Engin Özpınar
Engin Özpınar
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Suriye denkleminde ABD ve Rusya

Not tutmaya devam ve birinci not…Varsayalım ki, ABD ile Rusya anlaştı, Suriye’de iki rakipmiş gibi görüntü vererek, gerçekte birlikte hareket etsinler. O zaman ABD, sadece Putin’le değil Esad’la da el sıkışmış demektir.

Ama öyle değil de, Ruslar askeri harekâtı salt kendi kararlarıyla ABD’ye rağmen yapıyorlarsa, o da durumun kritik olduğunu gösterir. Şöyle ki, Washington, daha fazla zafiyet görüntüsü vermek istemeyecektir.

*

İkinci not…

İncirlik üssünden havalanıp Suriye hava sahasına giren iki Amerikan jetinin, Rus uçaklarıyla karşılaşma tehlikesi nedeniyle görevlerinin iptal edilmesi ve geri dönmeleri talimatı verilmesi Washington açısından bir zayıflık göstergesi midir, yoksa bir eşgüdüm sorunu mudur?

*

Üçüncü not…

Suriye’deki Kürtlerin ABD ve Rusya karşısındaki pozisyonu nedir?

İlk bakışta, iki devin de müttefiki olarak arada kalmış görünüyorlar.

PYD lideri Salih Müslim, Rusların yakın markajında…

Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, Paris’te Müslim’le görüştü. Konu, IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadelede PYD ile Rusya’nın çabalarının birleştirilmesi, Suriye’nin toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve devletin laik yapısının korunmasıydı.

PYD lideri, daha önce yaptığı açıklamada, Rusya’nın Suriye’de teröre karşı düzenlediği operasyonları desteklediklerini bildirmişti.

*

Dördüncü not…

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, eğit-donat fiyaskosunun ardından bölgedeki Kürt güçleriyle daha yakın çalışma içine girdiklerini söyledi. Yeni plana göre IŞİD’le küçük birimler halinde çatışmak yerine Kürt ve Arap güçlerinden oluşturulacak büyük bir güçle savaşmak öngörüldü.

Öyle anlaşılıyor ki, ABD ve Rusya, Kuzey Suriye’deki Kürtlerle görüşmelerini eşgüdüm içinde yürütmüyorlar.

Planın ilkeleri arasında Suriye’nin toprak bütünlüğü, egemenliği ve laik devlet yapısı var mı, bilinmiyor.

Bu durumda Kürtlerden tercih yapmaları isteniyor olabilir: ABD mi, Rusya mı?

*

Beşinci not…

Batı’nın “Suriye muhalefeti” diyerek yere göğe sığdıramadığı gruplar da Rusya’nın operasyonlarına destek açıklaması yapmaya başladılar.

YDH’nin El Menar televizyonundan aktardığı habere göre Suriye içindeki Ulusal Koordinasyon Kurulu, Ulusal Koalisyon, Ulusal Akım, Muhalif Demokratik Eylem Kurulu Rusya’nın askeri operasyonlarını olumlu karşıladıklarını bildirdiler.

*

Altıncı not…

Bilindiği gibi ABD, Gaziantep’e patriot füze sistemleri yerleştirmiş ve bir süre önce de görev süresi dolduğu için geri çekme kararı almıştı.

İyi de, tam da bugünlerde sistemlerin sökülüp İskenderun Limanı’ndaki gemilere taşıtılmasına başlanır mı? Başladılar.

Ortalık yatışsın, gerilim azalsın… Beklemediler!

*

Son not…

Ve ABD’de Cumhuriyetçi Senatör John McCain bir kez daha sahneye çıktı:

“Ruslar [Suriye’de] üslerini inşa ettiler ve artık bölgede etkin bir oyuncu oldular. Bu, 1973’ten bu yana Ortadoğu’da üstlendikleri en önemli rol. İstedikleri her şeyi gerçekleştiriyorlar. Biz ise burada oturup olup biteni ‘bataklık’ olarak niteliyoruz. Ya da Savunma Bakanlığı’nın kullandığı şaka gibi deyişle ‘profesyonellik dışı’ diyoruz. Herkes biliyor ki kazanan Rusya oluyor.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X