65 yaş üstü vatandaşlar salgın tedbirleri kapsamında kısıtlamadan en çok etkilenen kesim ve bu durum onları oldukça etkilemekte.
Bu uygulamalar ilgili yaş grubundaki vatandaşlara, “salgından koruma başlığı altında” uygulandığı söylense de, yaşları gereği edindikleri bilgi, bilinç ve hayat tecrübeleriyle zaten bu salgın sürecinde yaşamlarının riskli ve tehdit altında olduklarının farkında olup, diğer yaş gruplarına nazaran kendilerince ve bulundukları çevre ilişkileri itibarıyla çok daha dikkatli ve hassas ve de her türlü koruyucu tedbirlerini almaya özen gösterdikleri görülüyor ve bilinmektedir.
Ancak, bu yaş grupları içinde bulunan vatandaşlar, sadece günde 3 saatlik bir dışarı çıkma haricinde, hafta sonu 2 tam gün de dahil olmak üzere evlerinden çıkamamaları sonucu veya bir başka anlatımla evlerine bir nevi sanki hapsedilmiş duygularının hissettirildiği yasaklar uygulamasında”onları gerek hareketsizlikten fiziki ve bedensel, gerekse evlerinin dışarısındaki günlük aktif çevre iletişim ve normal korunaklı yaşamından uzun bir süredir mahrum bırakılması sonucu, kalıcı beyinsel ve de ruhsal çok daha hayati ciddi rahatsızlıklara yol açılmış olduğu görülmüyor mu?
Ayrıca bırakın ülke geneli seyahat hakkını, normal olarak yasaksız ancak tanınan çok kısa saatler arasında bile, gıda ihtiyaçlarını alabilmek için çarşı, pazara gidebilme, sağlıktaki rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye gitmelerini sağlamak veya faturalarını ödemeye yönelik kentiçi toplu taşıma araçlarına binmelerinden bile mahrum bırakılmaları doğru bir uygulama mıdır?
Yine bu yaş grubunun kentiçi toplu taşıma araçlarından kanuni hakları olarak ücretsiz ulaşım kartlarını kullanmaları tümüyle engellenip, kaldırıldığı, hatta gün içinde 3 saatlik yasaksız kısa bir zaman içinde dahi ücretsiz kartları kullanım dışı bırakılmakta.
Mevcut uygulanan bu yasak ve kısıtlamalar öyle görülüyor ki, öncelikle bu yaş gurubunun nasılsa çalışma hayatının dışında değerlendirildiği ve çok fazla önemsenmeden kolayca ve de sınırsızca uygulanabiliyor rahatlığı içerisinde ve de kamuoyuna yönelik sözde toplumsal korunaklı tedbir alınıyor algısı yaratmak mıdır asıl amaç?
Salgın koşullarının başladığı 2020 Mart ayından bu yana yaklaşık 10 aydan bu yana böylesi yasaklar, engeller ve kısıtlamalar, bu yaş grubunu toplumdan ve yaşamdan adeta tecrit etmeyi, hatta genel toplum söylemleri içerisinde sanki virüsü bu yaş grubu yayıyormuş gibi bir algı oluşmasından rahatsız olmaktalar.
Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi olarak ilgili bu yaş grubu vatandaşlarımızın, başta sağlığı olmak üzere, her türlü yaşamsal alanlarda insanca yaşam koşullarını savunmadaki temsil etme yetkimize dayanarak, ilgili bu yasak ve kısıtlamaların yetkililerce tekrar gözden geçirilmesini talep etmekteyiz.
Saygılarımızla.
Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi adına
Günay Onayman
Nilüfer Odunluk Mahallesi’nde kaldırımı, asfaltı olmayan yollar var
Günay Bey merhabalar. Nilüfer ilçesi Odunluk Mahallesi’nde ikamet etmekteyim. Mahallemiz kentimizin en nadida mahallelerinden biri olmasına rağmen ne yazık ki halen daha kaldırımı, asfaltı veya parke taşı olmayan yolları var. Ayrıca Nilüfer Belediyesi’nin diğer mahallelerinde yaptığı bisiklet yolları da Odunluk’ta maalesef yok. Belediyemizin Odunluk Mahallesi ile ilgilenmesini rica ediyorum. Saygılarımla.
Sinan Nalbur