Faturalar bütçenizi zorlamaya başladıysa ‘tasarruf’ sinyalleri başladı demektir. İşte evde kolayca uygulayabileceğiniz tasarruf yöntemleri…
♦ Kettle kullanırken sadece gerektiği kadar su kaynatılmalıdır.
♦ Çamaşırların daha iyi temizlenmesi için yüksek ısıda yıkamak gerekli değildir. Yüksek ısıda yıkamak, daha fazla enerji harcamaya sebep olacaktır.
♦ Çamaşır makinesine gereğinden fazla deterjan konulması, çamaşırların daha temiz olmasını sağlamadığı gibi daha fazla elektrik harcanmasına da neden olur.
♦ Pişirme işlemi sona erdikten sonra içinde yemek olan tencere ya da kaplar, 30 dakika bekledikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Sıcak olan kaplar buzdolabının daha fazla elektrik harcamasına sebep olur.
♦ Buzdolabının üzerine veya raflarına örtü örtülmemelidir. Örtüler, buzdolabı içinde mikrop oluşmasına ve hava kanallarını engelleyerek daha fazla elektrik harcamasına neden olur.
Buzdolabı evlerimizde sürekli olarak çalışır durumda olduğundan en çok elektrik tüketen ev aletidir. Bu nedenle tüm elektrikli ev aletlerinde olduğu gibi buzdolabında da yüksek enerji tasarruflu modellerin (A+,A++,A+++) tercih edilmesi aile bütçesine katkı sağlar.
♦ Buzdolabının ve derin dondurucu bölmelerinin en uygun iç sıcaklık değerleri; buzdolabı için +4 derece, derin dondurucu için -18 derecedir. Daha düşük ya da yüksek sıcaklıklar gereğinden fazla elektrik tüketimine ve gıdaların bozulmasına sebep olur.
♦ Bulaşık makinesi kullanmak elde yıkamaya göre yaklaşık 10 kat enerji tasarrufu sağlar.
♦ Bulaşık makinesi çalıştırırken tam olarak doldurmaya özen göstermeli ya da az bulaşık yıkamak için uygun olan programlar tercih edilmelidir. Bu sayede hem sudan hem de elektrikten tasarruf etmek mümkündür.
♦ Elektrikli cihazlar, düğmesinden kapatılmadığı sürece enerji harcamaya devam eder.
♦ Ütünün, ütüleme işleminin bitmesine 5 dakika kala fişten çekilmesi elektrik tasarrufu sağlarken ütünün sıcaklığı ile kalan parçaları da ütülemek mümkündür.
♦ Elektrikli süpürgelerin toz torbasının ve filtresinin düzenli bir şekilde temizlenmesi elektrik tüketimini azaltır.
♦ Meyve ve sebzelerin akan suyun altında yıkanması yerine soğuk suyla doldurulan bir kabın içerisinde yıkanması su israfını önler.
♦ Kış mevsiminde ideal oda sıcaklığı 20 derecedir. Kış günlerinde oda sıcaklığının 1 derece azalması ile aylık doğal gaz faturanızda 10-15 TL’lik kazanç sağlamak mümkündür.