Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Doların ateşi

Piyasalardaki huzur kısa sürdü.
Yatırımcı Avrupa`dan gelen sürpriz faiz desteği ile…
Amerika`dan gelen `istihdamlı katkının` sağladığı kazançların tadını çıkaramadan yeni ancak olumsuz sürprizlerle yüzleşmek zorunda kaldı bu kez!
Biri Amerika`dan… Diğeri Avrupa, daha doğrusu birzamaların `üzerinde güneş batmayan` imparatorluktan kalan son kırıntılarından İskoçya`dan kaynaklanan iki gerilim faktörünün birleşip fazlaca asabiyet yarattığı işlem seansları gündemeydi.
Üstüne son dakikalarda bir de not görünümü düşürülen Brezilya faktörü eklenince piyasalarımız aşırı keyifsiz bir güne imza attı!
Ve neticede Borsa İstanbul yüzde 2,5`i aşan bir kayıpla günü tamamladı. Ama asıl etki tüm para birimlerine karşı coşan doların yarattığı kaygıyla ortaya çıktı.
TL karşısında 2,20 seviyesini aşarak son 5 ayın zirvesini gören dolar kafaları karıştırdı!
Sonuçta… Acaba bu hızlı çıkış yeni bir yükseliş trendini mi işaret ediyor?
Yoksa kısa süre sonra geri çekilme hareketi yaşanır mı?
Tarzı sorulara yanıt aranmaya başlandı piyasalarda…   
Bu sorular yanıt ararken öncelikle doların aniden ateşlenmesine neden olan faktörlerin detaylarına bakmakta fayda var.
Amerika`da faizlerin artmasına dönük zamanlanmayı tartışmalı hale getiren bir rapor, doların coşmasında önemli rol oynadı.
Nasıl?   Amerikan Merkez Bankası Fed`in San Francisco birimince yayınlanan bir araştırma, faiz artışlarına ilişkin piyasalardaki beklentilerin fazlaca iyimser olduğunu gösterdi.
Bu anlamda dolar fiyatlamalarında gerçekçilik sorunu olduğu endişesi diğer para birimlerine değer kaybettirdi.
Haliyle bu atmosferden TL de nasibini aldı!
Aslında piyasaların düzeltme çabasıyla dün fiyatladığı tablo Fed`in gelecek haftaki toplantısında verebileceği olumsuz mesajlara kendini hazırlama operasyonuydu.
Dolayısyla dünkü piyasa reaksiyonunun Fed analizi anlamında haddini aşan acele bir tepki olma olasılığını dikkate almak gerekiyor.
Nitekim, verilen tepki Fed Başkanı Janet Yellen`in şimdiye kadar verdiği işareleri dikkate aldığımızda bir miktar spekülatif görünüm de arz ediyor!
 
İskoçya ve Brezilya etkisi
 
Ancak, doların ateşlenmesinde şimdiye kadar pek önemsenmyen İngiltere`den ayrılma çabasındaki İskoçyalıların inadı da pay sahibi olduğu için…
Kritik referanduma kadar kurların düşmesini engelleme görevini de üstlenmiş oldu ayrılıkçı İskoçyalılar!
18 Eylül`deki kritik referanduma sayılı günler kala anketler `evet` ve `hayır` oyları arasında pek fark olmadığını gösterince… İngiltere ve İskoçya ekonomilerinin ayrılık halinde oluşabilecek belirsizlikler yatırımcıyı tedirgin etti.
Moody`s`in Brezilya`nın not görünümünü negatife çekmesiyle Türkiye gibi gelişen piyasalar açısından gerilim dozu daha da yükselmiş oldu!
Bütün bu tablo Euro/dolar paritesini de 1,29`luk seviyenin altına indirdi. İhracatçımız için hiç de hayırlı bir gelişme değil elbet!
 
Kritik sınırlar
 
Bundan sonraki olası seyre baktığımızda ise… 17 Eylül`deki Fed toplantısına kadar Amerika`dan rahatlatıcı bir açıklama gelmez ve İskoçya referandumuna kadar da `evet` oyları yukarı çıkmazsa…
Doların TL karşısından teknik olarak 2,24 civarındaki güçlü dirence kadar yolu var!
Ama doların bu seviyeye hızlı bir çıkış yaşanması için, iç veya dış yeni destekleyicilere ihtiyacı olacaktır.
Spekülatif köpüğü dağıtacak haber ve veri akışı ise ilk aşamada doları 2,18 TL seviyesine çekecektir.
Ancak, kur 2,18`in altında istikrar kazanmadığı sürece doların yeniden yükselişe olasılığı artmış demektir!

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X