Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov’un iddiası şöyle: “ABD öncülüğündeki koalisyon IŞİD’le mücadele taklidi yapıyor.”
Diplomatik atışmalarda alaycılığın yeri var elbette. Dışişleri Bakanı Lavrov’un yardımcılarından Sıromolotov da bunu yapıyor; küçümseyen bir ifadeyle ABD’nin IŞİD’le gerçekte mücadele etmediğini söylemiş oluyor.
Ne var ki, yeni bir iddia değil bu, epeydir yazılıyor, konuşuluyor ve tartışılıyor. ABD ise tartışmaya girdiğinde iddianın altında kalma riski bulunduğunu görerek hiç üstüne alınmıyor.
*
İddianın, yüzde yüz değilse de doğru yanları da olabilir.
Anımsayalım, Rusya devreye girmeden önce, ABD ve koalisyon uçakları Suriye’deki IŞİD mevzilerine bomba yağdırdıklarını açıklıyorlardı. Ama gerçekten yağdırıyorlar mıydı, anlaşılmıyordu. Tersine, bombardıman devam ettikçe IŞİD güçleniyor, daha vahşi eylemlere kalkışıyor ve işgal ettiği alanları genişletiyordu.
*
Peki, bu arada ABD gerçekte ne yapıyordu?
Suriye’nin kuzeyini örgütlüyordu. Örgütledi de… Ve sonunda YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD’i, El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’ni ve onun ortağı Ahrar el Şam’ı Fırat’ın batısından temizledi.
Böylece ABD, hava operasyonlarına karadan eşlik etmenin ne olduğunu, nasıl yapıldığını Kuzey Suriye’deki Kürt güçleri ve bir grup Arap militanı eğitip savaşa sokarak herkese göstermiş oldu.
Amerika’nın Sesi’nde Jamie Dettmer, Kuzey Suriye’deki gelişmelerin ABD’yi memnun etmesine karşılık Ankara’da tedirginlik yarattığını yazıyor:
“Türkiye, YPG’nin zaferi fırsat bilerek kuzeye yönelip Cerablus’u almasından ve böylece 900 kilometrelik Suriye sınırındaki 3 Kürt kantonunu birleştirmesinden kuşku duyuyor.”
Suriye’nin toprak bütünlüğü, Türkiye’nin kırmızı çizgisi… Kuzey Suriye’de bir Kürt devleti kurulması da öyle…
Ancak, Suriye konusunda karar verecek güçler ne düşünüyor? Türkiye açısından onların bakışı çok önemli…
Rusya, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyordu; ABD ise ‘hem öyle, hem böyle’ durumundaydı.
Ne var ki, son zamanlarda Rusya’nın da Kürt güçleriyle yakınlaşması söz konusu oldu.
Kuzeyde bir Kürt devleti kurulması gündeme gelir miydi?
Gündeme gelirse, kimler ne yönde tavır alırdı?
*
‘Suriye’ denildiğinde sadece ABD ve Rusya’yla iş bitmiyor. İrili ufaklı ülkelerle birlikte örgütler de var. Pek çok karışanı görüşeni olan bir sorun bu. Kimin eli kimin cebinde, açıkçası o da belli değil.
O nedenle Suriye’de 2016 siyasi çözümün yılı olacak diyebilmek için kâhin olmak gerekiyor.
İsrail’de Putin ‘in’, Obama ‘out’
İsrail’de The Jerusalem gazetesinin düzenlediği kamuoyu yoklamasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yüzde 29 oyla yılın insanı seçildi. ABD Başkanı Barack Obama ise yüzde 2 oyla sonuncu sırada yer alabildi. Kamuoyu yoklamasında Putin’i yüzde 16’yla Almanya Başbakanı Angela Merkel ve yüzde 15’le İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu izledi.
Haberde, İsraillilerin kendi başbakanları ve ABD Başkanı dururken Rusya liderini niçin yılın adamı seçtikleri konusunda herhangi bir bilgi verilmedi. (Kaynak: Dünya Bülteni)