Engin Özpınar
Engin Özpınar
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Suriye krizinde ABD ve Rusya hamleleri

Suriye’deki kriz, yerini ABD-Rusya krizine bırakacak gibi görünüyor bu gidişle. Gerekçesi de Halep savaşı olacak herhalde.

Gerçi taraflar için öncelik IŞİD’le mücadele etmek olarak gösteriliyor ama ülke küresel güçlerin bilek güreşine tutuştuğu bir alan haline gelmiş durumda.

Rusya’nın eskiden beri Suriye’de bir askeri üssü vardı. Şam yönetiminin onayıyla açılmış bir üstü bu.

Ruslar, yıllardır söz konusu üssü hem deniz hem hava tatbikatlarında kullanıyorlardı. Ortadoğu’da ABD’nin askeri varlığını da bu şekilde dengelemeye çalışıyorlardı.

*

ABD ordusunun bölge ülkelerinin bazılarında birer, bazılarında da ikişer üssü bulunduğu için ayrıca Suriye’ye bu bakımdan ihtiyacı yoktu.

Ama ne zaman Rusya, yanına İran’ı alarak bir eksen oluşturdu, Pentagon da “Suriye’de üs” konusunda harekete geçti.

Ortada IŞİD vardı, terörle mücadele vardı. Suriye’de üs sahibi olabilmek için bundan daha önemli bir neden gösterilemezdi.

*

Peki, Şam’ın, ülkenin meşru yönetiminin izni gerekmez miydi?

Ne izni? Esad yönetimini tanımayan Washington, PYD/YPG’nin egemenliğindeki Kobani’de üs kurmak için izin mi isteyecekti?

Haseke’ye bağlı Rımelan’da askeri havaalanını sessiz sedasız faaliyete sokmuştu ABD. Hatta bir ara bu üssü İncirlik’e alternatif olarak da düşünmüştü, Ankara’yla arasında gerilim çıktığında.

Ama Rımelan’daki yetersiz olmalıydı ki, aynı bölgede ve yine PYD/YPG’nin egemen olduğu Şeddadi kentinde ikinci bir hava üssü kuruyordu Pentagon. Üssün inşa edildiği yer de Irak sınırına yakın petrol yataklarının bulunduğu bölgeydi.

*

ABD bir yandan Suriye’nin kuzeyine yerleşirken, diğer yandan da Fransa’yı bölgeye davet ediyordu. İngilizler zaten oradaydı ancak Fransa eksikti.

Pentagon, onlara da Kobani’nin güneyinde yer gösterdi. 200’e yakın Fransa askerini Kobani’ye getiren ABD askerleri oldu. Ve üs kurma çalışmaları başladı.

*

Batı dünyasının üç büyük askeri gücü ABD, İngiltere ve Fransa, askeri, silahı, üssü, uçakları ve bombalarıyla Suriye’de…

IŞİD’le mi mücadele edecekler? Bunun için çok fazla hazırlık, çok fazla yatırım değil mi bu yapılanlar?

Yoksa Suriye’yi de Libya’ya mı benzetecekler?

*

Orada duralım. Rusya’nın yeni bir Libya olayına izin vermesi beklenemez.

O bir kere oldu. Sonuç ortada. Sorumlusu ABD, İngiltere, Fransa… Ve NATO…

Batılılar Rusya ve Çin’i ikna ederek BM Güvenlik Konseyi’nden müdahale kararı çıkardılar ve Libya’yı paramparça ettiler.

*

Ne Moskova ne de Pekin bir daha böyle bir tuzağa düşecek gibi görünmüyorlar.

Bunu anlamak için Suriye krizindeki tavırlarını ve politikalarını gözlemlemek yeter…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X