Günay Bey merhaba. 15 Mart 2017’de Dünya Su Günü etkinliğine katılmak üzere Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi ve çevre grubu gönüllüleri ile Orhaneli’nde bulunan Başköy’e gittik. Buradaki gözlemimi ve Başköylü kadınların başarısını sizlerle paylaşmak istiyorum izninizle.
Dünya Su Günü’nü kutlama etkinliği çerçevesinde bölgeyi ve çevreyi gezme imkânı bulduk. Bu etkinliği tertipleyen Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi yöneticilerine gönüllüler olarak teşekkür ederiz.
Başköy Muhtarı ve çevre gönüllüleri ile birlikte gezerken, Başköy’de hercai menekşe tohumunun buradaki köylü kadınlarca üretildiğini ve yurtdışına pazarlandığını öğrendik.
Dünya Kadınlar Günü Haftası’na da denk gelmesi bu etkinliğe ayrı bir güzellik kattı. Başköylü kadınların, üretiminin çok zor olduğu söylenen, genelde soğuk olan bir bölgede, naylon seralarda, dişi-erkek ayrı ayrı çiçek yetiştirip, tohumlarını yurtdışına pazarlamalarının övgüye değer olduğunu düşünüyorum. Yurtdışında bu bitkinin ilaç ve diğer birtakım amaçlarla kullanıldığını öğrendim.
Orhaneli Başköy doğal şelalelerin olduğu, su kaynaklarının bol olduğu ve çevredeki ilçelerdeki yeraltı sularının buradan geçtiği söylenmekte ilgililerce.
Son yıllarda Başköy’de mermer ocakları açılmış ve mermer ocakları yüzünden Başköy’ün suları kirlenmiş, çeşmelerde kirli su akmaktaymış.
Ve yine Başköylü kadınlar haklı bir mücadelesi sonunda, mermer ve maden ocaklarının kapatılmasını sağlamışlar. Artık bu yörede doğal, küçük şelaleler, bol, temiz ve berrak su kaynakları akmaktadır.
Bu gezi ve etkinlik sayesinde gördüğüm Başköylü kadınların, zor şartlarda dahi neler başarabildiklerine şahit oldum. Azim ve kararlılık içinde nasıl başarılara imza attıklarını gördüm. Söz Sizde köşesinin aracılığıyla hanımları kutluyorum, teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.
Kemal Başeren
Çekirge Meydanı’ndaki yeni düzenleme
Günay Bey sesimize duyurmamıza aracılık ettiğiniz için öncelikle teşekkür ederiz
Malumdur ki Çekirge Meydanı’na düzenleme geldi. Ancak yeni hali eski halini aratır oldu. Şimdi trafiğe Çekirge Devlet Hastanesi’nden giriyor adım adım 2 dakikalık yolu 15 dakikada alıyoruz, yazık değil mi yaktığımız yakıta, milli servet harcanıyor. Şimdi Çekirge’den gelip Uludağ yoluna gidenler Doğumevi Caddesi’nden gelip Çekirge istikametine gidenler ve Dikkaldırım’dan gelip Çekirge’ye ve Uludağ yoluna gidenler tek yolda kesişiyorlar. Önceden Uludağ yoluna direkt geçiş vardı, şimdi kavşağı büyütüp o yolu tek şeride düşürdüler. O kadar büyük kavşağa ne gerek var. Zaten yol yok, bir de yolu daralttılar tamamen, yanlış bence. Özellikle Bursa’da yol sıkıntısı varken bu yolları daraltmayı anlayamıyoruz. Bunu yapanlar bu halkı aydınlatsınlar.
Ayrıca Mihraplı Kavşağı’nın da gerekirse geceleri de çalışarak bir an önce bitirilmesini yetkililerimizden rica ediyorum. Bu yollarda kime dokunsanız sinir küpü olmuş durumda. Yetkililerimizin bir an önce çözüm üreteceğini ümit ediyor, şimdiden kendilerine teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.
M. Çelik