Demirtaş Barajı’nda eskiden uluslararası çim kayağı yarışmaları, yaz aylarında uçurtma şenlikleri yapılıyordu. Yıl 2018. Demirtaş Barajı ve çim kayağı yapılan alanlar kaderine terk edildi. Bu bölgenin tekrar canlandırılmasını, çim kayağı ile yaşam alanları ve dinlenme/piknik alanlarıyla cazibesinin yeniden kazandırılmasını yetkililerimizden rica ediyorum.
Mümin DÜNDAR
Farkında mıyız, bu sene kar yağışına hasretiz!
Maalesef bu yıl kış kurak geçiyor. Mudanya’da 1-1,5 metrelik gölet kurudu. Porsuk Barajı’nın küçülmesi haber oldu. Benzer haberleri TV ve gazetelerde okuyoruz. Yetkililerimiz de durumun farkındadır mutlaka. Çiftçilerde korkulu bir bekleyiş var.
Ufukta kar gözükmüyor. Şayet mart ayında don olursa meyve ağaçları çok büyük zarar görecek.
Bu konuda çok hızlı tedbir alınmalı. Yağmur yağdıramayacağımıza göre yapılacak şey acilen ülke çapında “SU TASARRUFU” konusunda kampanya başlatmalıyız. Belediyeler, boru hatlarındaki su kaçaklarını azaltmalı ve kalıcı çözümler üretmeli. Vatandaş bilinçlendirilmeli.
Gelelim çiftçilerimize; Tarım Bakanlığı acilen vahşi sulamayı, karık sulamasını yasaklamalı. Çiftçiler, toprağı tuzlu hale getiren, suyu israf eden vahşi sulama yerine damla sulama sistemini kullanmaya teşvik edilmeli ve özendirilmeli. Devletimiz, belli bir büyüklüğün altındaki çiftçimize bunu ücretsiz sağlayabilir. Damla sulama sistemlerinde KDV’yi kaldırıp, çiftçiyi destekleyici önlemler alabilir.
Aksi takdirde bu yıl ve önümüzdeki hasat zamanına kadar hepimiz çok zor günler geçirebiliriz.
Esenkalın
Ekrem Hayri Peker
Kimya Mühendisi