Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Ortodonti tedavisinde sınırları aştık!

Kızım 12 yaşında. Dişleri düzenli olmadığı, çarpık olduğu için 4 yıl önce Bursa’daki diş hastanesinde tedavisi başladı. Ancak iki ortodonti uzmanı da arka arkaya sözkonusu hastaneden ayrıldı. Yerlerine ise atama yapılmadı. Şu anda Diş Hastanesi’nde ortodonti uzmanı yok. Öğrendiğim kadarıyla, ücretlerini beğenmiyorlar. Dışarda daha fazla para var.

Ortodonti uzmanı hekim olmadığı için bizi raporla dışarıya sevkettiler. Yani paralı doktorlara… Orada ise bunun için bizden 7- 8 bin lira para istediler. (Yaklaşık 1,5 yıl önce) Fiyatlar dolara endeksli ve bu tedavinin maliyeti şu anda çok daha yükselmiştir. Devlet ise bu masrafın cüzi bir bölümünü (1000- 1500 lira) karşılıyor. Bu bütçeyi ayıramadığımı için kızımın ortodonti tedavisi yarım kaldı. Yaptıramadım yani.

Biz de ‘acaba başka kentlerde devlete bağlı diş hastanelerinde bu hizmet veriliyor mu?’ diye arayışa girdik. İstanbul’da olduğunu öğrendik, randevu alıp gittik. Bahsettiğimiz kurum, devlete bağlı bir diş hastanesi…

Tedaviyi yapacak olan diş hekimi, sarf malzemelerini devlet tarafından karşılanmadığını, yaklaşık 800 lira civarındaki bu harcamayı bizim yapmamız gerektiğini söyledi ve elimize iki belge tutuşturdu. ‘Bunları, belirtilen firmalardan birinden temin edin, gelin. Ondan sonra tedaviniz başlanacak’ dedi. O kağıtlardan birinde, 18 yaş üstü hastaların, malzeme ücretine ek olarak tedavi ücretlerini de kendi ceplerinden ödemek zorunda oldukları yazıyor. Allah’tan 18 yaşından küçüğüz! Bu masrafa ek olarak, bir de 1 yıl boyunca İstanbul’a her ay gidip gelme masrafımız var. İlgili birimlerden şu sorulara yanıt arıyorum:

Sağlık hizmeti almak için halihazırda prim ödemiyor muyum. Neden ekstra masraf çıkarılıyor? Milletvekillerinin implant tedavileri (konumuz diş olduğu için bu örneği veriyorum.) bile tamamen devlet bütçesinden karşılanırken, vatandaşa gelince bu cimrilik, bu çiftestandart neden? Anayasa’da yazan ‘sosyal devlet’, ‘adalet’, ‘eşitlik’ ilkeleri nerede? Sağlığa neden daha fazla kaynak ayrılmıyor?

İsminin yayımlanmasını istemiyor

 

Mudanya sahili gece aydınlatılmıyor


 

Fotoğrafta görülen yeni yapılacak Mudanya sahili. Bu sahilin zaten ne olacağı belli değil. Esnaf perişan, BBB ve Mudanya Belediyesi arasındaki sürtüşmeden dolayı. Gece olunca burası tamamen karanlık, aydınlatılmıyor. Gece sahilde yürümeye korkarsınız. Uyuşturucu madde kullananların sığınağı. Burasını kim aydınlatacak? Her iki belediyemizden de konuya ilişkin hassasiyet bekliyoruz. Saat 20.00’dan sonra çoluk çocuğun İskele- Mütareke binası arasında yürümesi imkansız. Lütfen sesimizi ilgililere duyurmamıza yardımcı olun.

Mehmed Durmuş

 

Yürüyen merdivenin çalışması

 

Kimi metro istasyonlarında yürüyen merdivenlerde ilginç bir duruma dikkat çekmek istiyorum. Yürüyen merdivenler aşağıdan yukarıya doğru değil, yukarıdan aşağıya doğru çalışıyor. Yukarıdan aşağıya inişler de zaten sıkıntı yok. Asıl zorluk aşağıdan yukarıya çıkışlarda. Kimi vatandaşlar çıkışlarda asansörü tercih etme durumunda kalıyor. Bu nedenle yürüyen merdivenlerin aşağıdan yukarı çalışır durumda olmaları gerekmiyor mu?

Zeki Kaptanoğlu

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X