Küresel piyasalarda taşların yerinden oynadığı bir dönemden geçiyoruz.
Eylül ayı bir nevi `kışa hazırlık` niteliğinde gelişmelerle tüm dünyayı etkiliyor.
Nitekim geçen haftanın özeti doların küresel çapta güçlenme sürecine işaret ederken… Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler düşen borsa endeksleri ve yükselen faiz oranlarıyla yüzleşmek zorunda kaldı!
Bu tablonun altındaki ana faktörse; Amerikan Merkez Bankası Fed`in, küresel piyasaları yüksek faiz dönemine hazırlamak üzere izlediği politikaydı.
Piyasaları bir hafta boyunca ipotek altına alan Fed`in 16 – 17 tarihli toplantısısonrasında çıkan karar ve açıklamalar… Kaygıların boşuna olmadığını gösteriyordu.
Çünkü…
Amerika`da faizlerin `kaydadeğer bir süre` daha sıfır civarı tutulacağı ifadesinin, Fed tarafından yine kullanılması yetmedi yatırımcılara!
Önceki toplantılarda piyasalara doping veren bu ifadenin bu kez işe yaramaması ise iki temel nedene dayanıyor.
Kaydadeğer süreyi belirleyecek unsurlar ve Fed üyelerinin faiz beklentileri!
Yani?
Faiz artışı takviminin netleşmesini sağlayacak veri setlerinin artık piyasaların 2015`in ikinci yarısı olarak beklediği dönemden önceyi de işaret etmesi…
Ve bunu da Fed Başkanı Janet Yellen`in üstü kapalı olsa da ima etmiş olması. Gerçi Yellen piyasa dostu güvercin bir duruşla durumu idare etmeye de çalıştı!
Ama Fed üyelerinin gelecek yıl sonu itibarıyla faiz beklentilerini yüzde 1,375`e çıkarması, piyasaların erken bir faiz artırımına da hazır olmaları gerektiğinin işaretiydi.
Bu tabloya cuma günü Dallas Fed`in başındaki isim Richard Fisher`in önümüzdeki ilkbahar faizlerde artış beklediğine dönük açıklamalarının eklenmesi…
Haftanın tam anlamıyla bir gerilim filmine dönüşmesini sağladı!
Birleşik Krallık`tan ayrılmaya gayretindeki İskoçların kritik referandumda istediklerini elde edemememesi ise haftanın piyasaları rahatlatan tek gelişmesiydi.
Neticede dalgalı seansların yaşandığı Borsa İstanbul`da (BIST) ortalama yüzde 1,16 değer kaybıgerçekleşti.
Bu süreçte faizler yükselirken parite desteğini sürdüremeyen Euro, TL karşsında sadece yüzde 0,2 prim yapabildi…
Euro`nun bankalararası piyasadaki satış fiyatı 2,866 liraya çıkarken, Fed desteğini arkasına alan dolar yüzde 0,77`lik primle 2,232 TL`den kapattı haftayı.
Fed`in rota değişikliği sinyalinden altın da etkilendi. Ancak, iç piyasada doların yükselmesi sayesinde altındaki düşüş sınırlı kaldı!
24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 0,3 geriledi.
Peki yeni hafta ne getirecek?
Gözler ABD ve Merkez Bankası`nda
Yeni haftaya IŞİD`in elinden kurtarılan 49 rehinenin moraliyle başlıyor piyasalarımız.
Mini bir dopingin tam zamanıydı.
Ancak, rehine opersyonunun etki katsayısı dıştan esecek rüzgaraların gücüyle sınırlı!
Çünkü, ABD odaklı gelişmeler piyasalardaki gündemin ana maddesi hala.
Gözler bir yandan da değişmekte olan küresel koşullara dönük reaksiyonları merakla beklenen Erdem Başçı yönetimindeki Merkez Bankası`nın Para Politikası Kurulu toplantısında olacak!
Daha istikrarlı hareketlerin beklendiği piyasalarımızdaki teknik teknik beklentilerde ise… Borsa İstanbul Ulusal 100 Endeksi`nde ilk kritik destek 76 bin 500 puan seviyesinde görünüyor.
Ancak, negatif gelişmelerde endeksin 75 bin 200 puanda tutunma gücü test edilecektir!Pozitif gelişmelerin endeksteki yansımasıysa 78 binlik direncin hangi hız ve hacimde aşılacağına bağlı.
Çünkü tepki alımlarının BIST 100`ü taşıma gücü, yeni gelişmelerin desteğine fazlasıyla bağlı!
Doların bu haftaki olası dalgalanma aralığı 2,18 – 2,25 TL bandında görünüyor.