Doğalgaz faturasını düşürmenin yolları
Kış geldi ve soğuklar başladı… Kar kapıda… Bu da doğalgaz faturalarının iyice kabarmasını beraberinde getiriyor. Alınacak birkaç kolay önlemle doğalgaz faturası yüzde 25’e kadar azaltılabilir. İşte doğalgaz faturasını düşürmenin basit yolları…
Isı yalıtım levhaları kullanın: Isı kayıplarının en fazla olduğu noktalar radyatör arkaları. Yapı marketlerden kolaylıkla temin edinilecek bu ısı yalıtım levhalarını radyatör arkalarına yerleştirerek önemli miktarda ısı kaybını önlersiniz.
Termostatik vanayı tercih edin: Çocuk odalarını farklı, yatak odalarını farklı sıcaklıkta tutabilirsiniz. Bunu ayarlayabilmenin en sağlıklı yöntemi termostatik vanalar. Oda termostatı veya termostatik radyatör vanası, ısı derecesine göre enerji harcamalarını kontrol altına alır. Gaz sensörlü termostatik radyatör vanaları %35’e kadar tasarruf sağlar.
Koltuğunuz radyatöre yakın olmasın: Radyatör ile koltuk arasında 20-25 santim açıklığın olması lazım ki sağlıklı bir ısınma gerçekleşebilsin.
Perdeniz radyatörü kapatmasın: Perdelerin radyatör üzerinde sonlandırılması gerek. Zemine kadar inip, radyatörün önünü kapatmamasına dikkat edilmeli.
Hava geçişlerini engelleyin: Kapı ve pencerelerdeki aralıkları kapatarak ısı ve serinlik kaybını önleyin. Evinizin pencereleri ahşap çerçeveli ise cam kenarlarının macunlandığından ve çerçevelerde boşluk kalmadığından emin olun. PVC kasa ve doğramalar ısı kaybını önlemek için idealdir. Ahşap kapı ve pencerelerde ise izolasyon bantları ve çıtaları kullanarak yalıtım sağlayabilirsiniz (Havalandırma menfezlerini asla kapatmayın).
Geceleri sıcaklığı 5 derece azaltın: Kışın ısı tasarrufu yaparken başlangıç olarak; ortam sıcaklığının evde bulunulmadığı ve uyku süresince, normal sıcaklıklardan da düşük ayarlanması gerekiyor.
Radyatör temizliği şart: Peteklerdeki zamanla meydana gelebilecek paslanma, balçıklaşma ve sıklıkla karşılaşılan kireçlenme gibi sorunlar, ciddi ısı kaybına neden olur. Petek temizliği size yüzde 20’ye varan tasarruf sağlar.
Kombiyi tamamen kapatmayın: Isıtma sisteminin tamamen kapatılması ortamdaki mobilya, duvar gibi tüm cisimlerin yüzeylerinin yeniden ısıtılması gerekeceğinden, amaçlananın tam tersi, daha fazla enerji sarfiyatına neden oluyor.
Sadece tek odayı ısıtmak masrafı artırır: Kaloriferli ısıtma sistemlerinde bile evin sadece tek bir odasının ısıtılması yanlış.
Sadece hane içi değil, bina da önemli: Artan doğalgaz faturalarının aile ekonomisine zarar vermemesi amacıyla, daire sakinleri ve apartman yöneticileri ısı pay ölçer – ısı sayacı sistemine geçmeli. Sistem sayesinde, her bağımsız bölüm tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerji eşit olarak pay edilmeyerek adil paylaştırma sağlanır.
Isı pay ölçerle yüzde 45’e kadar tasarruf: Kendi kullandığı kadar ısı ve su bedeli ödeyeceğini bilen daire sakini bireysel ayarlamalar sayesinde, yüzde 15 ile yüzde 45 arasında yakıt tasarrufu sağlayabilir.
Mantolama: Kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlar.
Ayrıca, tasarruf çözümlerini gerçek ölçüm verilerine dayandırmak gelişigüzel çözümlere yönelmekten çok daha güvenilir sonuçlar verir. Isı Pay Ölçer – Isı Sayacı Sistemi sayesinde kullanmadığınız enerji için para ödemek zorunda da kalmamış olursunuz.
İyi pazarlar…
TEŞEKKÜR PANOSU
Çözüm odaklı yaklaşım sorunu çözdü
İyi günler. Namazgah Mahallesi’nde ikamet etmekteyim. Mahallemizde bir süredir devam eden fiber kablo çalışmaları dolayısıyla yaşadığımız sorunlar ve mağduriyetten dolayı önceki gün şikâyetimi iletmek için aradığım Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Şube Müdürlüğü’ndeki Şube Müdürvekili Sayın Ferit Çam’a, yakın ilgisi, çözüm odaklı yaklaşımı ve sorunu çözmesinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Saygılar.
Tülin KÜÇÜKKAPLIDAĞ