Bir ABD başkanının iki dönemlik görev süresi içinde Almanya’yı 6 kez ziyaret etmesi görülmüş bir olay değil, diyor Avrupalılar.
Barack Obama şaşırtmış olmalı… Bu Almanya sevgisi nedir böyle?
Tabii ziyaret kuru kuruya kalmadı, üzerine bir de her zaman olduğu gibi Berlin’de liderler zirvesi yapıldı. Bu kez de aynı ülkeler katıldı.
En başta Almanya var. Onun yanında İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya sıralanıyor.
Eh, yeter! Geri kalanı, baba ülkeler ne derse ona uyar.
Ama Avrupa’da lider kim diye sorulduğunda, Almanya yanıtı alınır.
Almanya anakaranın motor gücü…
Üstelik dünya politikasında söz sahibi olmaya çalışıyor.
Demek Obama, zirvenin Berlin’de toplanmasını boşuna istemiyor.
Ayrıca Washington’ın Berlin’i ikna edemediği Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması (TTIP) konusu da Almanya üzerinde yoğunlaşmayı gerektiriyor.
Obama hep bastırıyor ama Merkel geniş kesimleri ikna edemiyor bir türlü.
İş adamları hazır aslında hazır olmasına da Alman halkı, Amerikan ürünleriyle yaşam kalitelerinin bozulmasından endişe duyuyor.
Obama, başkanlığı döneminde hangi konularda başarısız kaldı diye sorulursa herhalde birinci sıraya bu sorunu koyarlar: Almanya’ya 6 kere gitti geldi ama TTIP sorununu çözemedi derler.
Tüm konular bir yana Rusya bir yana
Altılı zirvenin en önemli konusu elbette Rusya’ydı. Gündeme Ukrayna olarak sokulsa da görüşmeler Rusya üzerine yapıldı.
Liderlerin zirve sonrasındaki açıklamalarında, “Rusya’nın, Ukrayna’yla ilgili Minsk anlaşmaları çerçevesinde tüm yükümlülüklerini yerine getirene kadar yaptırımların devamına karar verildiği” belirtildi.
Liderler ayrıca Suriye sorununu görüştüklerinde de hedefe Rusya’yı koydular. Onlara göre Rusya, İran’la birlikte Halep’e düzenlenen hava saldırılarından sorumluydu. Onlar şiddetin sona ermesini istiyorlardı da, Rusya buna engel oluyor demeye getiriyorlardı.
Buna paralel olarak Rusya’ya karşı “NATO’nun çatısı altında işbirliğinin kararlılıkla sürdürüleceği” kararı bir kez daha tazelendi.
Putin’den ABD’ye sert uyarı
ABD Başkanı Obama, Berlin’den ayrılırken Rusya lideri Vladimir Putin’den “stratejik güç dengesi” uyarısı geldi.
Putin, ABD’nin küresel hava savunma sistemiyle, var olan stratejik güç dengesini bozmaya çalıştığını ileri sürerek bunun “olağanüstü derecede tehlikeli” olduğunu söyledi.
Rus lider “Hatırlatmak isterim ki 1940’ların sonunda oluşan bu stratejik güç dengesi dünyanın büyük askeri krizlerden kaçınmasına yardımcı olmuştur” dedi.
Putin, görevlerinin “Rusya’nın güvenliğine yönelen askeri her tehdidi etkisiz hale getirmek” olduğunu vurgularken, buna “stratejik hava savunma sistemi ve enformasyon savaşlarının da dahil olduğunu” bildirdi.