– İlan-afiş asılamaz dağıtılamaz.
– Dilencilik yapılamaz.
– Toplu taşıma içindeki hiçbir araç-gereç, koltuk vb. ekipmana zarar verilemez. (Unutmayın ki, kullandığımız araçlar hepimizin vergisiyle alınan araçlar. Koltukları hor kullanıyoruz. Temizliğe dikkat etmiyoruz. Plastik aksamına ve koltuklara genelde zarar veriliyor.)
– Araca ve diğer yolculara rahatsızlık ve zarar verebilecek büyük eşya, yanıcı, patlayıcı, kırılabilir, dökülebilir ve kokulu maddelerle binilemez.
– Bu durumda Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği yasal işlem yapılır.
– Seyir halinde zorunlu olmadıkça sürücü ile konuşulmaz.
BURSARAY’DA YOLCULUK KURALLARI…
Bursaray’da yolculuk yapabilmek için gerekli ücreti ödemiş olarak geçmek zorunludur. Görevliler, serbest geçiş kartı olan veya Büyükşehir Belediye Meclis kararınca indirimli bilet hakkı bulunan kişiler, bu haklarını kanıtlayan geçerli paso veya kartlarını, istenilmeden görevlilere göstermek zorundadır.
1. İstasyonlarda ray hattına inmek, çit ile çevrili güzergâha girmek ve yürümek tehlikeli ve yasaktır.
2. İstasyonların ve trenlerin acil durum tahliyelerinde yetkililerce yapılan her türlü duyuru, verilen her türlü talimata uyulması can güvenliği açısından zorunludur.
3. Tren kapılarının çalışmasını engelleyici hareketlerde bulunulamaz. Trenlere binerken, öncelikle inenlere yol veriniz.
4. İstasyonlardaki acil durum çağrı cihazları ve yangın alarm sistemleri, trenlerdeki imdat kolu, kapı acil çıkış kolu ile yangın tüpleri amacı dışında kullanılamaz.
5. İstasyonlarda teknik odalara ve bölümlere görevli, yetkili ve izin verilenlerin dışında girilmesi yasaktır.
6. Gişelerden alışveriş yaparken paranızın üstünü, bilet veya kartınızı mutlaka kontrol ediniz, varsa yanlışlığı anında bildiriniz.
7. Yürüyen merdivenler ve merdivenler soldan geçişe izin verecek biçimde kullanılır, yolcu akışı sağ taraftan yapılır.
8. Kontrollü alanlarda yolculuk amaçları dışında uzun süre oturulamaz, beklenemez. Uygun ve emniyetli bir şekilde ambalajı olmayan hiçbir akıcı, kırılabilir, dökülebilir sıvı ya da toz türü madde istasyonlara ve kontrollü alana sokulamaz.
9. İstasyon sınırları içinde ve kontrollü alanlarda; izin verilen yerlerdeki ilan, duvar afişi vb. yayınlar – görevliler dışında – hiç kimse tarafından çıkarılamaz, değiştirilemez, tahrip edilemez. Toplu gösteri, yasadışı gösteri, propaganda ve konuşma yapılamaz. Hiçbir şans ya da talih oyunu oynanamaz. Seyyar satıcılık, her türlü pazarlama ve tanıtım faaliyetleri yasaktır. Dilencilik yapmak yasaktır.
10. Yürüyen merdiven ve merdivenlerde yolcu hareketini ve akışını engelleyecek biçimde oturmak, beklemek, kaymak yasaktır. Trenlerde, yürüyen merdiven ve merdivenlerde yolculara ait hiçbir eşya yolcu hareketlerini engelleyecek biçimde taşınamaz. Yolcuların – elde kolayca taşınabilir (en çok 15 kg.) eşyalar dışında – yolcu hareketlerini engelleyebilecek büyüklükte (1/4 metreküpten fazla) koli, paket vb. eşyaları istasyona ve araca sokmaları yasaktır.
11. Kontrollü alana, görme engellilere refakat eden köpekler ve önlemi alınmış kafeste taşınabilen evcil hayvanlar dışında, hiçbir hayvan sokulamaz.
12. İstasyonlara ve kontrollü alanlara patlayıcı, yanıcı ve parlayıcı maddelerle girilemez ve bu maddelerle yolculuk yapılamaz. İstasyon sınırları içinde ve kontrollü alanda (bebek arabaları dışında) bisiklet, paten, kaykay vb. araçların kullanılması, bırakılması yasaktır.
13. İstasyon sınırları içinde diğer yolcuları rahatsız edecek davranışlarda bulunulamaz. Sarhoş ya da yolculuk yapmaya uygun olmayan durumda olmak, insan yaşamını tehlikeye sokacak davranışlarda bulunmak, uyuyarak ya da yaslanarak öteki yolculara rahatsızlık vermek, bir yolcu için ayrılmış alandan fazla oturma yeri (engelliler dışında) işgal etmek, gürültü yapmak, yüksek sesle konuşmak, radyo, teyp vb. ses çıkarıcı aletleri kulaklıksız kullanmak yasaktır.
Bulduğunuz kayıp eşyaları ve maddeleri istasyon görevlilerine, size sağlanacak olan Kayıp Eşya Tutanağı karşılığında teslim ediniz. Kayıp eşyalarınız için Osmangazi istasyonu’nda bulunan Kayıp Eşya Bürosu’na başvurunuz.
Sorunsuz yolculuklar.