“Gezmek, insanın dünyada aslında ne kadar da küçük bir yer kapladığını görmesini sağlar ve onu alçakgönüllü yapar.”
Gustave Flaubert

Yapay zekaya sordum: Bursa Avrupa’da bir şehir olsa, kültür sanat, tarih, turizm ve sanayi açısından önemini göz önüne aldığında, sence bu hangi ülkenin hangi şehri olurdu?
Verdiği cevapların bir kısmını aktarıyorum:
Kültür-Sanat ve Tarih Açısından:
♦ Almanya’nın Heidelberg’i
→ Osmanlı’nın ilk başkenti gibi, Almanya’nın da entelektüel bir başkenti.
→ Tıpkı Bursa gibi tarihi yapılarla çevrili.
♦ İtalya’nın Bologna’sı
→ Tarihi bir üniversiteye sahip olması, gastronomi ve sanat seçkisi.
→ Tıpkı Bursa gibi hem gelenekçi hem de genç bir ruh taşıması.
♦ İsviçre’nin Bern’i
→ Bern, İsviçre’nin başkenti ve tarihi merkezi olarak bilinir. Bursa da Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olduğundan, tarihe olan saygısı ve kültürel zenginliği açısından benzeşiyor.
→ Bern’in tarihi yapıları, Bursa’daki eski Osmanlı yapılarıyla benzer bir atmosfer yaratıyor. Her iki şehirde de tarihi dokuyu koruma çabası var.
Turizm Açısından:
♦ İsviçre’nin Thun’u
→ Thun gölü, Bursa’daki Gölyazı gibi ön plana çıkıyor.
→ Tıpkı İsviçre’deki Alpler gibi Bursa’da da Uludağ mevcut ve kayak turizmi açısından turistleri cezbediyor.
Sanayi Açısından:
♦ Almanya’nın Stuttgart’ı
→ Otomotiv ve makina sanayi: Mercedes, Porsche vs.
→ Bursa’nın Tofaş, Bosch, Renault gibi üretim gücüne denk bir yapısının olması.
Yapay zeka ile konuşurken farkettiğim şey şu oldu: Geçtiğimiz birkaç yılda, yukarıda sıraladığı birçok şehri eşimle birlikte çok düşük bütçelerle gezdiğimiz esnada, aslında bir yönüyle hep Bursa’ya benzer şehirleri arıyormuşuz!
Şimdi dönüp bakınca, Almanya’da Heidelberg’e gitmek isteyişimizin altında belli ki Bursa kalesi ve tarihi yapılarının oluşu ve hatta eski yeşil Bursa özlemimiz yatıyor! 2023’ün başında, Filozoflar Yolu’nda Aristo ve Platon tişörtüyle Heidelberg’i izlemek muhteşem bir deneyimdi. İnsan keşke Bursa’da böyle kalabilseydi demeden edemiyor.


Başka bir örnek ise İsviçre Bern’den. Tıpkı Osmanlı’nın ilk başkentinin Bursa olması gibi Bern de İsviçre’nin başkenti. İsviçre deyince herkesin aklına ilk Zürih’in gelip Bern’i gölgede bırakmasına benzer bir ilişkinin Bursa ile İstanbul arasında olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bern şehir merkezinin Unesco Kültür Mirası listesinde yer alması Bursa Hanlar Bölgesi ile yine aynı kaderi paylaşıyor. Tıpkı Bursa’da olduğu gibi şehir merkezinde birçok güzel çeşme var. Bir zamanlarki sloganın aksine Bursa’da su hala çeşmeden içilebilir mi bilemiyorum ama Bern’de içilebildiğini söylemek mümkün. Yerel yönetimler, bu suyu size getirebilmek için İsviçre Alpleri’ndeki eriyen kar sularını koruyoruz diye sağda solda reklamlarını dahi yapıyorlar!
Meraklısı için not: 2024’teki ziyaretimizde şehri çok beğenmiş ancak Avrupa’ya göre bile son derece pahalı olduğundan hiçbir restoranda yemek yiyemeden geri dönmüştük! Bu tarz pahalı şehirlerde öğün geçiştirmek için zincir marketlerdeki birkaç euroluk sandviçler ya da taze meyveleri tüketmek ekonomik açıdan hayat kurtarıcı olabiliyor. Kampanya dönemlerini takip edip ucuza bilet aldığınızda yurtiçi uçuşlardan daha ucuza Avrupa’ya uçabilmek mümkün.


Yapay Zeka’nın Bursa ile turizm açısından benzeştirdiği Thun şehrinde, Thun gölü ile Alpler muhteşem bir manzara sunuyor. Bern ile birbirlerine çok yakın olduğu için gittiğimiz dönemde çok uyguna araç kiralayıp orayı da ziyaret etmiştik.

Gelelim Bursa’nın yüz akı sanayiye. Özellikle otomotiv alanında dünya çapında OEM (original equipment manufacturer) dediğimiz Renault, Fiat ve Bosch gibi ana sanayi şirketlerin olması münasebetiyle yapay zeka, Bursa’yı, Mercedes ve Porsche’nin merkez ofisinin bulunduğu Almanya’nın Stuttgart şehrine benzetiyor. Stuttgart’a gittiğimde Mercedes Müzesi’ni ziyaret etmiştim. Otomotiv sektöründe tasarım alanında çalışan bir makine mühendisi olarak, ilk motorlu aracı yapanların mirası olan bu müzeyi ziyaret ederek HACI oldum desem yanlış olmaz!

Özetle insan, seyahat ederken seçtiği lokasyonları bile doğduğu ve büyüdüğü şehrin özelliklerine benzer yerlerden seçiyormuş, yapay zeka vesilesiyle bunu öğrenmiş oldum!
Nasıl ucuza yurtiçi ve yurtdışına seyahat ettiğimizi anlattığımız Youtube kanalımızı size rehberlik etmesi açısından buraya bırakıyorum: Youtube/Parttimetravellertr
Bu yazının göreceği ilgiye göre, nasıl uzun süreli Schengen Vizesi alınabileceğini, Bursa’dan yerli ve yabancı şehirlere nasıl uygun bütçelerle seyahat edilebileceğini sizlere daha detaylı anlatabilirim.
Son sözü yapay zekaya bırakalım:
Bursa’nın “Potansiyel Avrupa Çapında” Profili:
“Bursa, Heidelberg kadar tarih, Stuttgart kadar üretim ve İsveç Alpleri kadar turizm sunuyor!