Ebeveynlerin çoğu çocukken oynadıkları oyunları büyük bir özlemle çocuklarına anlatır ama maalesef günümüzde çocuklarımızın böyle fırsatları eskisi kadar yok. Daha soyutlanmış ve daha yalnız bir nesil yetişiyor. Eve girmek bilmeyen ve vaktinin çoğunu sokakta arkadaşlarıyla geçiren eski nesil yerini, zamanının hemen hemen tamamını evde geçiren, televizyon, bilgisayar oyunları ve akıllı telefon ile ilgilenen nesle bırakıyor.
Halbuki evde çocuklarla beraber oynanabilecek düzinelerce oyun var.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında evde kalmak zorunda olduğumuz bugünlerde çocuklarla birlikte kaliteli vakit geçirmek için beraber oynayabileceğiniz bazı oyunları size sunuyoruz.
Ev İşi Yapalım: Gün içerisinde yapılması gereken ev işlerini listeyebilirsiniz.
Elbiselerin katlanması, çekmecelerin düzenlenmesi gibi.
İşlerin nasıl yapılacağını çocuğunuzla beraber adım adım planlayın. İş bölümü yapınız.
Bir müzik eşliğinde çocuğunuzla beraber ev işlerini yaparken güzel vakitler geçirebilirsiniz.
Aile Albümü: Aile fotoğraflarının bulunduğu albümü çocuğunuzla beraber düzenleyebilir ve resimde bulunan aile bireyleri ve akrabalar hakkında konuşabilirsiniz.
Küçük Şef: Her çocuk yemek yapmayı ve mutfakta vakit geçirmeyi sever. Çocuğunuzla beraber bir yemek tarifi kitabından beğendiğiniz kolay bir tarif yapabilir.
Ve bu yemek hazırlama sürecini kameraya çekebilirsiniz.
Ağır mı Hafif mi?: Tüy, pamuk, kalem, kâğıt, kitap, oyuncak araba gibi farklı ağırlıktaki nesneleri dağınık bir şekilde çocuğunuzun önüne koyun.
Sonra bu eşyaları üfleyerek hareket ettirmesini isteyin. Hareket eden nesnelerin neden hareket ettikleri, hareket etmeyen nesnelerin neden hareket etmediklerini ağırlıkları üzerine sohbet ederek vakit geçirebilirsiniz.
Tatil Anı Defteri: Ailece gidilen tatillerde çekilen fotoğrafları bilgisayarda düzenleyebilir resimlerin altlarına tatilde başınıza gelen ilginç olayları yazabilirsiniz. Bu resimlerin baskısını alarak aynı şekilde bir tatil defteri oluşturabilirsiniz.
Tamir Zamanı: Evde bulunan her eşya çocuk için bir oyuncak olabilir. Çocuklar genelde nesnelerin içinde ne olduğunu merak ederler.
Çocuğunuzun bozulan arabasını ya da işinize yaramayan bir televizyon kumandasını beraber tamir etmeye çalışabilirsiniz.
1, 2, 3 Motor: Bir video kamera ya da cep telefonunuzun kamerasını kullanarak gün içinde evde yaptığınız işleri ya da ailece beraber geçirdiğiniz anları kayıt altına alabilir. Aile bireylerine rol dağıtarak kısa film çekebilir ve akşam ailece izleyebilirsiniz
Okuma Zamanı: Bütün ailenin aynı anda katılabileceği bir okuma saati ayarlayın. Çocuklar, anne-babalarını kitap okurken görmek isterler. Günün belirli zamanlarını, kitap okuma saati olarak da ayırabilirsiniz.
Pandomim: Çocuğunuzla karşı karşıya durarak yaptığınız hareketin aynısını yapmasını isteyin. Birbirinizin hareketlerini taklit ederek keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.
Bul Bakalım: Odadaki bazı eşyaları, mesela masa saatini, kitaplıktaki bir kitabı saklayıp, çocuğunuzun bu eşyaları bulmasını isteyebilirsiniz.
Kartopu: Evdeki atık kâğıtları elinizle sıkarak kartopu haline getirebilirsiniz. Bu kartopu şeklindeki kağıtları çocuğunuzun atış yapabileceği bir mesafeye koyduğunuz sepete atabilir ve eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Tahmin Et: Çocuğunuzdan gözlerini kapatmasını ve eline verdiğiniz nesnenin nasıl bir dokusu olduğunu tahmin etmesini isteyebilirsiniz.
Evde Kamp: Evdeki sandalyeleri karşılıklı dizerek, üzerlerine büyükçe bir battaniye örtü çadır hazırlayabilirsiniz. Daha sonra fener, matara ve çerezlerinizi alarak evde kamp yapabilirsiniz.
Gazete- dergi: Gazete ve dergileri okurken çocuğunuzla resimler hakkında konuşabilir, resimlerdeki insanlara konuşma balonları yazabilir, hatta bir ev gazetesi ya da dergisi hazırlayabilirsiniz.
Kutu Oyunları: Çocuğunuzla beraber kutu oyunları (Jenga, Dama, Satranç vb.) oynayarak güzel ve kaliteli zamanlar geçirebilirsiniz.
Bu etkinlik ve oyunlar dışında el işi becerilerini geliştirebilecek boyama, yapıştırma, kesme işlemlerini de yapabileceği etkinlikler planlayabilir. Evde Körebe, Deve-Cüce, Evet-Hayır, Köşe Kapmaca benzeri oyunlar da oynayabilirsiniz.
Bu bilgiler Milliyet gazetesinde yazıları da çıkan Murat Atila’nın “Bugün Ne Oynayalım Ailece Oyunlar” adlı kitabından derlenmiştir.