Rus uçağı, kargo bölümüne yerleştirilen bombayla mı düşürüldü?
ABD Başkanı Barack Obama “bomba” olasılığını paylaşanlardan.
İngiltere Başbakanı David Cameron da aynı şeyi düşünüyor. Hatta Cameron, telefonda Putin’e de söylemiş; “bomba olabilir” demiş.
Rusya Devlet Başkanı da haklı olarak, Cameron’a kuşkulanmasına yol açan bir bilginin, bir işaretin olup olmadığını sormuş.
Cameron olmadığını söyleyince Putin de, olasılıklar üzerine spekülasyon yapmak yerine, resmi araştırma sonuçlarının beklenmesi gerektiğini belirtmiş.
*
ABD ve İngiltere “bomba” olasılığını ileri sürerken olayı IŞİD’e bağlıyorlar.
Ama Moskova IŞİD konusunda da suskun; ortaya çıkan bir kanıt olmadığı için örgüt adı da vermiyor Kremlin. IŞİD, eylemi üstlendiğini duyurmuş olsa da Putin soğukkanlı duruşunu koruyor.
Olayın arkasından IŞİD değil de, bir devlet ya da devletler ortaklığı çıkar mı?
Kim bilir, belki de Putin’in asıl üzerinde durduğu olasılık da bu.
Rus istihbaratı, sürpriz bir sonuç üzerine çalışıyor olabilir.
*
İyi de henüz inceleme, araştırma, soruşturma ve laboratuvar analizleri tamamlanmadığı halde ABD ile İngiltere liderleri hem olayın nedenini, hem de sorumlusu olarak IŞİD’i ilan etmekte niçin bu kadar acele ettiler?
Uçağa Obama ile Cameron’ın tahmin ettiği gibi bomba düzeneği konulmuş olabilir.
Eylemi gerçekleştiren de, yine tahmin edildiği gibi IŞİD olabilir.
Ne ki, tahmin üzerine suçlu ilan edilebilir mi?
Bir tuhaflık var. Var da… Ama ne?
*
Umalım da bilgiler ve bulgular IŞİD’i göstersin. Yoksa Rusya’nın Suriye’deki varlığından rahatsız olan devletler suçlama altında kalabilir.
Kalabilir çünkü Rusya, Ortadoğu’da baskın bir güç haline geldi. Putin de baskın bir lider oldu.
Bölgedeki enerji kaynakları (denizler dahil) ve enerji yolları da giderek Rusya’nın denetimi altına girecek gibi görünüyor.
*
İlginç bir örnek verelim: Fransızlar Charles De Gaulle uçak gemisini Suriye’deki IŞİD’le mücadele amacıyla Kıbrıs’ın doğusuna konuşlandırmak istedi ama Rus savaş gemilerinden yer bulamadı.
Bu durumda, Fransız ordusu uçak gemisini Süveyş Kanalı, Bab’ül Mendep ve Hürmüz Boğazı’ndan geçirerek İran Körfezi açıklarına göndermek için planını değiştirmek zorunda kaldı.
*
Rusya, Ortadoğu ve Akdeniz’de, Çin’i de yanına alarak, dengeleri değiştirdi. Batı ilk kez denetimde tuttuğu alanları kaybetmeye başladı.
Değişimi kabullenmek kolay değil tabii…
*
Ve IŞİD de satranç tahtasında bir taş sonuçta…