Engin Özpınar
Engin Özpınar
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Savaş suçu, ABD, İngiltere ve Fransa

Suriye’de, İdlip kentinde ilkokulu kim bombaladı, 6 öğretmenle 22 öğrencinin ölümüne kimler neden oldu?

Günlerden beri BM’de ve İnsan Hakları örgütlerinde bu olay tartışılıyor.

Genel Sekreter Ban Ki-Moon, “Saldırıda okul bilerek hedef alınmışsa, bunun savaş suçu sayılacağını” belirterek soruşturma başlattı.

Ne ki, ABD ve Batılı müttefikleri, soruşturmanın sonuçlanmasını beklemeden suçluyu ilan ettiler.

İşte Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’ın suçlaması:

“Saldırıyı Şam rejimi mi, yoksa Moskova mı yaptı bilmiyoruz. Ama bildiğimiz ikisinden birinin yaptığı.”

Fransa da geri durmuyor tabii… Tepkiyi veren BM Daimi Temsilcisi François Delattre oluyor:

“Eğer bu savaş suçu değilse, nedir? Bu barbarca saldırıyı düzenleyenler hesap vermeli, bunda kararlıyız. Suriye ve müttefiklerine hava saldırılarına son vermeleri için baskıya devam etmeliyiz.”

Sıradaki İngiltere de tepkili ama belli bir ülkeyi işaret etmiyor. Sanki daha temkinli… BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, bir bildiği mi vardır, nedir, ortaya konuşuyor:

“Bu hain saldırıyı kınıyoruz. Konu hakkında soruşturma başlatılmalı. Umuyorum bunu tüm Güvenlik Konseyi üyeleri de destekler ve sorumluların uygun şekilde cezalandırılmasını sağlar.”

Aslında BM’nin soruşturma kararı çok önemli. Soruşturma yapılmalı, gerçek suçlular bulunmalı ve de cezalandırılmalı.

Eğer ABD, İngiltere ve Fransa bunu içten duygularla talep ediyorsa onları kutlamalıyız.

Ancak bir şartla! Üç ülke de, 2002’den bu yana sırasıyla Afganistan, Irak, Libya ve Suriye’de işledikleri savaş suçlarının hesabını vermeliler. Savaş suçluları nasıl yargılanıyorsa onlar da yargılanmalılar.

Bu durumda, kendileri tertemizmiş gibi başkalarını aptal yerine koymaları dünyayı öfkelendirmekten, düşmanlarını çoğaltmaktan başka hiçbir işe yaramaz.

 

Öncelik Suriye’nin toprak bütünlüğünde

 

Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanları Moskova’da “Suriye” üzerine üçlü bir görüşme yaptılar. Görüşmede Suriye’nin toprak bütünlüğü öncelikli sorundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un değerlendirmesine göre, Suriye bölünmeyecek ve kuzeyinde ayrı bir devlet kurulmayacaktı. Ve krizin diplomatik yollardan çözümü gerekiyordu.

Görüşmede ele alınan bir diğer konu Halep’teki durumdu. Lavrov, Rusya ve Suriye’nin 10 gündür Halep üzerinde uçmadığını, bunun amacının da ABD’ye ılımlı dediği muhaliflerle teröristleri ayırması için zaman tanımak olduğunu belirtti.

Ne var ki Lavrov, ABD’den bu yönde adım atıldığını görmediklerini ifade ederek, “Bu nedenle muhalif grup dediklerini de teröristlerle aynı şekilde hedef alacağız, artık bunun zamanı geldi” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı, üçlü görüşmede Irak’taki Musul sorununun da masaya yatırıldığını söyledi. Lavrov, IŞİD’in Suriye’ye ve diğer ülkelere yönlendirilmesinin kabul edilemeyeceğini bildirerek ABD ve koalisyonu uyardı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X