Malullük aylığı alan kişiler aldıkları aylığın kesilmemesi için bazı hususlara dikkat etmeli. Yoksa geçmişe dönük, altından kalkamayacağınız bir borçla karşılaşabilirsiniz.
Okurlarımızdan Salih Bey göndermiş olduğu e-postasında kolundaki kısmi felç rahatsızlığından ötürü çalışamadığını, SGK’dan 1,5 yıldır malullük aylığı aldığını, ilerleyen günlerde bir işyerinde santral personeli olarak çalışmak istediğini söylüyor ve böyle bir durumda malullük aylığının kesilip kesilmeyeceğini soruyor. Bu yazımızda Salih Bey gibi çok sayıda kişinin merak ettiği ve zaman zaman ciddi mağduriyetler yaşanan bu konuyu değerlendirmeye çalışacağız.
Malullük aylığı, sosyal güvenlik sistemimizin sunduğu önemli haklardan birisi. Şayet çalışma gücünüzün %60’ını kaybetmişseniz veya iş kazası/meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünüzün % 60’ını kaybetmişseniz ve bu durumu SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularından alacağınız raporla kanıtlarsanız malul sayılıyorsunuz.
Çalışınca Aylık Kesilir
Bağlanan malullük aylığı bazı durumlarda SGK tarafından kesilebiliyor. Nitekim SGK malullük aylığı alan bir kişiyi her zaman kontrol muayenesinden geçirebilir. Eğer yapılan kontrol muayenesinde malul sayılma durumunun ortadan kalktığı belirlenirse aylık kesiliyor.
Bununla birlikte malullük aylığı alan bir kişinin çalışmaya başlaması halinde de aylık kesilir. Bu sebeple alınan malullük aylığının tutarı ile çalışma durumunda alınacak ücret kıyaslanmalı ve buna göre karar verilmeli.
Bu arada sakın ola kayıtdışı çalışarak malullük aylığı almaya devam etmeyin. Bu durum tespit edilirse geçmişe dönük aldığınız aylıklar faizi ile birlikte sizden istenir ve kendinizi ağır bir borç yükünün altında bulursunuz.
1800 Gün Prim Ödenmiş Olmalı
Malullük aylığı alınabilmesi için rapor alıp malul sayılmak tek başına yeterli değil. Bunun dışında başka şartlar da var. Bu şartlar şöyle;
♦ En az 10 yıldan beri sigortalı olup, toplam olarak 1800 gün prim ödenmiş olmalı
♦ Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim ödenmiş olmalı
♦ Malullük çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkmalı,
♦ SGK’dan yazılı istekte bulunmalı,
♦ 4/b’liler (Eski tabirle Bağ-Kurlular) için prim borcu olmamalı
Bu şartların tümü gerçekleşmesi halinde malullük aylığı bağlanabiliyor.
İŞ KAZASI HALİNDE SGK’YA BAŞVURUN
Soru: Benim babam uluslararası bir nakliye firmasında tır şoförlüğü yapıyordu. Ağustos 2019’da İran’da tır’ı kullanırken kalp krizi geçirdi ve kaza yaptı, hakkın rahmetine kavuştu. İşyeri sahipleri, kaza İran’da olduğu için herhangi bir hak talep edemezsiniz dediler. Biz şuan ne yapmamız gerektiğini ve haklarımız nelerdir bilmediğimiz için öylece bekliyoruz. Fatih Bey bize yardımcı olabilir misiniz? (Şevket K.)
Cevap: Şevket Bey, öncelikle bir işçinin işveren tarafından yürütülmekte olan bir işi yapması esnasında geçirdiği kazalar iş kazası sayılıyor. Bununla birlikte işçinin işyerinde geçirdiği kazalar da iş kazası niteliğinde. İşyerine ait araçlar da işyerinden sayıldığından tır içinde geçirilen kazalar da iş kazası oluyor.
İşyerinde kalp krizi sonucu ölümler de gerek yargı kararlarında gerekse de SGK uygulamalarında iş kazası sayılmakta.
Size tavsiyem hemen olayı açıklar nitelikte SGK’ya bir dilekçe yazmanız ve dilekçede olayın iş kazası kapsamında soruşturulmasını istemeniz. Böylece SGK denetim elemanları vasıtasıyla olay soruşturulur ve iş kazası olduğu anlaşılırsa hak sahiplerine ölüm geliri bağlanır.