Fatih Acar
Fatih Acar
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Vergi ve SGK uygulamarına ilişkin önemli değişiklikler

Köşe Yazısını Dinle

Hazine Ve Maliye Bakanlığınca meslek mensuplarının talepleri, yargı kararları ve teknolojik gelişmeleri de dikkate alarak uygulamada birtakım değişikliklere gitti. Bu değişiklikler  25 Eylül 2024 tarihli resmi gazetede yer alan  Vergi Usul Kanunu 565,566.567 ve 568 Sıra nolu Tebliğleri ile açıklandı.Yine SGK 13.08.2024 tarihinde yayımladığı 2024/11 sayılı genelge ile önemli bir değişiklik yaptı. Yapılan bu düzenlemelerin özeti çok önemli bir mükellef kitlesi ile meslek mensuplarını ilgilendirmesi nedeniyle aşağıda açıklanmıştır.

 

Vergi Uygulamalarına İlişkin Değişiklikler

 25/9/2024 tarihli ve 32673 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 567) ile,

Mükelleflerin aralarında elektronik beyanname aracılık ve sorumluluk sözleşmesi veya tam tasdik sözleşmesi imzaladıkları meslek mensuplarını alt kullanıcı olarak tanımlayarak uygulamanın belirli fonksiyonlarını güvenli bir şekilde kullanabilmelerine imkân sağlayacak şekilde yetkilendirebilmelerine yönelik düzenleme yapıldı.

 

Form BA ve Form BS Bildirimleri Kaldırıldı

 25.09.2024 tarih ve 32673 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 565 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel tebliği ile, Geçmişi 1990’lı yıllara dayanan, 2005 yılından bu yana verilmekte olan ve yaklaşık 1,6 milyon mükellef tarafından yaptıkları alım ve satımların bildirilmesi için kullanılan Ba-Bs formu uygulamasına 2024 Eylül döneminden itibaren son verildi.

 

Mükellefler Kendi Adlarına Dijital Vergi Dairesi Üzerinden İşlem Yapabilmeleri İçin Meslek Mensuplarına Yetki Verebilecekler

 Mevcut durumda mükellefler, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında yer alan çalışanlarını kendileri adına işlem yapmak üzere yetkilendirebiliyorlar.

Yapılan düzenleme ile mükellefler, aralarında aracılık ve sorumluluk sözleşmesi ya da gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin tasdikine ilişkin sözleşme bulunan meslek mensuplarını Dijital Vergi Dairesi üzerinden istedikleri işlemleri yapmak üzere yetkilendirebilecekler.

Yapılan düzenleme ile  meslek mensupları, mükelleflerin kullanıcı kodu ve şifre bilgilerine ihtiyaç duymadan, kendi bilgileri ile Dijital Vergi Dairesine giriş yaparak ilgili mükellefler tarafından verilen yetki çerçevesinde mükellefler adına işlem yapabilecekler.

 

Sıfır araç alan kişilere Elektronik Tebligat Uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirildi

 Gelir İdaresi Başkanlığı tarafında geliştirilen, 9,5 milyona yakın kullanıcısı bulunan, Başkanlığın yanı sıra 8 farklı kamu kurumu tarafından da tebligatların elektronik ortamda hızlı, etkin ve ücretsiz olarak yapılmasına imkan sağlayan Elektronik Tebligat Uygulamasının kapsamına 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sıfır araç alacak olanlar da dâhil edildi.Elektronik Tebligat Uygulamasına Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil üzerinden kolayca kayıt olunuyor.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ilişkin düzenlemeler 

 Belirli had ve şartları taşımaları ve e-Defter ve e-Belge uygulamalarına dâhil olma koşuluyla yeni nesil ödeme kaydedici cihaz muafiyetinden yararlanma imkanı olan mükellefler için 2017 yılında belirlenen hadler yeniden belirlenerek güncellendi ve bunların her yıl yeniden değerleme oranında artırılması öngörüldü. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan yapılan işlemlerin Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesine ilişkin usuller netleştirildi.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile satış uygulama yazılımları arasındaki entegrasyona ilişkin sorumluluklar net olarak belirlendi, sorumluluklarını yerine getirmeyenlere uygulanacak cezalara ilişkin hususlar belirginleştirildi.

 

SGK Tarafından Yapılan Düzenleme

Alt İşverene Ait idari para cezası Asıl İşverenin Teşvik Alacağını Etkilemeyecek

Malullük,yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesinin beş puanlık kısmının Hazinece karşılanabilmesi için daha önce var olan “Asıl işverenin söz konusu indirimden yararlanmak amacıyla gerek kendisinden gerekse kendisinden iş alan alt işverenlerden kaynaklanan muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekmektedir” şartının Danıştay tarafından “alt işverenlerden kaynaklanan idari para cezası” cümlesi iptal edilmiş SGK bu yargı kararını dikkate alarak ; alt işverene kesilen idari para cezasından dolayı asıl işverenin teşvik alacağı bozulmayacağına ilişkin gerekli düzenlemeyi ilgili genelge ile duyurmuştur

Başka bir ifade ile alt işverenin idari para cezasının olması %5’lik SGK prim indiriminden yararlanma huşunda asıl işverene etkisi olmayacaktır. Alt işverenin idari para cezası dışındaki borçları için ise önceki uygulama devam etmektedir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X