Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Yerlere tükürmek toplum sağlığını tehdit ediyor

​Merhaba. 40 yıla yakındır Bursa’da yaşamaktayım. Yıllardır gözlemlediğim ancak son zamanlarda daha da artan ve çekilmez bir hal alan bir konu: Yerlere fütursuzca tükürmek.

Ne yazık ki, üzülerek görüyorum gençler arasında, özellikle lise öğencileri, gençlerde müthiş bir yere tükürme alışkanlığı oluşmuş!

İnanın ki yolda yürürken yere bakamaz oldum artık. Elimden yere bir şey düşecek olsa almaya korkar oldum.

Kış ayları yaklaştıkça yaşlı, genç fark etmeden insanların gayet doğal ve ayıp bir şey değilmişcesine çarşıda pazarda, ana caddede her neresi olursa olsun hiç fark etmiyor, derin bir gırtlak temizlemesi ve o vücut ifrazını yere atmalarından, özellikle yanından birinin geçmesine dahi aldırış etmeden bile bu çirkin eylemi yapmaları çok rahatsız edici.

Hem de dinimizce de ayıplanmış ve çevremizi temiz tutmamız öğütlenmişken.

İnanın şu yaşıma kadar birçok şehir gezdim ama Bursa kadar yerlere böyle fütursuzca tükürülen bir şehir görmedim.

Sağlık açısından, hijyen bakımından, medeni, kültürlü ve inançlı bir insan olma açısından bu tür hareketler çok tehlikeli. Hastalığa davetiye çıkarmak bu.

Kısaca genel bilgi olsun diye yerlere tükürmenin sağlık açısından sakıncaları nelerdir bi bakalım isterseniz:

“İnsanın tükürüğünde yaklaşık 600 değişik mikrop bulunur. 1 cm3 tükürükte 250 milyon adet mikrop vardır. Hastalık durumunda hastalık yapan mikropların sayıları artar. Yere tükürme yoluyla bulaşabilecek hastalıklar ise şunlar diye özetleniyor: Verem, bronşit, zatürree, grip.

Aynı zamanda toplumsal bir hastalıktır bu tür davranışlar. Toplumdaki karşılığı olarak, insanları tiksindirir, iğrenç kabul edilir, kızgınlık ve strese neden olur.

Az gelişmiş ülkelerde görülen bir davranıştır bu. Medeni ülkelerde görülmez.

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 41. maddesinin 1. fıkrasına göre suçtur.

Gerçi bugüne kadar yere tükürerek çevre ve toplum sağlığını tehlikeye atan birine ne ceza yazıldığını gördüm ne de duydum.

Belediyelerimizin ya da tüm yetkili kurum ve kişilerin bu konuda önlem almasını istirham ediyorum.

Belki toplumu bilgilendirici, farkındalık oluşturmak adına broşürler dağıtılabilir mesela. Bu arada ailelere ve eğitimcilere de büyük görevler düşüyor.

Son olarak geçen sabah otobüs durağında bir grup liseli genç vardı inanın ki onlar gittikten sonra durağa girip oturamadım. Tüm o durak içi balgam ve tükürük ile kaplanmıştı.

Yerlere tüküren, ifrazat atanlar, lütfen kendi sağlığınız için, ailenizin sağlığı için, toplum sağlığı için dikkat edin! Çünkü, sonuçta sizler de bu toplumda yaşıyorsunuz. O mikropların size de bulaşma ihtimali var.

Saygılarımla.

Çevre sağlığına duyarlı bir okur

 

‘Giyecek Kumbarası’ güzel bir uygulama

 

Karacabey Belediyesi güzel bir uygulama başlatmış. “Giyecek Kumbarası” uygulaması. Buraya vatandaşlar evlerinde kullanmadığı ayakkabı, çanta, mont, pantolon vb ürünleri getirip bu kumbaraya atıyorlar. Belediye de bunları dar gelirli vatandaşlara dağıtmayı hedefliyor. Kullanılamayacak durumda olan giysiler de yine burada toplanıp ayıklandıktan sonra tekstil sanayiinde kullanılmak üzere geri dönüşüme kazandırılıyor. Bursamızın diğer ilçe belediyelerinde de böyle bir uygulama güzel olacaktır diye düşünüyorum. Varsa bile bu kumbaraların mahallelerde yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ben hiç rastlamadım bugüne kadar. İlgililerin dikkatini çeker umarım. Saygılarımla.

İsmini vermek istemiyor

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X