Bursa sanayisi ile özdeşleşmiş bir kent.
Otomotivi, makine endüstrisi ve tekstili başta olmak üzere ülke sınırlarını aşan birçok sanayi sektörü boy gösteriyor Bursa’da.
Peki artık sanayiye doydu diyebilir miyiz Bursa için?
Çeşitli görüşler var.
Herkes de kendince istatistiklerle haklılığını gösterme çabasında.
Kentin ekonomik hayatındaki çatı kuruluşu olan ve bünyesinde tüm sektörleri barındıran BTSO’nun görüşü ise sanayileşmenin Bursa’da alacağı daha çok yol olduğu yönünde!
Peki niye?
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, basın mensuplarıyla biraraya geldiği iftar davetinde sanayinin Bursa’nın olmazsa olmazı olduğunu ifade etti.
Burkay’a göre Türkiye için temel hedef orta gelir tuzağını aşmak olmalı.
Bunun yolu ise yüksek katma değerli teknolojilerden yani sanayiden geçiyor.
Kısacası sanayide atılım ihtiyacını karşılayacak ölçekte yatırımların yanısıra değişim ve dönüşüme de ihtiyaç var kent ekonomisinde!
Bu anlamda Burkay ve ekibinin BTSO çatısı altındaki 6 yılda attığı adımlar önemli bir fırsatı temsil ediyor.
Nasıl mı?
TEKNOSAB, Model Fabrika, GUHEM ve mükemmeliyet merkezleri ile birlikte yakında sahne alacak olan KOBİ OSB projesi sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin de küresel rekabetteki gücüne güç katmaya aday.
Sanayide yakalanan ivmenin artması içinse Başkan Burkay’a göre mekansal planlama büyük önem taşıyor!
“11 bin kilometrekarelik yüzölçümümüz içerisinde binde 8 gibi sınırlı bir paya sahip olan sanayimizin kent ekonomisine yüzde 46 gibi yüksek katkısı, odak noktamızı da işaret etmektedir.
Dünya ortalaması yüzde 2,5 seviyesinde”.
Kent ekonomisinin yarısını oluşturan sanayinin dünya ölçeğine göre yeterince alana sahip olmadığı görüşünde İbrahim Burkay.
Ve örnek aldığımız Almanya’da ise genel yüzölçümü içindeki sanayi alanı oranı yüzde 3,5 gibi dikkat çekici bir düzeyde bulunuyor.
Bu örnekleri de dikkate alan BTSO Başkanı Burkay’a göre havza modeliyle Bursa’yı ölçek ekonomisine taşımak mümkün.
“Güney Marmara Havzası’ndaki mekansal planlama, orta yüksek ve ileri teknolojili üretime dönük bütünleşik teşviklerle Bursamızı ölçek ekonomisine taşıyarak çok daha güçlü bir geleceğe ulaştıracaktır.
Marmara Havzası, özel bir planlamayla Türkiyemizin daha yüksek bir refah seviyesine ulaşmasında çok daha güçlü bir role sahip olacaktır.”.
Kentin ihracatı artacak
Kendimizi gelecek planlamasından kurtarıp mevcut tabloya baktığımızda ise yavaşlayan ihracatı görüyoruz Bursa adına!
İlk 4 ayda gerileyen ihracatımızdaki kaybın göreceli olduğunu vurgulayan Burkay, Euro/dolar paritesindeki kayıp ve otomotivdeki kısmi geri çekilmenin bu tablonun oluşmasında etkili olduğunıu söyledi.
Ve Burkay’a göre baz etkisinin pozitife dönmesi yanında Avrupa pazarına dönük iyimser işaretlerin artması nedeniyle Bursa’nın ihracat kısa sürede artıya geçecek.
“Bursa, Odamızın liderliğinde Türkiyemizin yeni hedeflerinde de en önemli aktör olmayı sürdürecektir.
Ülkemizin ihracat kenti Bursa’mızın dış ticarette yeni başarılara imza atacağına inanıyoruz. İş dünyası olarak ülkemiz ve kentimiz için azimle çalışmaya devam edeceğiz”.