Bugünler cemre günleri, kışın bahara yakını. Hafif pusların arasında güneşin soğuktan serine doğru uzandığı, sabahın altısında çalar saat misali kumruların kur ötüşü gugukları, mart günlerini bekleyen kedilerin mırıltıları arasında çarkları tezgahları durdurmayan çalışkan insanların yurdu; ilkler şehri Bursa.
Tarih kokan Bursa’nın ufak tefek taşları, şınalı atarabası ve faytonları. Beylikten imparatorluğun kurucusu Bursa. Peştemaldan havluya, kozadan ipeğe, dokumadan çeliğe uzanan. Marifetli ellerin örs üzerinde Uludağ’ın berrak sularıyla mavi çeliği şekillenip makinalara çark olduğu şehir Bursa. Tayların koştuğu Karacabey. Ovanın manav dükkanı, renk renk doyulmaz aromaların mis gibi meyvelerin cenneti Kemalpaşa. Yosun kokan Uluabat gölü. Genç kızların hayallerini süsleyen İnegöl mobilyaları. Kahvaltının siyah incisi Gemlik’in, Mudanya’nın zeytinleri. Beyaz gelinlikler içerisinde hayallerin taşıyıcısı Murat 124′ ler, RENO 12 otomobiller. İlkler şehri Bursa. Her yeri tarih yazılı, her yeniliğin tarihinin yazıldığı, çalışmayı kendilerine kutsal saymış insanların kenti.
Bursa’nın binek taşından ata binmiş üç kıtaya ulaşmış Orhan Gazi, Yıldırım Bayazıt azim ve aşkıyla mayalanmış, mayası tam tutmuş şehir Bursa. Gemlik körfezinde martıları kıskandıran deniz uçağı, Mudanya’da kuğu görünümlü deniz otobüsü, merkezde yusufcuk kadar narin helitaksisiyle, boydanboya metrosuyla kendi özmalı ipek böceği tramvayı. Tophane önünden geçerken gözüm arkada kalmadı deyip türbesinde rahat Osman Gazi, Ulucami’nin duvarına taş koyarken Karagöz ve Hacivat’ın esprileri arasında gururla ipek böceğini seyreden dülger. Heykel’den tatlı bir kıvrımla dönerken Gazi Mustafa Kemal’in ‘İşte benim eserim dediği’ an gözlerindeki pırıltı işte Bursa bu. İlkler şehri Bursa. İstanbul surlarına ilk burcu diken Bursa. Ulubatlı Hasan’ın sancağı taşıyacak nice Bursalı’nın geleceğini görüp ilk olması. Onun ne kadar huzur içinde yatması.
Bursa’yı yani altı asırı aşkın tarihi birkaç cümle ile anlatmak mümkün mü?
İlkler şehri Bursa’ya gel, gez, gör. Ömründe bir gün de olsa gel gör. Şeftalinin yarmasını, kestanenin şekerini, İskender’in dönerini, İnegöl’ün köftesini tadarken sanat güneşi Zeki Müren’i unutma.
Bursa’nın hayalleri hayallere sığmaz. Yıldızlarda tramvay, Ay’da metro,Venüs’te hızlı tren, Samanyolu’nda ralli yapan otomobıller.
Şimdilik hayal ama şaşma … Bursa ilkler şehri.
Atnen BALTACI
Her fırında askıda ekmek var mı?
Yardımlaşmanın bir örneği olarak muhtaç kişiler için tüm yurtta olduğu gibi şehrimizde de ‘askıda ekmek’ projesi yürütülmekte. Buna göre vatandaşlar fırından aldıkları ekmeğin bir kısmını ihtiyaç sahipleri için konulan bölüme bırakmakta. Gün boyu pek çok kişi evlerinin ekmek ihtiyacını para ödemeden buradaki ekmekle gidermekte. Sosyal dayanışmanın güzel bir örneği. Katkı sunan hayırseverlere ve bunu uygulayan fırınlara gönül dolusu teşekkürler.
Benim merak ettiğim bir konu ise kimi fırınlarda böyle bir uygulamaya rastlamayışım. Yanılmıyorsam uygulama ilk başladığında konuyla ilgili hazırlanan afişler fırınlarda asılıydı. Şimdi bunları da göremiyorum. Fırıncılar Odası kampanyaya katılan fırıncıların isim listesini bir şekilde hazırlayıp ilçeler bazında dağıtabilir mi?
İsminin yayımlanmasını istemiyor