bağlantısının bulunacağı yeni bir organize sanayi bölgesi kurulacak’ satırlarına da rastlıyoruz.

Bu satırlar acaba Soğuksu’yu mu işaret ediyor?

Yine, planın en önemli önerilerinden biri Bursa-Gemlik Limanı arasına demiryolu hattı inşaa edilmesi de yer alıyor.

Keza, Yenişehir-İnegöl arasına da demiryolu öneriliyor.

Yenişehir ilçemizde mevcut havalimanı ile entegre biçimde çalışacak bir Bursa Doğu Lojistik Merkez öngörülüyor.

Bunun, BTSO’nun iş dünyasına açtığı ve bugünlerde gündemde olan lojistik merkez projesi olması muhtemel.

Geçenlerde bizim de sorduğumuz ve 10 yıl evvel Olay TV’de  gündeme taşıdığımız Güney Çevre Yolu da 12. Kalkınma Planı’nda yerini almış.

Buna göre;

“Nilüfer ve Kestel ilçeleri arasında D200 Karayolu ve Avrupa Konseyi 11 Eylül Bulvarı(Yakın Çevre Yolu)’na alternatif oluşturacak biçimde Başköy-Çalı-OTOSANSİT-Barakfakih güzergâhında Güney Çevre Yolu açılacaktır. Güney Çevre Yolu’nun Çalı Mevki üzerinden Bursa-Orhaneli-Harmancık karayolu ile bağlantısı açılacak. Orhaneli-Keles yönlerinden gelen trafiğin doğrudan otoyola ulaştırılması sağlanacaktır.”

Bu satırlarda kent içi trafiğin rahatlatması öngörülüyor.

Yine, Mudanya’da yaşlı bakımevi ve huzurevi kurulması, üstün zekalı çocuklara yönelik eğitim merkezi, sahipsiz sokak hayvanlarının toplanması, rehabilitasyon, kısırlaştırılması amacıyla yerel kapasite güçlendirilerek veteriner hekim bulunmayan ilçelerde veteriner hekim hizmeti sağlanması, ilçeler arasında ortak merkezler kurulması plana konmuş.

Gemlik’te, yeni nesil araç teknolojileri odaklı bir meslek lisesi  de düşünülmüş.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın üç il için öngördüğü ve bizim Bursa için planlanan yatırımları  incelediğimiz o önerilerin ardından bölgesel ajans planlarının da onaylanması bekleniyor.

BEBKA’nın bütün bunlara daha sonra mali destek sağlaması bekleniyor.

 

Harmancık’ta Bozbey heyecanı

31 Mart yerel seçimlerinde sürpriz yaptı, iktidar partisinin onca hizmetine rağmen tercihini CHP’den yana kullandı.

Gerçi, Harmancık CHP’nin güçlü olduğu ilçelerinden biri.

Belediyeyi zaman zaman kazanıyor.

Merhum Ömer Durak, Ahmet Tufan geçmişte ilçeye CHP’li belediye başkanları olarak hizmet verdiler.

31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin adayı Haşim Ali ArıkanAK Parti-Yeniden Refah Partisi adayları kapışırken, aradan sıyrıldı ve partisine Dağ ilçelerinin en az nüfuslu belediyesini kazandırmış oldu.

Dün de Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ilçeyi ziyaret etti, açılışlara katıldı, halkı dinledi, muhtarlar derneği, kaymakamlık ve belediye ziyaretleriyle ilçede büyük bir heyecan dalgası yaydı.

İlçeye Bursa Yuvam adlı kreş açılacağını müjdeledi.

Çiftçiye alım garantili destek sağlanacağını, ilçe halkının tarım ve hayvancılıktan gelirinin artırılmasına dönük çalışmalar yapılacağını kaydetti.

Bozbey’in bir müjdesi daha vardı ki, şimdiye dek göreve gelen Büyükşehir belediye başkanlarının dillendirip yapmadığı dört ilçenin orta noktası olan Demirci’ye büyük bir mezbaha kurulması.

Bu bize göre; Dağ bölgesindeki hayvancılığı geliştirecek önemli bir yatırım olacak.

Bozbey, Bursa’nın bu en az nüfuslu ilçesinde partisinin Başkanı Ahmet Tufan ve yönetimi ile Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan tarafından karşılandı.

Bozbey ile birlikte beraberindeki bürokratlar da halkın taleplerini dinledi, not aldı.

Harmancık bize göre Bozbey’in pozitif ayrımcılık yapacağı ilçelerden biri olmalı.

Bozbey’in bunu siyasal açıdan değil, ilçenin diğerleriyle gelişmişlik makasının kapatması ve ters göç sağlanması adına yapacağına inanıyoruz.

Burası gerçekten Büyükşehir’den o ayrımcılığı hak ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey’in, Başkan Arıkan ve ilçesi için bir şans olduğunu düşünüyoruz.

 

Kırsaldaki talepler bir bir karşılanacak

Dün Büyükşehir Belediyesi’nin ihale sayfasına göz atarken,  17 ilçede belediye başkanları, STK’lar ve halkla yaptığı görüşmeler ve istekler doğrultusunda büyük ihalelere hazırlandığını da görüyoruz.

Başkan Mustafa Bozbey’in ilçe ziyaretleri kapsamında not alınan taleplerin karşılanmasına dönük köylerdeki konaklar, okullar, camiler, parklar ve ortak kullanım tesislerinin bakım onarım ve yapımları için ilçeler birleştirilerek toplu ihalelere çıkılıyor.

Sadece kırsal mahallelerde değil, ilçe merkezlerindeki belediye hizmet tesislerinin ihtiyaçlarının da bu ihaleler kapmasında bakım onarım ve yapımı öngörülüyor.

Bu da 17 ilçede birden gelen taleplere karşılık verileceği anlamı taşıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X